Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Új futamtípust is tesztelnek a világbajnokság előtti utolsó biatlon hétvégén Antholzban

Nánási Antal

Frissítve 24/01/2024 - 13:48 GMT+1

A februári, Nove Mestoban megrendezendő világbajnokság előtti utolsó világkupa-fordulót rendezik meg az előttünk álló hétvégén Antholzban. Az Alpok festői biatlon-paradicsomában visszatér a mezőnybe Dorothea Wierer, a másik olasz szupersztár, Lisa Vittozzi pedig egy nagy győzelem után, önbizalommal telve várhatja a hazai futamokat.

Új futamtípust is teszteltnek a világbajnokság előtti utolsó biatlon hétvégén Antholzban

Fotó: AFP

Amelyek között lesz egy olyan is, amelyet világkupában még soha nem rendeztek meg. Az IBU-kupában már többször is alkalmazott rövidített egyén indításos futammal próbálkozik az IBU Antholzban.
A biatlon-világkupa állomásainak otthont adó helyszínek évek, évtizedek óta állandó házigazdái a versenyeknek. Ez egy olyan zárt kör, amibe igencsak nehéz betörni.
A 2023/2024-es szezonban például ebbe a zárt körbe nyert bebocsátást a svájci Lenzerheide, ahol egy év múlva világbajnokságot rendeznek, az IBU tehát az utolsó pillanatra hagyta, hogy a nagy esemény előtt világkupa keretek között is tesztelje az ottani létesítményt. Ezen kívül az utóbbi évekhez képest új elem, hogy a mezőny újra ellátogat Észak-Amerikába, márciusban ugyanis Soldier Hollow és Canmore rendezhet világkupa futamot, igaz, az ő esetükben akár az is előfordulhat, hogy a legjobbak, ha a sorsuk a világkupában már eldőlt, kihagyják a hosszú utazást.
A festői szépségű Antholznak nem kell attól tartania, hogy kikerülne a naptárból, a helye a német helyszínekhez hasonlóan, gyakorlatilag betonbiztos. Minderre ráerősít, hogy a temérdek világkupa-verseny mellett eddig hatszor rendeztek világbajnokságot a Südtirol Arénában, legutóbb 2020 februárjában, ami a COVID előtti egyik utolsó nagy sportos világesemény volt.
picture

Biatlon világkupa női 4X6KM váltó Antholz

Fotó: AFP

Az előttünk álló hétvégén ismét Antholzba érkezik a mezőny, amelyre több szempontból is fontos versenyek várnak a dél-tiroli magaslaton.
Egyrészt ez a hétvége lesz a világbajnokság előtti utolsó világkupa-forduló, így a versenyzőknek itt van utoljára lehetősége arra, hogy versenykörülmények között készüljenek a Nove Mestói eseményre. A keretbe való be-, vagy az onnan való kikerülés határán billegőknek ez az utolsó lehetősége arra, hogy meggyőzze a szakvezetést, az edzői stábnak pedig, versenykörülmények között, ugyancsak itt van utoljára lehetősége arra, hogy a legjobb összeállításon gondolkodjon.
Antholz ezen túlmenően magaslati pálya, nem véletlen, hogy a legtöbb csapat Ruhpolding után azonnal Olaszország felé vette az irányt, hogy megfelelő időt töltsenek az akklimatizálással.
Azt már megszokhattuk, hogy nincsenek fix, helyszínhez kötött versenyprogramok, tehát nincs kőbe vésve, hogy mondjuk Hochfilzenben minden évben sprint- üldöző- és tömegrajtos versenyt rendezzenek. A kártyákat mindig a Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) keveri, év elején összeállítva a menetrendet.
Antholz előtt valaki egy nagyobbat keverhetett az IBU paklijában, hétvégén ugyanis a világkupában is debütál a rövidített egyéni indításos versenyszám. De mi is ez pontosan?
picture

A szezon eddigi egyetlen egyéni indításos versenyét Lisa Vittozzi nyerte Östersundban

Fotó: AFP

Az IBU már a 2018/2019-es szezon során előállt egy olyan javaslattal, amely az egyéni számok közül leghosszabbnak számító egyéni indításos versenyt volt hivatott egy kicsit felpörgetni. A formátum azóta él, a világkupa mögött “másodosztálynak” számító IBU Kupában, valamint az Európa-bajnokságokon használják is, világkupa-futamon azonban mindeddig még nem rendeztek ilyen versenyt. Egészen 2024 január 18-ig.
A rövidített versenyen az eredeti 20 km-es versenytáv helyett a férfiak 15 km-t teljesítenek, másnap a hölgyekre pedig 15 km helyett ezúttal 12,5 km megtétele vár. Természetesen a rövidített versenyen sem futnak büntetőkört a lőtéren hibázó versenyzők, ezúttal azonban egy rontott lövés csupán 45 másodpercnyi pluszidőt jelent szemben a klasszikus távon megszokott egy perccel.
Az újítás kapcsán a Fondo Italia olasz szakportál megszóltatta az Antholzi világkupa-versenyek szervezőbizottságának elnökét, Lorenz Leitgebet:
“Az IBU szereti variálni az egyes futam típusokat a helyszínek között, igaz ez még akkor is, ha nem olimpiai számról beszélünk. Ez egy kísérlet a nemzetközi szövetség részéről arra, hogy a versenyeket közelebb hozza a helyszíni és a tévénézőkhöz egyaránt.”
picture

Tömegrajtos verseny, Antholz

Fotó: AFP

Antholzban tehát vadonatúj formátumú versenyforma debütálását láthatjuk, ezen kívül azonban a helyszín is komoly változásokon esik át. A 2026-os Milano és Cortina d’Ampezzo által közösen rendezendő téli olimpia biatlonversenyeinek Antholz ad otthont, az óriási esemény megrendezése pedig értelemszerűen némi infrastrukturális ráncfelvarrást is maga után von.
Ahogyan arról Lorenz Leitgeb beszámolt, két évvel a játékok, és egy évvel az olimpiai tesztversenyek előtt a munka nagyjából felén vannak túl.
“Meg kell még építenünk a stadion alatti lőteret, illetve a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségeket, és a nézőtér felújítása is folyamatban van még. A hóágyúkkal elkészültünk, bár bőven megvan a szükséges mennyiségű természetes havunk, úgyhogy ezzel biztosan nem lehet semmi gond.”
Antholz tehát egy építkezés közepén, és egy vadonatúj versennyel várja a mezőnyt az előttünk álló hétvégén. Január 18-21 között, a már említett rövidített egyéni indításos futamok mellett az egyéni számok közül tömegrajtos versenyeket is rendeznek, továbbá, ebben a szezonban először, vegyespáros és vegyesváltó futamokra is sor kerül.
picture

Dorothea Wierer

Fotó: AFP

Komoly bónusszal ér fel a hazaiak számára, hogy a nagy formában versenyző, Ruhpoldingban üldözőversenyt nyerő Lisa Vittozzi mellett ismét szurkolhatnak Dorothea Wierernek is, aki hazai pályán versenyez első alkalommal 2024-ben.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés