Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Megváltóként érkezett, mégis történelmi bukta lett a sztárirányító az NFL-ben

Szabó Bence

Frissítve 06/03/2024 - 13:36 GMT+1

Russell Wilson két éve óriási csere keretében igazolt a Denver Broncos csapatához, a következő szezont viszont már nem ott kezdi meg. A csapat a brutális szerződése ellenére kitette a leszereplő irányítót, de az sem igazán látszik, jelenleg kivel tudnák pótolni a QB-t. A válasz egy hosszú újjáépítés lehetne, de a franchise utóbbi évei nem azt mutatják, hogy ehhez lenne türelem.

Russell Wilson - Denver Broncos

Fotó: Getty Images

A Denver Broncos irányítót keres. Megint.
Mióta a legendás Peyton Manning egy Super Bowl-győzelmet követően visszavonult 2015, bántóan sokszor írhattuk már le ezt a mondatot. A csapat próbálkozott mindenhogy: húzott QB-t a draft első körében (Paxton Lynch), a második napon (Brock Osweiler és Drew Lock), hátsó körben (Trevor Siemian), de igazoltak a piacról is olyan veteránokat, mint Case Keenum, Joe Flacco vagy Teddy Bridgewater.
Végül két évvel ezelőtt megunták a sikertelen kísérleteket és nagyot húztak. Az akkori trendeknek megfelelően, gigantikus trade keretében elhozták a SB-győztes Russell Wilsont a Seattle Seahawks csapatától, az irányítóért pedig két első és két második körös picket is feladtak, több játékos mellett. Hogy jelezzék elköteleződésüket, Wilsonnak új, óriási szerződést is adtak. Mégis brutálisan felsültek vele.
Két idénnyel később ugyanis ott tartunk, hogy a Denver hivatalosan is felbontotta Wilson szerződését. Ebben az sem akadályozta meg őket, hogy a következő két évben lényegében így is állniuk kell a teljes bérét, elküldésével pedig olyan mennyiségű, 85 milliós dolláros halott (tehát más játékosok fizetésére felhasználhatatlan) pénz marad a fizetési sapkában, ami nem csak hogy rekord az NFL történetében, de az eddigi legmagasabb érték duplája.
Erre a lépésre önmagában nem magyarázat az, hogy Wilson játéka az előző két szezonban a csalódást keltő és a borzalmas között mozgott. Főleg, mert a frissen véget ért idényben pusztán a számai közel voltak a vállalhatóhoz, még ha ez elsősorban az idénre kinevezett új főedző, Sean Payton érdeme volt is.
Payton azonban sosem rejtette véka alá, hogy leginkább a saját útját szereti járni. Már a szezon előtt beszólt az elődeinek, idény közben pedig láthatóan vált egyre frusztráltabbá, ahogy nyilvánvaló lett, hogy Wilson nem igazán képes hatékonyan futtatni az általa elképzelt rendszert. Az utolsó fordulókban már nem is a sztárirányító, hanem a beugró Siemian kezdett.
picture

Sean Payton elégedetlen volt Russell Wilson játékával.

Fotó: AFP

A Denvernél persze tisztában lehettek vele, amikor Paytont – egyébként szintén egy draftjogokba kerülő csere után – tavaly kinevezték, hogy a főedző erre a döntésre juthat. A nagyobb baj, hogy nem igazán látszik, hogy jöhetne ki ebből jól a csapat.
Wilson tovább cipelt szerződése és más rosszul megkötött dealek miatt ugyanis a nagyon kis mozgásterük van a fizetési plafon alatt, így szinte kizárt, hogy a piacra kikerülő nagyobb nevek (Kirk Cousins, Baker Mayfield) közül bárkit megszerezzenek. Tavaly viszont annyira borzasztó sem volt a csapat, hogy az első tízben válasszanak a drafton, így csere nélkül a top tehetségek egyikére sincs esélyük.
Ez tipikusan az a helyzet, amiben a csapatok többsége rátenyerel a reset gombra. Eladják a használható játékosokat és elküldik azokat, akik sok pénzt keresnek, de nincs rájuk feltétlen szükség. Ilyen helyzetben irányítót sem kell nagyon keresni, egy Siemian-szerű figura egy év szenvedéssel simán elvezeti a csapatot egy magas draftpickhez. Ez azonban a Denver esetében több szempontból is valószínűtlen.
Egyrészt Paytont nem veszíteni nevezték ki. A főedző mentalitása sem olyan, hogy elfogadna egy hosszú újraépítési folyamatot, az utóbbi években pedig a franchise részéről sem igazán látszott, hogy lenne türelem egy ilyenhez. Ráadásul a jövő évi draft irányítói között jelenleg nem is látszik az a megváltó figura, akiért érdemes lenne eldobni a teljes 2024-es idényt.
Hosszútávú terv nélkül viszont kérdéses, hogy mire juthat a csapat. A Manning távozása óta eltelt nyolc idényben egyszer sem jutottak be a rájátszásba, és az irányító egyetlen utódja mellett sem köteleződtek el két idénynél többre. Így hiába mondhatjuk, hogy külön figyelve a csapat minden döntése védhetőnek tűnik, az elmúlt évek tevékenysége összességében mégis egy kapkodó, rossz vezetést mutat.
Márpedig az így vezetett csapatokon egy megváltónak hozott irányító sem mindig segít.
Forrás: részben ESPN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés