Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Utolsó párharcára készül az NFL két legendás irányítója

Eurosport
Eurosport

Publikálva 16/01/2021 - 16:55 GMT+1

Brady és Brees két évtizeden át voltak az NFl meghatározó alakjai, de hétvégén az utolsó egymás elleni meccsük jöhet.

Fotó: Eurosport

Tom Brady és Drew Brees két évtizeden át voltak az NFL meghatározó alakjai, hétvégén pedig a rájátszásban valószínűleg utolsó egymás elleni meccsüket játszák majd. A korábbi meccseik a visszavonulását tervező Brees irányába döntik a mérleget, de a playoffban Brady az erősebb.   

Az amerikai futball világát mindig is meghatározták a legendás irányítók párharcai. Ha két zseniális QB csapata találkozik, pláne ha ez a rájátszásban történik, a szurkolók és a média minden alkalommal erre húzzák fel a mérkőzést, felemlegetve a korábbi ikonikus meccseket, vagy játékosokhoz fűződő rekordokat. Nincs ez másképp most sem, amikor a rájátszás második körében az NFL utóbbi két évtizedének talán legmeghatározóbb irányítói, Drew Brees és Tom Brady csapnak össze a New Orleans Saints és a Tampa Bay Buccaneers meccsén. Főleg, mivel a hétvégi találkozó valószínűleg a két QB utolsó egymás elleni párharca lesz.
Hihetetlenül hangzik, de a két játékos először még 1999-ben mérkőzött meg egymás ellen, akkor még egyetemi csapataikat vezetve. Az azóta eltelt bő 20 évben Brady a New England Patriots-szal hat alkalommal is megnyerte a Super Bowlt, mielőtt az idei szezon előtt Tampába igazolt, Brees pedig San Diego Chargers és a Saints színeiben is szenzációsan játszva vált a liga ikonikus alakjává. 
Ma már viszont mindkét irányító 40 év fölött jár (egyébként ez lesz az első ilyen mérkőzés a rájátszás történetében), és ugyan Brees a fiatalabb, a hírek szerint a Saints irányítója a szezon végén visszavonul. Brady és a Tampa Bay tehát egy győzelemmel akár pontot is tehetnének a rivális karrierjének végére. 
picture

brady-brees-utolso.jpg

Fotó: Eurosport

Ehhez azonban nyilván Breeséknek is lesz egy-két szava, a két irányító örökmérlege pedig a New Orleans QB-jának kedvez. Az NFL-ben eddig összesen hétszer játszottak egymás ellen (ami 20 év alatt nem sok, de karrierjük nagy részét különböző konferenciákban töltötték), ebből 5 alkalommal Brees csapata került ki győztesen. Különösen érdekes volt a két QB utolsó két találkozója, amikre Brady csapatváltása miatt egyaránt idén került sor, hiszen csapataik révén végre egy divízióba kerültek. Ezeken a meccseken a Saints mindkétszer legyőzte a Tampát, a második, kiütéses New Orleans győzelmet (38-3) hozó találkozón pedig Brady a karrierje egyik legrosszabb meccsét játszotta. 
Ami viszont a rájátszás szereplést illeti, ebben egyértelműen Brady az erősebb. A korábbi new englandi irányító a már említett hat bajnoki cím mellett összességében 33-11-es mérleget tud felmutatni, szemben Brees egy gyűrűjével és 12-9-es mutatójával. Az utóbbi években különösen látványos volt a különbség, ahogy Brady negyven fölött is bajnokot tudott csinálni a Patriotsból, míg a Saints Brees vezetésével rendre fájó vereségeket szenvedett a rájátszásban. 
Bár a két játékos nevéhez fűződő rekordokat napestig nem sorolnánk, néhány fontosabb mutatót azért érdemes kiemelni. Szinte valamennyi passzoláshoz köthető jelentős statisztikában a két játékos valamelyike van az élen, a rájátszásban elért mutatókban természetesen Brady vezet, csak az alapszakaszt figyelembe véve azonban kiegyenlített a kép. Sikeres passzkísérletek és passzolt yardok tekintetében egyaránt Brees vezet, a legtöbb dobott TD mutatójában az elmúlt évek párharca után viszont most már szinte biztosan Brady végez az élen. Elnézve mindkettőjük hosszú és hihetetlenül sikeres karrierjét, ezek a rekordok nem mostanában fognak megdőlni.
Egy-egy ilyen párharcot néha az irányítók közti személyes ellentét is érdekesebbé tesz, a meccs előtt azonban Brees igyekezett leszögezni, hogy kettejük között csak is barátságról és kölcsönös tiszteletről lehet beszélni. A New Orleans irányítója egyébként elmondta, hogy már a szezon előtt is számított arra, hogy összefuthat Bradyvel a rájátszásban:
"Amikor aláírt a Bucshoz és tudtam, hogy ezzel a divíziónkba jön, már elképzeltem ezt a találkozót. Láttam jönni, mivel tisztában voltam a saját ambícióinkkal és tudtam, mit adhat ő a Tampa Bay amúgy is tehetséges keretének. Szóval azt hiszem mind tisztában voltunk vele, hogy a szezon ezen a pontján itt köthetünk ki."
Brady a hét közben adott interjújában még inkább vicces megjegyzésekkel ütötte el az előttük álló találkozóról szóló kérdéseket:
"Mindig mondtam, hogy az NFL-ben a folytonosság a legfontosabb. Ő amúgy sokkal fiatalabb nálam. 18 hónappal vagyok idősebb. 18 hónappal ezelőtt még sokkal jobban éreztem magam." 
A két irányító tehát minden valószínűség szerint a magyar idő szerint hétfő éjjel kezdődő mérkőzésen találkozik utoljára. A tét hatalmas, hiszen a győztes csak egy lépésre kerül a Super Bowlba kerüléstől, a vesztes szezonja (Breesék versége esetén pedig a pályafutása is) viszont véget ér. A két csapat szezonbeli mérkőzései közül egyik sem sikeredett kifejezetten szorosra, de a rájátszás mindig más, ha pedig csak fele olyan izgalmas meccset kapunk, mint amikor Brady a szintén legendás Payton Manning ellen játszotta az utolsó mérkőzését (AFC-döntő 2016, a videó feljebb), akkor nem lehet majd okunk panaszra.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés