Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mindent az irányítóért: ezek a csapatok rengeteget áldoztak egy játékosra, de megérte?

Eurosport
Eurosport

Publikálva 28/03/2021 - 15:31 GMT+2

A San Francisco sokat adott egy új QB kiválasztásáért, de a példák alapján rosszul is elsülhet az üzlet.

Fotó: Eurosport

Egy pénteki cserével a San Francisco 49ers lett a következő az új irányítóért rengeteget feláldozó csapatok sorában. Az elmúlt évtized példái alapján a húzás be is jöhet a franchise-nak, bőven akadnak azonban elrettentő esetek is a hasonló cseréket követően.

Ahogy az év ebben az időszakában lenni szokott, a szabadügynökpiac izgalmas első napjait követően lassan a draft felé fordul az NFL világának figyelme. Ez azonban koránt sem jelenti, hogy az április végi dátumig eseménytelenül telnének a napok a ligában. A péntek délután folyamán például három csapat, a San Francisco 49ers, a Miami Dolphins és Philadelphia Eagles drafthúzásait érintő óriási csere mozgatta meg az állóvizet.
Az események beindítója a kaliforniai franchise volt, amelynél eltökélték, hogy a náluk lévő 12. választási helyről felmozogva találják meg a csapat új irányítóját. A 49ers a saját idei húzása mellé két további (2022-es és 23-as) első körös picket sem sajnált azért, hogy a Miami 3. helyét megszerezze, a Dolphins pedig az így kapott választások egy részét felhasználva ugrott vissza hat helyet az Eagles pozíciójába.
Őrült költekezésbe kezdett a liga legsikeresebb csapata, de nem biztos, hogy jól jár vele | EurosportA New England Patriots évtizedes hagyományokkal szakítva költött óriási pénzeket a szabadügynökpiac első napjaiban. A csapatnál jól érzik, hogy kellett az erősítés a keretnek, anyagi oldalról pedig valószínűleg nem okoz majd gondot a költekezés, de a legfontosabb láncszem még mindig hiányozhat a sikerhez.
Innentől aligha kérdés, hogy a csapatot korábban Super Bowlig vezető Jimmy Garoppolo mellé újonc QB érkezik a San Franciscohoz, az viszont annál inkább, mennyire válik majd be a kiválasztott fiatal játékos. Az elmúlt évtized esetei alapján vegyes a kép arról, mennyire jártak jól az irányítókért hasonlóan nagy árat áldozó csapatok, a teljes kudarctól a jövő nagy sztárjának megtalálásáig mindenre akadt példa. Most összeszedtük az öt legnagyobb ilyen cserét.

Robert Griffin III – Washington Redskins, 2012

Az első ilyen cseréig az évtizedben 2012-ig kell visszamennünk. Ebben az évben két korszakos tehetségűnek tartott irányító is érkezett a draftra, Andrew Luck és Robert Griffin III személyében, így várható volt, hogy ők ketten lesznek az első választások. Amíg azonban az előző év legrosszabb csapataként első helyen választó Indianapolis Colts ki is húzta Luckot, a másodikként húzó Sant Louis Rams hajlandó volt egy csere után másnak adni a lehetőséget. Erre csapott le a Washington, ami egy mindössze négy helyes felmozgásért egészen őrületes árat, három első és egy második körös picket fizetett. 
picture

griffin-washington.jpg

Fotó: Eurosport

Szűk egy szezont követően mégis úgy tűnt, a fővárosi csapat lett a csere nyertese. Griffin újoncként szenzációsan játszott, mobilis, futásokra is hagyatkozó játékával ekkoriban teljesen új támadófegyvert adva a csapata kezébe. Sajnos azonban pont ez lett az irányító veszte: Griffin az idény végén súlyos sérülést szenvedett, amiből visszatérve már soha nem lett a régi játéka. A Washington további két évig próbálkozott még a QB-val, utána viszont lenyelve az óriási blamát megváltak tőle. Griffin csereként azóta is a ligában van, a fővárosi csapatnál pedig a helyzet lényegében változatlan, továbbra sincs stabil hosszú távú megoldásuk az irányítóposztra.

Jarred Goff – Los Angeles Rams, 2016

Négy évet kell előreugranunk a következő nagyot szóló cseréig, 2016-ban azonban rögtön két példát is találunk. A frissen Los Angelesbe költöző Rams rögtön új arcot is szeretett volna a franchise élére, ehhez azonban az első kör közepéről felmozogva nagy árat kellett fizetni: rengeteg azévi pick mellé a 2017-es első körük is a Tennessee Titansnél landolt.
picture

goff-rams.jpg

Fotó: Eurosport

Goff kihúzása a kezdeti gyengélkedését követően sokáig így is jó húzásnak tűnt. Sean McVay edző keze alatt óriásit fejlődött a játéka, 2018-ban pedig Super Bowlba is jutott vele a csapat. Ennek köszönhetően a franchise óriási szerződéssel láncolta magához, ez azonban nagyon gyorsan komoly hibának bizonyult.
A következő két idényben teljesítménye komolyan visszaesett, a vezetőségnek pedig az idei szezon végére annyira elege lett az irányítóból, hogy még a szerződésével járó halott pénzt és újabb első körök feláldozását sem sajnálva cserélték el Detroitba a veterán Matthew Staffordért. Hogy van-e visszaút innen Goffnak az elitbe az nagy kérdés, de 5 év távlatából ez a csere sem mondható sikertörténetnek.  

Carson Wentz – Philadelphia Eagles, 2016

Hasonlóan fogalmazhatunk a másik 2016-os üzlet kapcsán, amivel a Philadelphia szerezte meg a második választás jogát és vele Carson Wentzet. A csapat ezért szintén egy sor picket, köztük következő évi első köröset is feláldozott, aminek Clevelandben örülhettek a Brownsnál.
A történet innentől kísértetiesen hasonlít Gofféra: Wentz egy gyengébb első szezont követően a második idényében remekül szerepelt, rájátszásba is vitte a csapatot (amit sérülése miatt nélküle, a csereirányító Nick Foles vezetésével meg is nyertek). A Philly alá is íratta vele a nagy szerződést, ami viszont ebben az esetben sem volt jó ötlet. Wentz utóbbi három szezonja sérülésekről és egyre romló játékról szólt, hogy aztán 2020-ban teljesen szétessen és lényegében a liga egyik legrosszabbja legyen a QB.
picture

nfl-philly.jpg

Fotó: Eurosport

Az egyetlen dolog, amivel az Eagles jobban jött ki ebből a cseréből, mint a Rams, hogy legalább értelmes ellenértékért tudtak kiszállni a balul sikerült üzletből. Ki tudja, a Coltsnál mit látnak még Wentzben, mindenesetre az Indianapolis egy (jó eséllyel) első és egy harmadik körös húzást is adott az irányítóért. Persze az üzlet még így sem lett nullszaldós a Philadelphiának, de legalább mérsékelni sikerült a veszteségeket.

Patrick Mahomes – Kansas City Chief, 2017

Az eddigiek alapján joggal gondolhatjuk, hogy szinte őrültség komoly ellenértékért cserébe felmozogni egy irányítóért, a következő két példa azonban jócskán árnyalja a képet. Persze a körülmények is mások, 2017-ben a Kansas City évek óta stabil, rájátszásba jutó csapatként döntött úgy, hogy felcserélve keresi meg az utolsó, legfontosabb láncszemet a csapatba, a Buffalo Bills-szel üzletelve így szerezték meg Patrick Mahomesot.
picture

nfl-kerdesek-mahomes.jpg

Fotó: Eurosport

A fiatal irányítót vélhetően egy NFL rajongónak sem kell bemutatni, az azóta eltelt pár évben a liga talán legnagyobb sztárjává nőtte ki magát. A legjobbak közé tartozik a posztján, volt MVP, kétszer Super Bowlba jutott, amiből egyszer nyerni is tudott a Chiefs-szel. Immár új, tíz éves szerződése birtokában egyértelműen ő a franchise jelene és jövője, egy ekkora kaliberű játékosért utólag szinte rablásnak tűnik az adott első és harmadik kör.

Deshaun Watson – Houston Texans, 2017 

Hasonlóan jó döntést hoztak Houstonban, amikor a 2018-as elő körükért cserébe mozogtak fel a Cleveland 12. helyére, hogy behúzzák Deshaun Wattsont. A QB ugyan már a harmadik kiválasztott játékos volt a posztján abban az évben, de tehetségéhez nem fért kétség, amit a következő években bizonyított is. Teljesítményével egyből a liga elitjében találta magát és ezt a szintet lényegében azóta is folyamatosan tartja.
Ami jelentősen megkülönbözteti ezt az üzletet a Chiefs féle Mahomes választástól, hogy Houstonban ez volt az egyetlen jó döntés, amit évek alatt hoztak. A következő szezonok során hiába volt ott a tehetséges irányító, Bill O’Brien edző és általános igazgató alatt a keret folyamatosan leépült, aminek következtében 2020-ban összeomlott csapat, ráadásul lényegi draft tőke sem áll most rendelkezésre az erősítésre.
Játékos vagy fegyenc? A sztárirányító harca mutathatja meg, hol van játékosok helye az NFL-ben | EurosportDeshaun Watson hosszútávú szerződése ellenére küzd az elcseréléséért csapatával, de az NFL nem éppen játékosbarát környezetében az ütőkártyák szinte mind a hajthatatlannak tűnő Houston kezében vannak. " Arra, hogy a borzasztó vezetői döntések nem függenek össze az (azonnali) eredménytelenséggel, tökéletes példa a Houston csapata, az embernek mégis nehezen van olyan érzése, hogy a dolgok nem az elkerülhetetlen katasztrófa irányába haladnak a Texansnál."
A csapat egyetlen szerencséje, hogy Watson még az előző idény előtt aláírta új szerződését, aminek következtében most hiába veri az asztalt cseréért, a liga nem éppen játékos barát szabályai (és az utóbbi hetekben kirobbant zaklatási ügye) miatt valószínűtlen, hogy csapatot váltana. Egyértelmű sikertörténetnek így sem lehet nevezni a cserét, de erről legkevésbé a kiválasztott irányító tehet.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés