Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Veszélyben a Super Sebring, jöhet egy másik legendás pálya, vagy valami annál is jobb?

Lantos András

Publikálva 27/03/2023 - 15:00 GMT+2

Bizonytalanságok övezik a Super Sebring fantázianéven futó giga sportautó rendezvény jövőjét, annak ellenére is, hogy az esemény rendkívül népszerű mind a szurkolók, mind a versenyzők között. Az idei volt a harmadik alkalom, hogy az Endurance Világbajnokság szezonnyitóját és az IMSA-sorozat legendás 12 órás versenyét egy hétvégén rendezték Sebringben, de nem biztos a folytatás.

Utolsó perces izgalmak és helycserék a WEC idénynyitóján – összefoglaló

A Super Sebringet 2019-ben hozták össze először, mivel az hosszútávú-vb szeretett volna visszatérni a híres floridai pályára, de a WEC és az IMSA mezőny között olyan különbségek voltak, melyek miatt lehetetlen lett volna egy mezőnybe tenni mindenkit.
Ezért született meg a dupla hétvége koncepciója, melynek lényege, hogy a világbajnokság idénynyitóját, a Sebring 1000 mérföldes versenyt, pénteken futják le, majd a megszokott időpontban, szombaton jön az amerikai kontinens legrégebbi hosszútávú futama, a Sebring 12h.
Sebring amúgy is híres a sportautó versenyzést fanatikusan imádó közönségéről, akiknek valóságos kéjáradat, hogy egy hétvégén nem egy, hanem két futamot láthatnak, ráadásul eltérő mezőnnyel. Idén is teltház volt Floridában, és a Dailysportscar helyszínen dolgozó újságírónak beszámolója szeret a Super Sebring ilyen szempontból továbbra is totális siker.
Ennek ellenére az elmúlt hónapokban mindenhonnan azt lehetett hallani, egyáltalán nem biztos a folytatás, és ezt most az IMSA elnöke is megerősítette.
„Jelen pillanatban nem teljesen biztos, hogy a jövőben is össze tudjuk hozni a Super Sebringet. Amikor ilyen rendezvényekről beszélünk, nagyon sok szempont játszik szerepet. Például a televíziós program kialakítása. Aztán nemrég volt egy bejelentés arról, hogy a WEC a világ más részén tervezi megtartani az idénynyitóját” – idézi John Doonant a Dailysportscar.
Konkrétan arról van szó, hogy az Endurance Világbajnokság decemberben nyilvánosságra hozta, hatéves megállapodást között a katari versenypályával, és jövőre – a Prológgal együtt - ott lesz a szezon első versenye.
Doonan viszont hozzátette, a WEC versenynaptár várható alakulásáról nem őt, hanem a bajnokság képviselőit kell kérdezni.
picture

John Doonan, az IMSA elnöke

Fotó: AFP

A DSC kiemeli még, hogy az Endurance Világbajnokság megállapodása 2023 végén lejár Sebringgel, és információik szerint Roger Penske régóta szeretné elcsalni a sorozatot a tulajdonában lévő legendás pályára, Indianapolisba. Sőt, a pletykák között szerepel az austini COTA versenypályára való visszatérés is.
De az sem kizárt, hogy végül maradt Sebringben az WEC amerikai fordulója. Sőt, Doonan állítólag arra is nyitott lenne, hogy 2012 után ismét közös mezőnyben induljanak a vb és az amerikai bajnokság autói. Erre 2024-től talán újra lenne esély, hiszen az idei szezon végén a WEC is elbúcsúzik a GTE-géposztálytól, és a GT3 érkezésével ismét kompatibilissé válik a két sorozat kategória-rendszere.
Ez a verzió viszont komoly megszorításokat jelentene a nevezések terén, hiszen indén a két mezőny összesen 91 autót hozott össze, ami egy versenyen belül nyilván elképzelhetetlen. Még Le Mans-ban is az lenne, nemhogy egy hatkilométeres körön.
picture

Nem látszik a sor vége - 54 autó indult idén a Sebring 12h-n (Fotó: IMSA WeatherTech Sportscar Championship)

Fotó: From Official Website

Viszont kevesebb alkalmi nevezés elfogadásával, és esetleg egyik-másik kategória elhagyásával (az IMSA-ban egyébként is van hagyománya annak, hogy nem minden géposztály vesz részt minden fordulón) talán megoldható. Nyilván lennének nagy vesztesei egy ilyen döntésnek, de ki ne szeretné látni egymás ellen a WEC és az IMSA legjobbjait a Sebring 12 óráson.
Ahogy Doonen fogalmaz: Sebring célja, hogy a „legjobbak menjenek a legjobbak ellen” és egy összevont mezőnytől pontosan ezt kapnák.
Nem lesz könnyű megszervezni, rengeteg a buktató, és nagyon sok érdeket kellene összeegyeztetni, de jó tudni, hogy legalább opcióként ez is ott van az asztalon.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés