Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A vb-döntőben remeklő FTC-kapus úgy fogta fel a finálét, mintha a KSI-s fiúk ellen játszott volna

Takács Márton

Frissítve 26/02/2024 - 19:52 GMT+1

Letette a névjegyét a dohai világbajnokságon az ezüstérmes magyar válogatott kapusa, Neszmély Boglárka. A Ferencváros 20 éves hálóőre csereként beszállva remekelt az amerikaiakkal vívott döntőben, 13 percen át nem kapott gólt, 57%-kal taposott az amcsik ellen. Az Eurosportnak elmesélte, hogyan élte meg a végig szoros finálét.

Neszmély Boglárka antré gyanánt pazarul védett a vb-döntőben © Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Neszmély Boglárka 20 évesen remekelt az USA elleni világbajnoki döntőben. Interjú.
Élete első világbajnoki döntőjében, csereként beállva 13 percen át lenullázni a félelmetes amerikai csapatot, és összesen 21 és fél perc alatt 57%-os védési hatékonyságot produkálni?
A Ferencváros 20 éves kapusa, Neszmély Boglárka kipipálta ezt a tételt.
A dohai vb-n Új-Zéland ellen debütált, majd megkapta a Szingapúrral játszott csoportmeccs felét, hogy aztán a görögökkel vívott elődöntőben 43 másodperc erejéig a ketrec előtt álljon, hogy Magyari Alda szusszanhasson egyet. Aztán a finálé második negyedében is beszállt, és a többi történelem.
Hogyan élte meg a döntőt az U20-as világbajnok Neszmély? Vajon csak a pozitívumokat viszi onnan magával?
"Egy döntőt elveszíteni nyilván mindig szomorú. Amikor lefújják a meccset, nehéz a jó pillanatokat látni benne, viszont utána az ember végiggondolja a részleteket. Én legalábbis végiggondoltam, hogyan jutottunk el odáig, hogy min mentünk keresztül, és hogy az eindhoveni Eb-hez képest hol tartunk. És ezek után nehéz volt a rosszat észrevenni, főleg annak tükrében, amilyen meccset játszottunk.
picture

A vb-döntőben az amerikaiak sokáig nem tudtak neki gólt lőni © Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Végig éreztem a csapaton, hogy mennyire egyben vagyunk, és hogy akármi is lesz a vége, nem fogunk szétesni. Ez pedig óriási boldogsággal töltött el, mert végső soron az ember ezért kezd el csapatban játszani, hogy ilyen nagyszerű társai legyenek. Abszolút azt néztem, hogy mennyit tettünk ezért, és hogy milyen sok boldog pillanatunk volt. Lehet és lesz is még, de ezért tenni kell! Már arra is gondoltam, hogy miben lehet előrelépni, és hogyan lehet még több boldog pillanatot szerezni."
Ahogyan azt korábban már Magyari Alda, Leimeter Dóra, Szilágyi Dorottya és Rybanska Natasa is hangsúlyozta honlapunkon, a csapatkohézió rengeteget számított a kiváló vébé-szereplésben. Neszmély Bogi szerint is ez volt a kulcs.
"Igen, és ez alapvetően már fél sikert jelentett. Egyedül nem fog az ember soha meccset nyerni, csak a társakkal együtt. Ha arra gondoltam a meccsek előtt, hogy esetleg nekem egyedül kéne nyernem, akkor félelem fogott el, hogyan fogom megoldani, hogyan fogok mindent kivédeni. Ha viszont az jutott eszembe, hogy a csapat hogyan fog védekezni, és abból hogyan fog támadni, akkor egy csepp félelem nem volt bennem.
Tudtam, hogy a lövőket zavarni fogják a lányok, hogy előttem lesz a blokk, hogy mindenki segíteni fog, és hogy az egész össze fog állni. És ez a lényege az egésznek, hogy a hét vízben lévő játékosnak egyszerre dobbanjon a szíve."
picture

Neszmély Bogi és Magyari Alda öröme a vb-elődöntő megnyerése után © Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Ahogy Neszmély Boglárka szavaiból kiderül, már ezzel a felfogással ugrott be a medencébe csereként a vb-döntőben is.
"Nem mondom, hogy nem izgultam, de szerencsére hamar átlendültem ezen, és arra gondoltam, hogy ez is csak egy szimpla meccs. Ezt még az utánpótlásban Biros Péter mondta mindig, hogy 'lányok, csak be kell menni, mert a döntő is ugyanolyan mérkőzés, mint a többi'. Arra gondoltam közben, hogy a KSI-s fiúkkal játszunk, hogy az ellenfél játékosai semmivel sem jobbak. És hogy ha velük szemben tudtam védeni, akkor itt is.
Az vezérelt, hogy a lányoknak minél magabiztosabb hátteret tudjak adni a kapuból. És hogy tudjam hozni azt a pluszt a csapatnak, amivel felzárkózni, majd esetleg fordítani is tudunk. Nem gondolkoztam azon, mi lesz, ha gólt kapok, erre sokáig szerencsére nem is adtam lehetőséget az amerikaiaknak. Abszolút a célra és a feladatra fókuszáltam."
picture

A csapat ünnepli a vb-döntőbe jutást © Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: Other Agency


Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés