Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Végletekig kiélezett döntőben egy góllal alulmaradva lettek vb-ezüstérmesek női pólósaink

Eurosport Magyarország

Frissítve 16/02/2024 - 17:07 GMT+1

Vizes vb - A magyar női vízilabda-válogatott ezüstérmesként zárta a dohai világbajnokságot, amelynek pénteki döntőjében 8-7-es vereséget szenvedett az olimpiai bajnok amerikai csapattól.

Neszmély Boglárka (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Fotó: MTI

Ezüstérmes a női vízilabda-válogatott

Mihók Attila és Cseh Sándor együttese - amely a katari tornán megszerezte az olimpiai kvótát - ugyan parádésan védekezett, de támadásban, főként emberelőnyben nem volt kellőképpen hatékony.
A magyar csapat 2001 és 2022 után története során harmadszor lett világbajnoki ezüstérmes.
Eredmény:
női vízilabdatorna, döntő:
  • Egyesült Államok-Magyarország 8-7 (3-2, 2-2, 0-1, 3-2)
    a magyar gólszerzők: Keszthelyi, Garda 2-2, Parkes, Faragó, Gurisatti 1-1

Sorozatban ez volt a harmadik világbajnokság, amely a két csapat egymás ellen zárt, 2022-ben a Margitszigeten a döntőben 9-7-re nyertek az amerikaiak, tavaly Fukuokában pedig az ötödik helyért rendezett összecsapáson végül ötméteresekkel győztek.
Az utolsó vb-meccset a magyarok 15 fős keretéből a szakmai stáb döntése értelmében Máté Zsuzsannának és Kuna Szonjának kellett kihagynia.
A ráúszást Vályi Vanda szokás szerint elhozta, Parkes Rebecca pedig rögtön gólt szerezhetett volna centerből, de lövését blokkolták. A túloldalon az amerikaiak egy szép beúszás után a korábbi UVSE-játékos, Maggie Steffens révén megszerezték a vezetést. Nem kellett sokat várni a második amerikai gólra, megint akcióból, ezúttal Jordan Raney ejtett szépen. Az amerikaiak kapták a meccs első emberelőnyét, de a lövés a felső lécen csattant, a magyarok viszont, hasonlóan előnyben eladták a labdát. Magyari Alda hátrányban védett először a meccsen - egy közeli próbálkozást hárított -, a túloldalon pedig a világ egyik legjobbja, Asleigh Johnson is bemutatkozott.
A rivális a harmadik fórját már nem rontotta el, Rachel Fattal pattintott a kapu jobb oldalába. Aztán a 200. válogatottságát ünneplő Garda Krisztina első lövését még védte az amerikai hálóőr, egy újabb kivédekezett hátrány után azonban a másodikkal szemben már tehetetlennek bizonyult. A negyed végén az amerikaik lövés nélkül fejeztek be egy támadást, Parkes pedig ezúttal nem hibázott centerből (3-2).
A második negyedet is akciógóllal kezdték az amerikaiak, Fattal kapásból lőtt a kapufa segítségével a hálóba. A magyarok kettős emberelőnybe kerültek, két blokkolt lövés után aztán a csapatkapitány Keszthelyi Rita elhajlásból találta meg a rést a kapufa és Johnson kezei között. A túloldalon jött a válasz, Madeline Musselmann Magyari válla fölött lőtt a hálóba, a kapust pedig Neszmély Boglárka váltotta. A fiatal hálóőrtől kicsit mintha megzavarodtak volna az amerikai lövők, mert folyamatosan csak a kapufát találták el, a túloldalon viszont Faragó Kamilla lassú lövése becsúszott (5-4).
A fordulást követően emberelőnyből sem tudtak gólt lőni amerikaiak Neszmélynek, majd rögtön hátrányba kerültek, Mihók Attila pedig időt kért, de a figurába hiba csúszott, lövés sem lett belőle. Egy remek védekezés után újra az egyenlítésért támadhattak a magyarok, Szilágyi Dorottya próbálkozott a támadóidő lejáratakor egy ejtéssel, ami a kapufán csattant. Emberelőnyben Keszthelyi lövése gyenge volt, ezután pedig az amerikaiak kaptak fórt és Adam Krikorian is "szünetet" kért. Raney ugyan góllal fejezte be az akciót, de már lejárt a támadó idő - ez a VAR segítségével dőlt el. A magyarok a hetedik emberelőnyüket tudták először értékesíteni, Gurisatti Gréta lövése a blokkon irányt változtatva vágódott a hálóba, így 0-0 után először volt döntetlen az állás. Az amerikaiak újabb fórt hibáztak el - megint a helyén volt egy blokk -, de a magyarok is rosszul passzoltak előnyben (5-5).
A záró nyolc perc elején az amerikaiak megszerezték első góljukat a második félidőben, Fattal magabiztosan értkesítette a fórt. A magyarok emberelőnyben csúnyán eladták a labdát, hátul viszont védekezésben megint javítottak. A rivális a következő fórját Steffens közeli húzásával könnyedén értékesítette. Az aranyálmok kevesebb mint négy perccel a vége előtt kerültek messze, amikor Ryann Neushul gyönyörűen ejtett a hálóba, így az amerikaiak hárommal elléptek.
A magyarok dupla fórból zárkóztak fel Keszthelyi révén, majd egy kontra után Leimeter Dóra lövése csattant a kapufán. Visszaúszás közben jött a kiállítás, ami kimaradt, Mihók Attila pedig 64 másodperccel a vége előtt időt kért. Garda mindössze 7 másodperc után betalált, és még egy utolsó támadásra is maradt idő, de Garda bejátszása után Parkes a víz alá vitte a labdát, így ért véget a finálé.

A nő vízilabdatorna végeredménye:

  • 1. Egyesült Államok
  • 2. MAGYARORSZÁG (MAGYARI ALDA, SZILÁGYI DOROTTYA, VÁLYI VANDA, GURISATTI GRÉTA, GERALDINE MAHIEU, REBECCA PARKES, MÁTÉ ZSUZSANNA, KESZTHELYI RITA, LEIMETER DÓRA, RYBANSKA NATASA, FARAGÓ KAMILLA, GARDA KRISZTINA, NESZMÉLY BOGLÁRKA, HORVÁTH BRIGITTA, KUNA SZONJA)
  • 3. Spanyolország
  • 4. Görögország
  • 5. Hollandia
  • 6. Ausztrália
  • 7. Olaszország
  • 8. Kanada
  • 9. Új-Zéland
  • 10. Kína
  • 11. Nagy-Britannia
  • 12. Kazahsztán
  • 13. Franciaország
  • 14. Dél-afrikai Köztársaság
  • 15. Brazília
  • 16. Szingapúr
(MTI)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés