Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A remeklő Magyari Alda úgy véli, az olimpiai kvótával még csak az egyik célt teljesítette a csapat

Takács Márton

Frissítve 13/02/2024 - 17:41 GMT+1

Sokáig emlékezetes mérkőzést játszott egymással a magyar és a holland női vízilabda-válogatott a dohai világbajnokság negyeddöntőjében. A mieink nagyszerűen játszottak, végül büntetőkkel jutottak be a legjobb négybe, és ki a párizsi olimpiára. A meccs után a remekül védő, az utolsó holland ötméterest is hárító Magyari Aldával beszélgettünk, aki hangsúlyozta, még ennél is több van a csapatban.

A kör közepén áll (tapos) Magyari Alda © Kovács Tamás

Fotó: MTI

Magyari Alda szerint azzal nyerte meg a címvédő Hollandia elleni negyeddöntőt a válogatott, ahogy játszott, nem pedig az ő utolsó védésével.
Mintha két különböző magyar válogatottat láttunk volna az eindhoveni Európa-bajnokságon, és most, a dohai világbajnokságon. Az Eb-n egyszer sem tudott egy teljes mérkőzésen át olyan jól és magabiztosan játszani a csapat minőségi riválisok ellen, mint a vb-n már Ausztráliával és Hollandiával szemben is.
A vb- és Eb-címvédő hollandok legyőzésénél például az ideális csapatmunka prototípusát mutatták be női pólósaink. Magyari Alda nagyszerűen védett, előtte szenzációsan védekeztek a lányok, Garda Krisztina különösen, támadásban Keszthelyi Rita hozta a klasszisát, és ezúttal felnőtt mellé Szilágyi Dorka ÉS Gurisatti Gréta is, akik szédületes gólokat szereztek.
Mindenki hozzátett egy elemet a nagy sikerhez, Rybansa Natasa az agilis centerezésével például több emberelőnyt is kiharcolt, Parkes Rebecca kipattanókat szerzett, és kiharcolt egy büntetőt is a pazar formában védő Laura Aartsszal szemben.
A rengeteg emberhátrány miatt pláne óriási szív és tüdő kellett a győzelemhez. Az extra sikerrel, és az olimpiai kvalifikáció megszerzésével lekerült a teher a játékosokról és a szakmai stábról is. Jöhet az örömvízilabda!
Hétfő este telefonon tudtuk elcsípni Magyari Aldát, aki rengeteget tett hozzá a sikerhez, a rendes játékidőben is hozta a bravúrokat, és mindenki arra fog emlékezni, hogy az utolsó holland ötös kivédésével jutottunk ki a párizsi olimpiára, de mint mindig, Alda ezúttal is a csapat fontosságát hangsúlyozta a honlapunknak adott interjújában.
picture

Magyari Alda óriási támaszt adott a csapatnak a hollandok ellen © Kovács Tamás

Fotó: MTI


Ezen a világbajnokságon zsinórban másodszor mutattatok be nagyszerű, fegyelmezett és eredményes csapatmunkát. Egyetértesz ezzel?
Előreléptünk a csapatmunkában, együtt, egymásért játszottunk. Erőt adott nekünk már a másik tekintete is. Akire csak néztem, annak a szeméből az jött vissza, "ez most meglesz”! Így gondoltam, és így is lett.
47%-os védési hatékonyságot produkáltál a hollandok ellen. Most már te is úgy érzed, hogy újra jól megy neked?
Nem hangzik annyira jól ez a 47%. Végig csakis a következő lövéssel próbáltam foglalkozni. Amikor gólt kaptunk, akkor is az volt bennünk, hogy 'oké, nem baj, menjünk tovább, csináljuk!'. Egy pillanatnyi rossz érzés nem volt bennem. Arra koncentráltam, hogy a következő lövést kivédjem, ha kell. Ez nagy részben sikerült is.
Mivel Hollandia a világ legjobb csapatai közé tartozik, nagyon jó érzésnek bizonyult minden védés. De ehhez a lányok is kellettek, a mi együttműködésünk, az egymásba vetett hit. Nem bizonytalanított el minket semmi sem.
picture

A magyar kispad egységes öröme © Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: facebook

Hárítottad a hollandok utolsó büntetőjét, és azzal dőlt el a negyeddöntő. Erről beugrott a tokiói olimpia, ahol az oroszokkal vívott bronzmeccsen a te bravúros védésed (majd gólod) zárta le a partit. Neked eszedbe jutott az a momentum?
Nem jutott eszembe. Nem foglakozom a múlttal, megbeszéltük, hogy lezárjuk a korábban történteket. Büszkének kell lennünk a közösen elért sikerekre, de most már a jelenben vagyunk, a mostani célokkal foglalkozunk. Az kellett a továbbjutásunkhoz, ami az Eb óta kovácsolódik. Ennek egész egyszerűen így kellett történnie. Azzal nyertük meg ezt a negyeddöntőt, ahogy játszottunk, nem az én utolsó védésemmel.
Amikor Bex (Parkes Rebecca – T.M.) és Nati (Rybanska Natasa – T.M.) odaálltak ötöst lőni, arra gondoltam, 'oké, bazmeg, belövik és kész!' Majd teljesen kiürítettem a fejemet, és úgy sikerült az utolsó büntetőt kivédeni.
picture

Kapusgóllal (!) zárta le Magyari Alda a női pólósok olimpiai bronzmeccsét

A dobedződ, Lázár Tibor szinte a negyeddöntő vége után azonnal üzent nekem Messengeren, azt írta, hogy "esküszöm, hogy délelőtt a jobb kéz lapost gyakoroltuk Aldával online!" Ez hogy történt?
Az ausztrálok elleni meccs előtt is gyakoroltunk online. Megbeszéltük, én kértem, hogy a negyeddöntő előtt is folytassuk ezt. Első alkalommal Vogel Soma kölcsönadta a dobverőit, reméltem, átruházódik rám a sok ötméteresvédése is! (nevet – T.M.) Most nem kaptam meg, de gyakoroltuk a jobb és a bal lapost is. Az volt bennem, hogy egyszerűen nem mehet be a hollandok ellen a jobb kéz lapos.
Mielőtt elutaztatok volna a világbajnokságra, azt üzentem neked, hogy "mutasd meg mindenkinek Dohában, mi van benned!" A válaszodat nem idézném, de Hollandia ellen megmutattad, óriási támaszt nyújtottál a kapuból. Mondd, hogy még csak az út közepén vagytok!
Megyünk tovább, van még bennünk bőven. Még nem szabad megállnunk, annyi van még a csapatban, nem lehet itt vége! Meg tudjuk csinálni ezzel a tűzzel és hittel. Az egyik célunk, az olimpiai kvóta meglett, de akkor lesz kerek egész a történet, ha a végét is megcsináljuk, és olyan helyen végzünk, ami bennünk van.
picture

Az a grimasz! © Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: facebook


Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés