Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szép volt, lányok! Világbajnoki ezüstérmes a magyar női vízilabda-válogatott

Eurosport Magyarország

Frissítve 02/07/2022 - 21:28 GMT+2

A magyar női vízilabda-válogatott ezüstérmet szerzett a hazai rendezésű vizes világbajnokságon: Bíró Attila együttese a szombati döntőben a Margitszigeten 9-7-re kikapott a sorozatban negyedszer győztes, az elmúlt három olimpián is első amerikai csapattól.

Az amerikai Madeline Musselman (k) és Garda Krisztina (j, takarásban) a vizes világbajnokság női vízilabda tornája döntőjében játszott Egyesült Államok - Magyarország mérkőzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában. MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI

Vizes vb 2022 - Ezüstérmes a női vízilabda-válogatott

A magyar válogatott a 2013-as barcelonai bronzérem után lett újra dobogós világbajnokságon, legutóbb 2005-ben Montrealban játszott vb-döntőt, akkor Faragó Tamás irányításával éppen az aktuális címvédő amerikai csapatot győzte le hosszabbítás után, megszerezve ezzel története második vb-aranyát.
A magyarok így öt éremmel zárták a vizes világbajnokságot: az úszó Milák Kristóf a Duna Arénában 100 és 200 méter pillangón győzöttt, a nyíltvízi úszóknál a váltó második, Gálicz Péter pedig 25 kilométeren harmadik volt.
Az amerikaiak voltak a találkozó esélyesei, hiszen világbajnokságon legutóbb 2531 nappal ezelőtt, a 2015-ös, kazanyi torna csoportkörében az olaszoktól szenvedtek vereséget, ráadásul a mostani tornán a csütörtöki elődöntőben 14-6-ra ütötték ki azt az olasz csapatot, amely a csoportkörben legyőzte a házigazda magyar együttest.
Ugyanakkor a közelmúltban éppen Bíró Attila csapata volt az egyetlen, amely legyőzte az Egyesült Államokat, a tokiói olimpia csoportkörében 10-9-re nyert a világ legjobbjai felett, az amerikaiak ezt megelőzően legutóbb 2008. augusztus 21-én, a pekingi játékokok fináléjában, Hollandiától kaptak ki (8-9) olimpián.

Vályi Vanda elhozta az első labdát, Parkes Rebecca pedig szállította az előnyt, ami viszont kimaradt. Az amerikaiak első két támadásukat lövés nélkül fejezték be, a túloldalon viszont megszületett az első találat, Gurisatti Gréta közelről húzta be Szilágyi Dorottya remek átadását. Az amerikaiak a negyed feléhez érve találták el először a kaput, ekkor Madeline Musselman egyenlített az első fórból. Nem sokkal később érkezett a második előnyük is, ezt is Musselman értékesítette. Támadásban mindkét együttes sokat hibázott, az első szünet előtt a magyarok Keszthelyi-Nagy Rita blokkjának köszönhetően még kivédekeztek egy emberhátrányt.
Vályi másodszor is megnyerte a ráúszást, és újra jött a fór, de ez is kimaradt, ám a túloldalon az amerikaiak sem tudtak élni a létszámfölényes lehetőséggel egy remek hazai blokknak köszönhetően. Az újabb magyar támadásból jött az egyenlítést Keszthelyi-Nagy révén, de egy kontra után az amerikaiak megúsztak, Musselman pedig már a harmadik gólját szerezte. A hazai csapatból Parkes harcolt ki újabb előnyt, Gurisatti pedig higgadtan pattintott a léc alá, megtörve ezzel a sziporkázó Ashleigh Johnson kapus magabiztosságát. Visszaúszás közben Rybanska Natasát kiállították, de megint csak jó volt hátrányban a védekezés. Egy perccel a félidő előtt újra fórt kaptak az amerikaiak, ezúttal nagyszerűen végigjátszották az akciót és centerből Maggie Steffens talált be, pedig Magyari ehhez is hozzáért.
A harmadik játékrész elején az amerikaiak egy szép ejtéssel növelték előnyüket, de nem lett három a különbség, mert Magyari hátrányban óriásit védett. Visszaúszás közben Musselmant kiállították, Bíró Attila időt kért, a figurát pedig Gurisatti fejezte be. Érkezett egy vitatható amerikai ötméteres, ráadásul Rybanska kipontozódott, Musselman negyedik góljával visszaállt a kétgólos különbség. Nem sokkal később "lőtávolon kívülre" került a magyar csapat, Magyari kezéről ugyanis befelé pattan Ryann Neushul lövése.
A záró nyolc perc elején fáradtnak tűnt a hazai együttes, Johnson a kapuban azonos létszámban és hátrányban is parádézott, elöl pedig Neushul lőhetett könnyű gólt. Öt perccel a vége előtt Máté Zsuzsanna találatával zárkóztak fel a magyarok, majd Magyari védett hátrányban, Szilágyi betalált, a közönség pedig űzte-hajtotta a csapatot, hiszen újra felcsillant a remény. Mint kiderült, a magyarok támadása alatt nem ment az óra, de hosszas videózás után megadták a találatot.
Kevesebb mint három perc volt hátra, amkor Gurisattit kiállították, az amerikai kapitány időt kért, de tanítványai elrontották a figurát. A kínálkozó alkalommal viszont nem tudtak élni a hazaiak, Garda Krisztina lövését blokkolták 1:50 perccel a vége előtt. A következő támadásra már Magyari is felúszott, Keszthelyi-Nagy pedig parádés kapufás góllal egyetlen találatra hozta fel a magyar csapatot.
Egy védekezési hiba után az amerikaiak 49 másodperccel a vége előtt ötmétereshez jutottak, Musselman pedig eldöntötte az aranyérem sorsát.
A magyar csapatot a lefújást követően hosszú percekig állva ünnepelte a közönség.

Eredmény, női vízilabdatorna, döntő:

  • Egyesült Államok-Magyarország 9-7 (2-1, 2-2, 3-1, 2-3)
gólszerzők: Musselman 5, Neushul 3, Steffens 1, illetve Gurisatti 3, Keszthelyi-Nagy 2, Máté, Szilágyi 1-1
Magyarország:
Magyari Alda - Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda, Keszthelyi-Nagy Rita, Máté Zsuzsanna, Parkes Rebecca, Gurisatti Gréta, cserék: Gangl Edina (kapus), Garda Krisztina, Mahieu Geraldine, Leimeter Dóra, Rybanska Natasa, Faragó Kamilla

A női torna végeredménye, világbajnok:

  • Egyesült Államok
  • 2. MAGYARORSZÁG (MAGYARI ALDA, SZILÁGYI DOROTTYA, VÁLYI VANDA, KESZTHELYI-NAGY RITA, MÁTÉ ZSUZSANNA, PARKES REBECCA, GURISATTI GRÉTA, GANGL EDINA, GARDA KRISZTINA, MAHIEU GERALDINE, LEIMETER DÓRA, RYBANSKA NATASA, FARAGÓ KAMILLA)
  • 3. Hollandia
  • 4. Olaszország
  • 5. Spanyolország
  • 6. Ausztrália
  • 7. Görögország
  • 8. Franciaország
  • 9. Kanada
  • 10. Új-Zéland
  • 11. Kazahsztán
  • 12. Argentína
  • 13. Dél-afrikai Köztársaság
  • 14. Brazília
  • 15. Thaiföld
  • 16. Kolumbia
MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés