Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Odáig volt a telt házas margitszigeti vb-döntőtől az amerikai női pólós dinasztia két főhőse is

Takács Márton

Publikálva 05/07/2022 - 18:31 GMT+2

Az amerikai női vízilabda-válogatott a Margitszigeten is folytatta elképesztő sikersorozatát, zsinórban a negyedik világbajnokságát nyerte meg. A magyar csapattal vívott káprázatos döntő után az USA szövetségi kapitánya, Adam Krikorian és csapatkapitánya, Maggie Steffens is áradozott a fantasztikus hangulatról.

Maggie Steffens-t (balról a második) is lenyűgözte a csodálatos hangulat - Fotó: USA Water Polo

Fotó: facebook

A mindent is megnyerő USA szövetségi kapitánya és csapatkapitánya is elismerően beszélt a budapesti vb-ről.
Sokáig emlékezetes világbajnoki döntőt játszott egymással szombaton 6000 szurkoló előtt, szenzációs hangulatban a háromszoros címvédő amerikai és a magyar női vízilabda-válogatott.
Korábban is hangsúlyoztuk már, milyen óriási dolog, hogy a finálét a 2008-as pekingi olimpia óta nem veszítő, Adam Krikorian irányításával döntőt soha nem veszítő USA-t úgy megszorította Bíró Attila csapata, hogy bő egy perccel a vége előtt csak egy góllal vezettek azok az amcsik, akik hat esztendeje minden riválisukat - főleg a spanyolokat – a fúgába döngölték az aranycsatákban.
És bár hasonlóan nagy bravúr a budapesti vb-n nem jött össze, erre a teljesítményre bőven lehet alapozni, mert a világ bármely más válogatottja ellen győzelmet, egyben aranyérmet ért volna.
Ehelyett folytatódott az amerikai dinasztia építése.
picture

A mindent eldöntő, utolsó perces magyar gól

Zsinórban a negyedik vb-jüket nyerték meg az amcsik (Kazany, Budapest, Kvangdzsu, Budapest). 2014 óta az összes tornán aranyérmesek lettek Ashleigh Johnsonék, amelyen elindultak. Ez összesen 17 (!) aranyat jelent az olimpiákat, világbajnokságokat, Világligákat, Világkupákat és Pánamerikai Játékokat beleértve.
És ettől a szupercsapattól kapott csak ki két góllal úgy a magyar csapat, hogy szinte végig pariban volt vele, és amikor kezdett kinyílni az olló, akkor is visszajöttek Vályi Vandálk mínusz egyre, de nem sikerült döntetlenre menteni a partit.
Ez a vb-ezüst a tavalyi olimpiai bronzal együtt rengeteget ér, akkora dolog volt, amit főleg a döntőben alkottak a magyar lányok.
picture

Eszméletlen hangulatot teremtettek a szurkolók - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A mérkőzés után az USA rendkívül szimpatikus szövetségi kapitánya, Adam Krikorian is azt emelte ki először, milyen csodálatos környezetben nyerhetett ismét csapata.
"Őrült egy döntő volt. Megtiszteltetés volt nekem és a játékosaimnak is ezen a helyszínen játszanunk, és történelmet írnunk. A Margitsziget a vízilabda Mekkája, soha nem szerepelhettünk még ennyi ember és ilyen csodálatos szurkolótábor előtt. Lenyűgöző, milyen magasságokig jutott el a sportág női szakága, hosszú út vezetett idáig."
Azt is elárulta honlapunknak nyilatkozva, hogy szerinte mi volt a sikerük kulcsa.
"A fináléban a harmadik negyed döntött. Akkor nagyon jól működött a védekezésünk, háromgólos előnyt is szereztünk. Az, hogy hét gólon tartottuk ezt a magyar csapatot, hihetetlen teljesítmény számunkra. Stabilak voltunk. Megőriztük a nyugalmunkat nehéz helyzetben, egy szoros mérkőzésen, hatezer ember előtt. Csodálatos teljesítményt nyújtott néhány kevésbé elismert hősünk is: Ryann Neushul és Kaleigh Gilchrist. A kiegyensúlyozottságunk és az összetartásunk lenyűgöző volt egy ilyen új csapathoz képest."
picture

Ember a vízben! Adam Krikorian és stábja ünnepel - Fotó: Illyés Tibor

Fotó: MTI

Edzőjéhez hasonlóan az amerikai válogatott csapatkapitánya, a női szakág egyetlen háromszoros olimpiai bajnoka, Maggie Steffens is a körülményeket istenítette. A 29 éves pólós sok mindent látott már, de ilyen pazar fogadtatást még ő sem.
"Nagyon jó móka volt ez a döntő számunkra. Megtiszteltetés, hogy ilyen fantasztikus szurkolók előtt játszhattunk, a vízilabda Mekkájának számító Margitszigeten. A vízben is lehetett érezni a nézőtérről áradó hihetetlen energiát."
Steffens hangsúlyozta, hogy az olimpia után a válogatott majdnem a fele kicserélődött, így gyakorlatilag a vb alatt váltak igazi csapattá.
"A vb-n mutatott teljesítményünk kulcsa a fejlődés volt. Az olimpia után új csapatot kezdtünk el építeni, Tokiót követően több játékosunk is visszavonult. A vb előtt néhány hetünk volt csak a felkészülésre. Ehhez képest olyan pólósaink is villogtak itt, akik még soha nem játszottak ezelőtt világbajnokságon, például Ryann Neushul három gólt szerzett a döntőben. Közben Maddie Musselman megint szórta a gólokat. Nagyon erős csapattá váltunk a vb alatt."
Az amerikai válogatott a dobogó legtetején - Fotó: Illyés Tibor
Ez volt Maggie Steffens negyedik világbajnoki címe, elmesélte, ez miért lesz különleges a számára.
"Minden, az amerikai válogatottal megnyert cím különleges számomra. Ez például azért, mert még soha nem játszhattunk ennyi néző előtt és ilyen hangulatban, nekem is ez volt az első ilyen tapasztalatom. Bár 2017-ben is itt nyertünk világbajnokságot, akkor Spanyolországgal játszottuk a finálét, nem pedig Magyarországgal, mint most, és ez egészen mást jelent a helyszín miatt."
Az amerikaiak 6-osa a 2018/2019-es szezont az UVSE-ben töltötte, jól ismeri a hazai viszonyokat, ezért is jelent neki sokat az újabb vb-arany.
"6000 ember azért volt itt, hogy megnézzen egy női vízilabda mérkőzést, ilyen nem történik gyakran a sportágunkban. Számomra ez a siker ezért lesz az egyik legkülönlegesebb, főleg, hogy korábban játszottam magyar egyesületnél is. Egy csodálatos csapat ellen nyerhettük meg itt a döntőt."

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés