Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Törött orral döntött olimpiai gólrekordot a világklasszis amerikai pólós

Takács Márton

Frissítve 31/07/2021 - 19:41 GMT+2

A női vízilabda egyetemes történetének egyik legnagyobb alakja a kétszeres olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok Maggie Steffens, az amerikai válogatott klasszisa. Steffens Tokióban olimpiai gólrekordot döntött, mindezt törött orral tette.

Maggie Steffens óriási alakja a vízilabdának

Fotó: Reuters

Napjaink egyik legnagyobb sportolója igazi példakép.

Maggie Steffens a női vízilabda egyik állócsillaga. 22 éves korára már olimpiai bajnok és vb-aranyérmes volt, London után a Rióban győztes amerikai válogatottnak is vezére lett és már három vb-címe van. Zsenialitásáról a 2017/18-as szezonban testközelből is meggyőződhettünk, amikor egy idény erejéig az UVSE-t erősítette, így már magyar bajnoknak és Magyar Kupa-győztesnek is mondhatja magát.
Pillanatokkal azután, hogy Steffens az olimpiai örökös góllövőlistájának élére került, az amerikaiak csapatkapitánya tisztelgett családja, korábbi és jelenlegi csapattársai és azok előtt a nők előtt, akik előkészítették az utat ahhoz, hogy a sportág női ága 2000-ben bekerüljön az olimpia programjába.
"Bármennyire is klassz és nagyra értékelem a pillanatot, csapattársak nélkül ez nem megy." - mondta. "Nem lehetett volna meg anélkül, hogy olyan nőkkel játszhatom ezt a sportot, akikkel együtt edzek és együtt álmodom. Bármennyire is király ez a rekord, bármennyire is az én nevemhez fűződik, valójában a csapatunkról, a kultúránkról és az előttem járó nőkről szól." - mondta Steffens a riportereknek a Reuters szerint. "Annyira hihetetlenül támogató közegem volt és van, annyi nagyszerű vezérrel ebben a csapatban.”
Steffens pénteken az oroszok 18-5-ös kiütésének harmadik negyedében érte el a gólrekorderséget, négy találattal segítve az Egyesült Államokat a Magyarországtól elszenvedett sokáig emlékezetes vereség után. Makenzie Fischer középen találta meg az üresen álló Steffens-t, és a rivális kapusának, Evgenia Golovinának esélye sem volt.
picture

Ezt a mozdulatot gól szokta követni nála

Fotó: Getty Images

Ez volt Steffens 48. gólja a harmadik olimpiáján, amivel az olasz Tania Di Marióval holtversenyben állt az élen. A Japán elleni nyitányon hintett egy ötöst, a hétfői, Kínával mérkőzésen eltörött az orra, így csak egyszer volt eredményes, Bíró Attila csapatának is csak egyszer köszönt be, aztán jött az oroszoknak vágott négyes.
Még lőtt egyet a 48, után, ezzel három olimpián már 49 gólt szerzett, többet, mint bármelyik női játékos a sportág történetében. A teljesítményt még lenyűgözőbbé teszi, hogy mindezt törött orral tette. Steffens a 16. olimpiai mérkőzésén érte el az új mérföldkövet, héttel kevesebben, mint amennyire Di Mariónak szüksége volt a korábbi rekordhoz.
Steffens orrán az esetet követően gipsz volt, a szeme alatt pedig egy hatalmas monokli a könyökös miatt, amivel találkozott a vízben. "Az olimpián mindenre fel kell készülni, és a vízilabda egy fizikai játék." – nyilatkozta. "Mindenki csak a legjobbját próbálja nyújtani az olimpián, és néha egy-egy könyök az orra alá kerül." – kommentálta az esetet, mintha mi se történt volna.
Még szakértőnk, Szabó Zoltán is szóvá tette az amerikaiak oroszok elleni kiütéses győzelmét az USA-Magyarország férfi meccs utáni értékelésében:
"Arra célzok, hogy ha az olaszok ellen mindent egy lapra feltéve elkezdenénk demonstratív játékot játszani, mint ahogy az amerikai női csapat az oroszok ellen tette tegnap, azt nagyon nehéz lenne a negyeddöntőben is előadni. Az amerikai lányok kikaptak egyszer, és akkor statement victory kellett, mentek előre, és ha még van két negyed, akkor 36-7 a vége."
"Azt hiszem, ami Maggie-vel kapcsolatban a legcsodálatosabb, és ezt már korábban is mondtam, nem az, hogy hány gólt lő, hanem az, hogy milyen hatékonysággal teszi ezt." - mondta Adam Krikorian, az amerikaiak szövetségi kapitánya. "Ez a nagyszerű játékos ismertetőjele."
picture

Steffens az amerikai válogatott olimpiai csapatának kihirdetésére rendezett eseményen

Fotó: AFP

A négy testvér közül a még mindig csak 28 éves Steffens a legfiatalabb kaliforniai származású családjában, amelynek mély gyökerei vannak a vízilabdában. Ő a londoni olimpián kezdte meg nagy menetelését a nemzetközi mezőnyben, ahol 21 góllal vezette az első olimpiai bajnoki címéig az Egyesült Államokat. Rio de Janeiróban újabb 17 találattal járult hozzá az aranyéremhez vezető úthoz.
Míg Steffens a rekordot jelentő gólja után igyekezett elkerülni, hogy magáról beszéljen, csapattársainak nem volt ilyen gondja. "Nagyon keményen dolgozik, támadásban és védekezésben egyaránt." - mondta róla Stephania Haralabidis. "Soha nem adja fel. Folyton nyomul, és ha nem ő az, aki gólt szerez, akkor is megteremti a lehetőséget a csapattársainak, hogy betaláljanak. Szóval ilyen játékos ő. Annyira önzetlen!"
Steffens nagy napja és az Egyesült Államok meggyőző sikere azt követően következett be, hogy a csapat 2008 óta először kapott ki az olimpián, mivel szerdán meglepetésre 10-9-re kikapott a hatalmasat játszó magyar válogatottól.
A tényleg nagyon ritka vereség - az Egyesült Államok 131-4-re (!) áll azóta, hogy Rióban aranyérmet nyert - Krikorian szerint némi lelkiismeretvizsgálathoz és a játékmód iránti elkötelezettséghez vezetett. A változás különösen a védekezésben volt érezhető, a világklasszis kapus, Ashleigh Johnson 16 védéssel zárt az oroszok ellen.
picture

Steffens a Kínával vívott meccsen

Fotó: Getty Images

Egyébként a csak Steffenshez mérhető zseni, Keszthelyi Rita is rekordott döntőtt, ő Japán ellen jubilált. Első találatával minden idők legeredményesebb magyar női vízilabdázója lett az olimpiák történetében, a gólokat tekintve, már 30-nál jár.
"Ez egy rendkívül versenyképes csapat, és nem szeretnek veszíteni." - mondta Krikorian. "Részben ez az oka annak, hogy ilyen tartósan sikeresek vagyunk, mert büszkék arra, ahogyan játszanak. Azt hiszem, az elmúlt két napban a csalódottságtól kezdve a dühön át a szomorúságig és a megkönnyebbülésig minden érzelmet éreztünk."
És bár továbbra is Steffensék a tokiói torna legnagyobb esélyesei, Illés Annáék ellenük aratott sikere figyelmeztető jel lehet számukra és az egész mezőnynek: igenis verhető ez a félelmetesen erős amerikai csapat, ahogy bizony számolni kell az (arany)esélyesek között a mieinkkel is.
részben via Sports Illustrated

Aki szeretne az olimpia alatt is a cikkeinkről és a híreinkről első kézből tájékozódni, itt tud feliratkozni a hírlevelünkre!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés