Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tokióban szereznék meg első olimpiai érmüket a magyar női pólósok

Takács Márton

Publikálva 24/07/2021 - 19:19 GMT+2

A magyar női vízilabda-válogatott hétfőn Oroszország ellen rajtol a tokiói olimpián. Bíró Attila csapata arra készül, hogy a szakág történetében először olimpiai éremmel térjen haza, és erre minden esélye meg is van a mieinknek. Előzetesünk.

Keszthelyi Rita vezérletével bármire képes lehet ez a csapat - Fotó: Derencsényi Istvány/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Zsinórban három olimpiai negyedik hely után dobogóra állna végre a magyar válogatott.

Képzeljük el Gangl Edina, Keszthelyi Rita és Szücs Gabriella helyzetét, akik mindhárman ott voltak már a londoni és a riói olimpián is. 2012-ben hosszabbítás után veszítette el az ausztrálok elleni bronzmérkőzést a velük felálló magyar csapat, 2016-ban pedig büntetőpárbajban maradtak le a dobogóról Oroszország ellenében a mieink a kisdöntőben.
Ők hárman most is ott vannak Bíró Attila válogatottjában, amely elsősorban a szuperfavorit Egyesült Államok mellett, Spanyolország, Hollandia és Oroszország társaságában a dobogós helyezések legnagyobb esélyesei. Keszthelyi és jobbkeze, Szücs Gabi vezetésével törnek most a legjobbak közé a lányok.
Nagyot szólt, amikor 2016 januárjában a szövetségi kapitányként Belgrádban debütáló Bíró Attila együttese megnyerte az Európa-bajnokságot. Abból és a Rióban szereplő keretből mindössze öten maradtak hírmondónak Tokióra, elég nagy volt tehát a fluktuáció az elmúlt öt év alatt.
A 2017-es vb-re és pláne utána elkezdte ugyanis a hozzánk hasonlóan nagy Kispál és a Borz-rajongó szövkap a fiatalítást, amelynek köszönhetően előbb Gurisatti Gréta és Szilágyi Dorottya, majd a 2018-as barcelonai Európa-bajnokságon mellettük már Horváth Brigitta, Leimeter Dóra és a honosított Parkes Rebecca is ott legyen az Eb-negyedik egyletben a kapusból magát centerré képző, végtelenül szimpatikus Gyöngyössy Anikó mellett.
A 2019-es kvangdzsui vb-4. csapatban már ott volt rajtuk kívül Magyari Alda, Rybanska Natasa és Vályi Vanda is, így a tokiói csapat már két éve együtt játszik.
picture

A csapat egyik leghasznosabb tagja, Szilágyi Dorottya - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Játékban, minőségben, csapattá érésben a tavalyi budapesti Európa-bajnokságon nyújtották legjobbjukat a Bíró-lányok, kicsivel több szerencsével - gondolunk itt Gurisatti Gréta elődöntőben elszenvedett sérülésére - Eb-döntő is lehetett volna belőle, egy szédületes játékkal megnyert bronzérem lett a vége.
Idén januárban első helyen zárt olimpiai selejtező, júniusban nagy menetelés végén Világliga-ezüstérem került be a zsákba, így tényleg minden azt mondatja velünk, hogy Tokióban meg kell lennie annak a várva várt magyar olimpiai éremnek.
Két remek kapus, a bajnoki döntőben remeklő Gangl Edina, és a pazar klubidényt záró, mindössze 20 esztendős, nagyon vagány, hangerőben Bisztritsányi Dávidot és Decker Attilát is felülmúló Magyari Alda támasztja majd meg a mieinket.
Bekkben az elöl bombagólokkal feltűnő Garda Krisztina, a csapat egyik esze és motorja, az elnyűhetetlen Szücs Gabriella és a centerben is bevethető olimpiai újonc, Rybanska Natasa fogja majd a centereket. A riválisok legjobbjára gyakorlatilag emberfogóként piócaként rátapadó, és nagyon fontos gólokat szerző Illés Anna segít majd be nekik a stabilitást megadva.
picture

Szücs Gabriella nélkül elképzelhetetlen a magyar válogatott - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A rosszkéz-oldalt a kvangdzsui vb-n és a budapesti Eb- is remeklő, balkezes Leimeter Dóra és a szélvészgyors, szemtelen Vályi Vanda uralja majd.
Kapásoldalon a korszakos zseni, Keszthelyi Rita a főnök, aki csapatkapitányként összefogja a védekezést, irányítja a támadásokat, lövi a legtöbb gólt, ha kell, akkor pedig alájátszik a többieknek. Mellette a rengeteget úszó, óriási mezőnymunkát végző Szilágyi Dorottya és dunaújvárosi klubtársa, a másfél éven belül két komolyabb ujjsérülést szenvedő, a medence minden pontján feltűnő, nagyszerűen egy az egyező Gurisatti Gréta vár bevetésre.
Centerben a gyorsan a világ egyik legjobbjává váló Parkers Rebecca és Gyöngyössy Anikó fogja túlélni a védők szorítását, és szállítani az emberelőnyöket.
picture

Leimeter Dórától sok gól várható Tokióban is - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A minden fronton címvédő, a Világligát a nyáron zsinórban kilenc alkalommal megnyerő Amerika az egyértelmű esélyese a tokiói olimpiának, a magyar lányok testközelből tudhatják - mivel velük is készültek a nyáron -, milyen erős az olyan szédületes játékosokat felsorakoztató USA, mint Maggie Steffens, Maddie Musselman vagy a fantasztikus kapus, Ashleigh Johnson.
A Maica Garcia Godoy, Paula Leiton, Anna Espar, Roser Tarrago és Bea Ortiz által húzott, Eb-címvédő spanyolok következnek az erősorrendben, akiket Keszthelyiék nagyon jó játékkal győztek le az athéni VL-negyeddöntőben, tehát már ott vagyunk a nyakukon, sőt.
Az Ekaterina Prokofyeva repítette oroszok mindenkire veszélyesek, ahogy a Sabrina van der Sloot, Simone van de Kraats és Maud Megens fémjelezte hollandok is. Rajtuk - és rajtunk kívül - az ausztrálok és a kanadaiak tartoznak még az élmezőnybe.
"Nagyon nagy erőt látok a csapatban minden tekintetben. Az a fontos, hogy tudjuk hozni azt a stabil játékot, ami az elmúlt másfél évben már megvolt, és meccsről meccsre készüljünk. Nekünk az számít, hogy mérkőzésről mérkőzésre tudjunk előrelépni, haladjunk néhány lépcsőfokot felfelé, és az adott napon kihozzuk magunkból a legtöbbet. Ez a csapat bármire képes lehet nyáron." említetteSzücs Gabriella az Eurosportnak még májusban.
picture

Bíró Attila is és csapata - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

"Mindenki tudja, hogy benne van ebben a csapatban az érem, viszont igyekszünk ezzel kapcsolatban itt sem plusz terheket rakni magunkra, csináljuk ugyanúgy a dolgunkat." nyilatkozta honlapunknak Leimeter Dóra még a felkészülés elején.
Szerintünk meglesz az a magyar érem, sőt, mi döntős szereplésben reménykedünk és bízunk.
"Sporttörténeti eredmény lenne az éremszerzésünk egy hatodik és három negyedik hely után. Nem arra készülünk, hogy a Jóisten ezt majd megadja nekünk, és kijár, hanem a lehető legtöbb munkát beletéve dolgozunk érte." – mondta nekünk adott nagyinterjújábanBíró Attila.
Egy Kispál-idézetet toldanánk ide a végére: "Minden föld bevetve/Minden nő rendbe".
A magyar női vízilabda-válogatott olimpiai kerete:
kapusok: Gangl Edina (UVSE), Magyari Alda (Dunaújváros)
mezőnyjátékosok: Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szücs Gabriella (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Vályi Vanda (FTC)
A-csoport: Ausztrália, Dél-Afrika, Hollandia, Spanyolország, Kanada
B-csoport: Oroszország, Kína, Magyarország, Egyesült Államok, Japán
a magyar csapat programja
július 26., 15:30 (magyar idő szerint: 8:30): Oroszország-Magyarország
július 28., 14:00 (7:00): Magyarország-Egyesült Államok
július 30., 18:20 (11:20): Japán-Magyarország
augusztus 1., 14:00 (7:00): Magyarország-Kína
augusztus 3.: negyeddöntők
augusztus 5.: elődöntők
augusztus 7.: helyosztók, bronzmérkőzés, döntő

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben a legfontosabb sporthíreket, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés