Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tokióban mindent egy lapra feltéve játszanának női pólósaink olimpiai újoncai

Takács Márton

Frissítve 21/07/2021 - 14:46 GMT+2

A magyar női vízilabda-válogatott két olimpiai újonca, Rybanska Natasa és Vályi Vanda nagyon szimpatikusan nyilatkozott honlapunknak Tokió előtt. Az UVSE, illetve a Ferencváros pólósa a rutinosabb, az olimpiai dobogóról kétszer is lemaradó csapattársai miatt is jobban küzdene Japánban.

Rybanska Natasa elöl és hátul is nagy erősítést jelent a csapatnak - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A fiatal játékosok adhatják a plusz energiát a csapatnak.

Bíró Attila csapatában nyolc (8!) olimpiai újonc található Magyari Alda, Gurisatti Gréta, Gyöngyössy Anikó, Leimeter Dóra, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szilágyi Dorottya és Vályi Vanda révén. Közülük most két játékos nekünk adott nyilatkozatát közöljük. Még a válogatott múlt hétfő reggeli edzése után beszélgettünk velük.
A 21 éves Rybanska Natasával nagyot fordult a világ az elmúlt két évben. A 2019-es kvangdzsui világbajnokság óta ott volt minden nagy tornán a magyar válogatottban, így a tavalyi budapesti Európa-bajnokságon, az idei trieszti olimpiai selejtezőn, és a nyári Világliga-döntőn is. Van már Eb-bronzérme és VL-ezüstje is, és remek fizikai adottságai (190 centiméteres magassága) miatt több poszton - védőként és centerben - is lehet rá számítani.
Vajon hogy érzi magát a nagyon kemény nyári felkészülés végéhez közeledve?
"Úgy érzem, hogy nagyon jól sikerült az olimpiai felkészülésünk, elégedett vagyok a munkával. Úgy vágtam neki, ahogy az eddigieknek is, hogy tükörbe tudjak nézni a végén, és ez sikerült."
Végigcsinált már hosszabb nyári és téli edzőtáborokat. Arra voltunk kíváncsiak, mennyiben érezte másnak, hogy ez egy olimpiai felkészülés volt, vagy ez majd csak inkább Tokióba érve fog lecsapódni?
"Ez inkább majd Tokióban fog leesni, most még csak úgy próbálom felfogni a dolgokat, hogy egy világverseny jön, de nyilván teljesen más lesz az élmény, amint beköltözünk az olimpiai faluba. A 2015-ös bakui Európa játékokon már jártam, ahol igazából már olyan szervezés volt, mint egy olimpián. Úgy vagyok vele, hogy azt már túléltem, és most csak a vízilabdára fogok koncentrálni, nem a körülményekre."
picture

Rybanska a Kanada elleni SEAT-kupán - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Natasa egyike annak a nyolc pólósnak, aki nem élte át a londoni és a riói olimpiai csalódásokat, amikor mindkét alkalommal nagyon kevéssel maradt csak le az éremről a magyar válogatott. Mennyire van benne, hogy ő is friss, új erő lehet a csapatban?
"Nem szeretném, ha újabb csalódás érne minket. Az a csapategység és szeretet, ami megvan a lányok között, köztünk, erőt ad. Nagyon nem szeretném látni, hogy megint az történjen a lányokkal, ami Londonban is és Rióban. Bennem van, hogy ezért és miattuk is jobban kell küzdeni, de már alapból is az a célom, hogy érmet szerezzünk Tokióban."
picture

Rybanska támadásban - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A hozzá hasonlóan szintén 21 esztendős Vályi Vanda is Tokióban debütál majd olimpián. Az egész női mezőny egyik, ha nem a leggyorsabban úszó - és legvagányabb - vízilabdázójában nagy várakozások vannak Tokió előtt.
"Odaérkezve fog nyilván lecsapódni, hogy olimpia jön. Nagyon más lesz a járványhelyzet miatt. 2015-ben Bakuban ott voltam az Európa játékokon, úgy éreztem, hogy nagyon jó előolimpiai feelinget csináltak. Benne voltam a sűrűjében, elmentem a megnyitóra, falu volt itt, szinte minden olyan volt, mint egy olimpián. Elég is volt a nagy hűhóból. Nem könnyű felkészülni arra, hogy Tokióban folyamatosan a nyakunkra fognak járni.
Nagyon szerencsésnek érzem magam első körben, hogy ott lehetek. Nagyon várom már, készülök a rajtra, de túlpörögni sem akarok. Jó lefeküdni aludni úgy esténként, hogy már számolhatjuk vissza a napokat az olimpia kezdetéig."
picture

Vályi Vanda lendületben - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Tőle is megkérdeztük, hogyan sikerült a nyári felkészülés, és hogy milyen állapotban érzi magát?
"Azért is sikerült nagyon jól a felkészülésünk, mert, ahogy Birge is mondta, még nem vagyunk csúcsformában, nem is most kell abban lennünk. Egyébként a csúcsformát a legnehezebb beidőzíteni arra a bizonyos két hétre, amíg tart egy világverseny. Olyan 75-80%-ot adok most magunknak, maximum 90%-os állapotban vagyunk. De ezt is csak azért, mert azt érezem magamon és a többieken is, hogy kezdünk életre kelni. Ezelőtt nagyon komoly terhelést kaptunk, és még most is azt fogunk, de jól tűrjük, mert már a vízben is tudjuk kamatoztatni ennek hatását."
picture

Vályi Vanda a jobb szél egyik főnöke - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Magyari Alda, Gurisatti Gréta, Szilágyi Dorottya, Leimeter Dóra és Rybanska mellett Vályi Vanda adhat új lendületet a magyar válogatottnak. Ráadásul bennük nincs ott az előző két olimpia csalódottsága sem. Ez a szempont mennyire jelentett beszédtémát a nyáron?
"Volt erről szó, de ez a csapat már más. Az idősebbek táplálkoznak abból az energiából, hogy mi, fiatalok módjára mindent egy lapra feltéve játszanánk. Mindannyian szeretnénk a maximumot nyújtani és a legnagyobb erőbedobással segíteni a csapatot. Ha ehhez az kell, hogy mi, fiatalabbak több színt, energiát, frissességet hozzunk a csapatba, akkor legyen így!"

Ha szeretnél minden reggel értesülni a legfrissebb híreinkről, iratkozz fel HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés