Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Óriási győzelem után éremért játszhat Tokióban a magyar női pólócsapat!

Takács Márton

Frissítve 03/08/2021 - 15:14 GMT+2

Bejutott a legjobb négy közé a magyar női vízilabda-válogatott a tokiói olimpián, miután a keddi negyeddöntőben 14-11-re legyőzte a holland csapatot.

Illés Anna szenzációsan játszott - Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: Other Agency

Hatalmas mérkőzést nyert meg Bíró Attila csapata.

A tavalyi budapesti Európa-bajnokság bronzmérkőzését emlékezetes körülmények között nyerte meg Bíró Attila csapata Hollandiával szemben 5-8-ról fordítva, 5-1-es második félidővel. Azóta egy szentesi Világliga-selejtezőn és az idei trieszti olimpiai selejtező fináléjában is legyőzték a mieink a hollandokat.
Kedden a tokiói olimpia negyeddöntőjében futottak össze újra a felek, és itt is a mieink voltak a jobbak.
Haloványabb kezdés után belejöttek az ezúttal is Gangl Edinát nélkülöző lányok, felvették a ritmust, és összeszedett játékot nyújtottak, hátrányból fordítottak az első negyedben (3-4). Gurisatti Gréta Kína ellen lendületbe jött, és megtartotta parádés formáját, előbb csavart egy hatalmas gólt, és ő zárta le a felvonást egy újabb góllal.
A második nyolc percben Magyari Alda lehúzott egy ejtést, aztán egy kapásról elengedett lövést is védett, és emberhátrányban is védett egy nagyot. Az olimpia eddigi legjobb teljesítményt nyújtó magyar pólósa, Rebecca Parkes megmozdulásait viszont folyamatosan kontrákkal díjazták a játékvezetők.
Így is sikerült emberelőnyöket kiharcolni, amelyeket Gurisatti, Illés Anna és Leimeter Dóra fejezett be, sőt, Leimeter öt másodperccel a játékrész vége előtt Tokió másik végéből vágott be egy szabaddobást (7-8). Ebben negyedben a hollandok jöttek vissza mindig, de ismét mi mehettünk előnnyel pihenőre.
picture

Parkes Rebeccát a hollandoknál még a bírók is jobban elnyomták - Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: Other Agency

A nagyszünet után a védekezés kapott nagyobb hangsúlyt, alig esett gól a harmadik felvonásban, az olimpián az első találatát fórból megszerző Rybanska Natasa törte meg a gólcsendet, először vezettek kettővel a magyar lányok (7-9). Nem sokáig, ugyanis Illés Nusi csodálatos átlövésével már három volt közte (7-10)! Megens büntetőből, Van der Sloot pedig fórból szépített, de a magyar játék biztató volt ebben a játékrészben (9-10).
A záró felvonásban aztán összesűrűsödött minden, ami csak lehetséges.
Gyorsan kiegyenlítettek Van de Kraats révén a hollandok, de innentől nem volt megállás, a mieink kézben tartották ezt a kegyetlenül nehéz partit. Garda Krisztina és Szilágyi Dorottya is bevágott egy-egy fórt, miközben a hatalmasat játszó Illés a vízből magasan kiemelkedve szerzett labdát hátul.
picture

Gurisatti Gréta megint nagyot játszott - Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: Other Agency

Parkes továbbra sem kapott ítéletet, rejtély, mi volt a bajuk vele a sporiknak. Ennek fényében pláne nagyon nagy dolog, amit ezen a meccsen produkált a sokoldalúságát bizonyító magyar csapat. És ha még azt is hozzátesszük, hogy a szinte végig szorost kapó, a mezőnyben nagyot melózó Keszthelyi Rita nem lőtt gólt, még inkább jár a 10-es ennek a válogatottnak.
Magyari Alda kezét közben elvitte egy lövés, a kapufához ütődött a keze, nagyon sírt szegény fájdalmában, de ki kellett bírnia, mert nem ült másik kapus a kispadon.
Kaptunk még egy előnyt, Bíró Attila időt kért, a meccslabdát pedig Szilágyi Dorka vágott be. Hollandia levitte a kapusát, a szédületes lövőformát produkáló Leimeter Dóra (4/4) pedig lezárta a meccset egy üres kapus találattal, hogy aztán még Magyari is védjen egyet hátul.
picture

Magyar öröm a köbön - Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: Other Agency

Borzasztó nehéz mérkőzést nyert meg a hősiesen játszó magyar válogatott, amelyben a bő egy éven belül két komoly kézsérülést elszenvedő Gurisatti Gréta igazolta, hogy milyen nagy szükség van rá, Illés Anna élete egyik legjobb teljesítményét nyújtotta, Leimeter Dóra parádézott elöl, Szilágyi Dorka kulcspillanatokban értékesített két emberelőnyt, ahogy Garda és Rbynska is nagyon fontos gólokat lőtt, Magyari pedig megint fölülmúlta a rivális csapat kapusát. Amíg ő 42%-os hatékonysággal védett, addig addig Debby Willemsz csak 22%-kal.
Nagyszerű csapatmunkával, rengeteg emberhátránnyal megküzdve, a fórokat gyilkos pontossággal kihasználva (12/10) nyertek a mieink, így a magyar női vízilabda-válogatott Peking, London és Rio után Tokióban is elődöntős az olimpián.
Csütörtökön az Eb-címvédő spanyolok jönnek a legjobb négy között.
picture

A hollandokat nagy meccsen legyőzve elődöntős Tokióban a magyar női vízilabda-válogatott

Női vízilabdatorna, negyeddöntő:
Hollandia-Magyarország 11-14 (3-4, 4-4, 2-2, 2-4)
Tatsumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
gólszerzők: Van de Kraats 4, Megens 2, Stomphorst 2, Joustra 1, Genee 1, Van der Sloot 1, illetve Leimeter 4, Gurisatti 3, Illés 3, Szilágyi 2, Rybanska 1, Garda 1,
gól/ötméteres: 4/4, illetve 0/0
gól/emberelőny: 12/4, illetve 12/10

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az olimpia legfontosabb híreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés