Szivós Márton, a Honvéd vezetőedzője piros lapot kapott egy meccs utáni mondatáért.

Remek mérkőzést játszott egymással szombat este a Honvéd és a Vasas a férfi vízilabda OB I alapszakaszának 16. fordulójában. Szinte végig fej-fej mellett haladt a két csapat, a hazaiak a döntetlenért támadtak a hajrában, de nem sikerült egyenlíteniük, így az előzetesen esélyesebbnek ítélt vendégek 8-7-re nyertek.
A Honvéd egyre jobb teljesítményt nyújt a bajnokságban, lépésről lépésre halad Szivós Márton a csapatépítésben, egyre több fiatalt a mélyvízbe dobva. Közéjük tartozik a 20 esztendős bekk, Hessels Benjamin, ahogy a vele egyidős Kevi Bendegúz teljesítményére is felhívnánk a figyelmet.
Vízilabda
Märcz Tamás helyében ezzel a csapattal vágnánk neki (v)érmes reményekkel a hazai vízilabda vb-nek
21 ÓRÁJA
Utóbbi egyre több időt tölt a vízben, ha kell, irányít, és gólerősen is játszik. Ezúttal triplázott, miközben sok rossz döntést is hozott, de az előrelépés megkérdőjelezhetetlen. Előbb-utóbb válogatott pólós lehet belőle.
A sztori aztán a meccs vége után érkezett.
Szivós Márton kapott sárga lapot a partin, többször reklamált, volt, hogy átkiabált a túloldalra Csanádi Zsolt játékvezetőnek, hogy ’kérdezhetek valamit?’, ’majd a meccs után’, jött a válasz. A Honvéd vezetőedzője több bírói ítéletet is megkérdőjelezett, a slusszpoén már akkor jött, amikor a Vasas behúzta a mérkőzést.
Szivós Marci megint a túlpartról szólt át Csanádinak:
"Nagyon jól vezetted a mérkőzést!” - közben a jobb kezének hüvelykujját is felemelte illusztráció gyanánt. A spori figyelmeztette őt, majd miután Szivós megismételte mondandóját, Csanádi dekódolta az üzenetet és piros lapot mutatott fel az edzőnek.
"Már dicsérni sem lehet?" - jött a válasz Szivóstól, aki aztán átment a zsűriasztalhoz és békés hangnemben megbeszélte a két játékvezetővel és az ellenőrrel a történteket.
"Nagyon jól vezetted a mérkőzést!" - jelezte a Honvéd trénere finom utalásféleképpen -, majd villant a piros.
https://i.eurosport.com/2022/01/23/3295289.jpg
Egy egyetemi magyar szak Jelentéstan szemináriumára való mondat ez - volt szerencsénk ilyen órához a 2000-es években -, a büntetés felől nézve pláne. Ez kimondva, leírva dicséretnek tűnik, de ezt hallva az uszodában nyilván inkább egy gúnyos megjegyzés volt. A kérdés, hogy ezért tényleg jár-e a piros lap.
A találkozó jegyzőkönyvében az alábbi hivatalos bejegyzést olvashatjuk: "Jv. 1 a mérkőzés lefújása után piros lapot adott a Honvéd edzőjének, Szívós Mártonnak". Indoklás nincs.
Novemberben mindössze négy perc telt el az OSC-Kaposvár bajnokiból, amikor Manhercz Krisztián a Burián Gergővel szembeni feltételezett szabálytalanságot a "Hé, helló!" felkiáltással fogadott a vízben, amiért cserével kiállították. Teljesen érthetetlen döntés volt akkor is.
A Magyar Vízilabda-szövetség Versenyszabályzata szerint "a játékvezető cserés kiállítással sújtja az érintett sportolót, amennyiben a tiszteletlenség, káromkodás nem célzott személynek vagy személyeknek szól."
Tessék mondani, a "hé, helló!" melyiknek felel meg? Segítünk: egyiknek sem. Mi számít tiszteletlenségnek? Nem láttuk leírva ennek a definícióját az MVLSZ honlapján szereplő dokumentumokban, ahogy a káromkodásét sem, de az talán egyértelműbb.
De a mi a mérce? Hol a határ? Mi számít tiszteletlenségnek és káromkodásnak? Mi nem az? Mit lehet elengedni a fül mellett, és mit nem?
Vissza Szivós Márton esetéhez.

Egy akció a Honvéd-Vasas meccsről - Fotó: Balogh László

Fotó: facebook

A Versenyszabályzat az edzőkre vonatkozó szankciók kapcsán így fogalmaz:
" játékvezető a vezetőedzőt fegyelmezetlensége esetén sárga lap felmutatásával figyelmeztetik. A sárga lap figyelmeztetés, korlátozással nem jár, a játékvezető ezzel jelzi, hogy ismételt fegyelmezetlenség esetén piros lap felmutatása következik.
… Piros lap felmutatása esetén az érintett edző, vagy szakvezető a mérkőzésen a továbbiakban semmilyen tisztségben nem vehet részt."
A piros lapot már a meccs vége után kapta, a közönség egy része már távozóban volt a lelátóról, a csapatok tagjai kimásztak a vízből. Szivós Marci nyilván tudta mit és miért mond, és teljesen egyértelmű volt a szándéka, nyilván nem a dicséret hangján mondta, amit mondott. De ezzel is felhívta a figyelmet a helyzet furcsa, nem egyértelmű, túl komolyan vett olvasatára.
Ahogy a költő mondja, ilyenkor a kontextus aspektusa és az aspektus kontextusa is fontos. Álságos lenne felháborodni a piros lap miatt, miközben az is igaz, hogy ilyenkor egy kevésbé hiú, érzékeny bíró talán nem hallja ezt meg (értsd, nem veszi figyelembe), és továbbsétál. Itt nem ez történt.

Hosnyánszkytól is csak blokk után fogadnak el reklamációt - Fotó: Balogh László

Fotó: facebook

Továbbra is abszurd, hogy az egyik legkeményebb sportágban minimális a reklamálás, a kritika megfogalmazásának lehetősége, rögtön sárga lap, cserés kiállítás vagy piros lap járhat érte. Vessenek a mókusok elé, de ezeket a mondatokat el lehetne engedni a fülünk mellett egy kiélezett rangadó vége után 20 másodperccel. Iróniamérővel a zsebünkben is. Átvitt értelemben, konkrétan.
"FIGYELEM! A szövetség 2021. december 7-én körlevélben nyomatékosan figyelmeztette a klubokat, hogy a médiában elszaporodtak “a mérkőzések közreműködőit sértő, illetőleg negatívan minősítő nyilatkozatok”, ezeket a jövőben “feltárják” és élni fognak a Versenyszabályzatban lévő szankcionálási lehetőséggel. Emiatt a mérkőzést követő sajtótájékoztatókon megszólalók saját érdekükben – értelemszerűen – nem beszélhetnek bíráló hangnemben az adott mérkőzés esetleges játékvezetői hibáiról. Ezt azért közöljük, mert a tiltásról az MVLSZ nem tájékoztatta a közvéleményt, s az olvasóknak szerintünk tudniuk kell, hogy egyes témák ezeken a fórumokon (és az egész médiában) 'embargó alatt vannak'.' – a VLV az aktuális forduló összes, a meccsekről szóló összefoglalói mellé beszúrta ezt a néhány mondatot.
Szivós Marci a sajtótájékoztatón egy hangot nem szólt a piros lapjáról, ott voltunk, végighallgattuk. Ehelyett szemtől szemben mondta el véleményét az egyik sporinak. Igaz, hogy egy vízzel teli medence volt köztük, és mindenki jól hallhatta az egykori világklasszis pólós szövegét, amit ha négyszemközt ejt el, nyilván nem lett volna semmilyen következménye.
Kérdés, hogy mit kell eltűrnie egy játékvezetőnek, és felül tud-e emelkedni az esetleges kínos, megalázó, sértő megjegyzéseken. Szerintünk ennél többet is el kellene viselnie egy sporinak, aki egy kontrával, víz alá vitt labda befújásával, akár befolyásolhatja is egy mérkőzés kimenetelét. Különösebb következmények nélkül.
Cikkeztünk a vízilabdában látható játékvezetés problémáiról több mint tíz éve, 2015 novemberében két alkalommal (ITT és ITT), ahogy szűk egy hónapja is.
Nem egymás elhallgattatását, a kritika megfogalmazásának tiltását kéne erőltetni, hanem a párbeszéd fejlesztését kellene elősegíteni. Ettől jelenleg olyan messze vagyunk, mint a Kőér utcai uszoda a Komjáditól.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Mint a Szaknévsorban, Märcz Tamás bő, 27 fős vb-keretében is: aki számít, benne van
20/05/2022 18:54
Vízilabda
Az FTC megint kiütötte az OSC-t, megvan a zöld-fehérek 24. bajnoki címe
19/05/2022 08:42