Szigorúan szankcionálná a bírók kritizálását a Magyar Vízilabda-szövetség.

"Én vezettem? Azt mondd meg, én vezettem?"
Itt már a Macskafogó sem segíthet.
Vízilabda
29 gólt és négy cserés kiállítást hozott az UVSE-Dunaújváros szuperrangadó
20/01/2022 10:57
Csütörtökön jelent meg a VLV-n a Körlevél - Szövetségi szankciók a játékvezetők bírálásáért? című cikk. Ebben a legtekintélyesebb magyar vízilabdás portál arról számol be, miszerint annak főszerkesztője "négy, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy az MVLSZ versenyrendszerében szereplő egyesületek, klubok fenyegető hangvételű üzenetet kaptak a szövetségtől. A figyelmeztetésben szankciót, pénzbírságot helyeznek kilátásba, amennyiben a meccsek utáni nyilatkozatok sértőek lesznek a ’közreműködőkre’ nézve."
Elöljáróban annyit szögeznénk le, hogy jelenleg is van olyan tagja a játékvezetői karnak, akinek aktív jelenléte az egész sportágra nézve sértő.
A VLV úgy tudja, hogy a körüzenet a december első hetének végén rendezett bajnoki forduló után ment ki a címzetteknek, a Versenyfelügyeleti Bizottság és a Fegyelmi Bizottság közös dokumentumát pedig felhívásnak nevezték el, amit a két testület vezetője írt alá.
Az apropó az volt, hogy a levélírók szerint "az utóbbi időben a médiában és a ’social mediá’-ban sajnálatos módon elszaporodtak a mérkőzések közreműködőit sértő, illetőleg negatívan minősítő nyilatkozatok."
A szövetség nevében fogalmazó bizottsági vezetők szerint az ’ilyen jellegű nyilatkozatok aláássák a vízilabdasportba vetett bizalmat, a sportág hírnevét, és rontják a közreműködői kar megítélését, valamint a közhangulatot is.’
Ehhez pedig azt a kommentárt fűznénk, hogy szerintünk inkább a pocsék bíráskodás, a gőg, a sértettség, a feltűnési viszketegség és a bosszúvágy ássák alá a vízilabdasportba vetett bizalmat, a sportág hírnevét, és rontják a közreműködői kar megítélését, valamint a közhangulatot is.
A felhívás ezután figyelmeztet, hogy kiélezett év végi mérkőzések várhatók, s a bizottságok ebben az időszakban "külön figyelmet fordítanak a negatív nyilatkozatok feltárására és szükséges esetben szigorúan élni fognak a meg nem engedett megnyilvánulások szankcionálásának lehetőségével".

Benczur Márton, az UVSE vezetőedzője és Tóth Imre - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A kérdéseink a következők ezzel kapcsolatban.
Az hogy lehet, hogy bíráskodni szabad, de bírálni nem?
Az hogy fordulhat elő, hogy egy játékos szájából elhangzó ’hé, helló!’ mondatért cserés kiállítás jár?
Ki fogja eldönteni, hogy mi a sértő nyilatkozat? Hol és ki húzza meg a határt?
Hogyan fordulhat elő, hogy a bírók minden következmény nélkül vezethetnek botrányosan mérkőzéseket? Ha ugyanis az ellenőr - aki korábban maga is bíró volt - felpontozza az illetőt, minden megy tovább.
Miként lehet az, hogy hosszú éveken át naponta akár 6-8 órát edző vízilabdázókkal, az ő felkészítésüket irányító szakemberekkel szemben azokat a játékvezetőket védik ezek a szabályok, akik naponta csak az adott meccsük, meccseik ideje alatt foglalkoznak csak a sportággal?
Hogyan fordulhat elő, hogy OB I-es kluboknál vezető pozícióban lévő személyek (Kovács Cs. Tamás - Eger, ügyvezető igazgató, Fodor Rajmund - Kaposvár, szakmai igazgató) az élvonalban játékvezetőként is tevékenykedhetnek, és rivális csapatok meccsein fújhatnak? Mikor foglalkozik majd azzal a tekintetes Magyar Vízilabda-szövetség illetékes testülete, hogy feloldja ezeket az érdekellentéteket, mikor vet véget a különböző posztok összeférhetetlenségének?
A saját fülünkkel hallottuk, amikor a Magyar Kupa egyik négyes döntőjén a neves ellenőr a piros lapot kapott edzőt a ’Húzzál innen!’ felszólítással illette. Ezt hogyan engedheti meg magának bárki is az ellenőri/bírói testületből? Erre is lesz majd szankció, tessék mondani?
Mikor foglalkozik azzal az MVLSZ, hogy az utóbbi évtizedek leggyengébb játékvezetői karával rendelkezik a jelenlegi OB I?
Mikor reformálják meg a játékvezetők működésének osztályozási rendszerét?
Mit készül tenni az MVLSZ azért, hogy csökkentse azt az óriási színvonalbeli különbséget, amely az OB I játékosai és a sporik között van előbbiek javára?
Miért nem volt VAR a Magyar Kupa soproni négyes döntőjén?
Hogy fordulhatott elő, hogy a Dunaújváros-UVSE női Magyar Kupa-elődöntőről annak vége után öt perccel sem tudták eldönteni az illetékesek, hogy mi lett a végeredmény?

Ő is egy spori, Füzesi Zsolt - Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Mennyivel lennénk beljebb az új szankciókkal? Ezekkel nem a bíráskodás színvonala nőne, hanem a reform mindennemű kritika kifejtésének lehetőségét szüntetné meg.
Minden ember méltósága fontos, de az azt nem sértő kritikákat illene elviselnie mindenkinek. A játékvezető a mérkőzések közreműködője, nem pedig főszereplője. A játékosok a főszereplők.
És végül:
Mégis, mit képzelnek magukról, akik tovább korlátoznák az edzők, játékosok eddig is szűkre szabott szólásszabadságát?

Csak fejvesztés terhe mellett lehet majd kritizálni a sporikat? - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Manherczék akciógólok tömegével verték 14-9-re Montenegrót a Világligában
18/01/2022 20:32
Vízilabda
Az OSC a koronavírus miatt a medencén kívül veszítette el a szezon egyik legfontosabb BL-meccsét
13/01/2022 10:15