Magyari Alda és Manhercz Krisztián lettek az Év vízilabdázói itthon.

A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik: kik sportágukban az év legjobbjai. A pólós jelöléseket a két kapitány felterjeszti a Magyar Vízilabda-szövetség elnöksége elé, amely idén is jóváhagyta azokat.
A naptári év első felét a Dunaújvárosban, a másikat az UVSE-ben teljesítő Magyari Alda és az OSC 3-asa, Manhercz Krisztián is először nyerte el a megtisztelő címet. Teljesen megérdemelten. A 21 éves Magyari Alda 2019 tavaszán még az OB I egyik leggyengébb csapata, a Honvéd kapuját védte. Azon a nyáron robbant be a köztudatba, amikor a Diapolo-kupa magyar-holland meccsén 18 esztendősen kivédte a vendégek szemét, 61%-kal zárt a kapuban, de volt olyan része a találkozónak, ahol sorozatos védései után 77% állt a neve mellett.
Vízilabda
Ő még csak most 17 - Elena Ruiz tiniként is az Eb-győztes spanyol pólócsapat húzóembere volt
19/09/2022 - 18:00
Aztán egy szezont töltött Egerben, majd egyet Dunaújvárosban, ahol markáns teljesítményt nyújtott, Magyar Kupát nyert, magyar bajnoki és Euroliga-döntőt játszott. Az olimpián ő lett a magyar válogatott első számú, a magyar bronzéremmel végződő torna remeklő kapusa, majd az UVSE-hez szerződött, ahol Gangl Edina utódja lett.
Tehát gyakorlatilag klub- és válogatott szinten is átvette tőle a stafétát, és erre az évtizedre ő lehet a megoldás a nemzeti együttesben a kapusposzton. Fiatal kora ellenére rendkívül magabiztos volt egész évben a háló előtt, hangosan és hatékonyan irányítja az előtte dolgozó védelmet, elképesztően vagány, kiválóak a reflexei.
Nagyon gyorsan beilleszkedett az Újváros csapatába a mögöttünk hagyott idényben, és kívülről úgy tűnt, az UVSE-ben sem akadt sok gondja. A kettő között megkapta Bíró Attilától a bizalmat és a lehetőséget, ő lett a válogatott kezdőkapusa a tokiói olimpián, mindössze 20 esztendősen. Ő pedig élt ezzel, és a mieink egyik legjobbja lett.

Kapusgóllal (!) zárta le Magyari Alda a női pólósok olimpiai bronzmeccsét

"Hatalmas csapatmunka jellemezte az olimpiát részünkről. Ha nem is játszottunk mindig a legjobb tudásunk szerint, amit a bronzmeccsen nyújtottunk, az érmet érdemelt, és nagyon jó érzés volt, hogy a csapat tagja lehettem, ráadásul főszereplőként." – nyilatkozta nekünk Magyari Alda szeptemberben a nekünk adott interjújában.
A világ egyik legjobb vízilabdaedzője, az Egyesült Államok válogatottjának élén mindent megnyerő Adam Krikorian a legrangosabb pólós szakportál, a Total Waterpolo szavazásán a világ idei legjobbjai között nevezte meg Magyarit. A negyedik helyre tett őt az alábbi indoklással:
"Ki kellett választani valakit abból a csapatból, amelyik kiérdemelte a bronzérmet és megvert minket az útunk során! És biztos jól játszott, ha Keszthelyit kihagyom a listáról. Ő lehetett az, aki a különbséget jelentette annak a csapatnak, hogy végre túljusson a nehezén és érmet nyerjen. Feltűnően jól játszott egy ilyen fiatal kapushoz képest."
Nem semmi.

Magyari Alda még dunaújvárosi színekben - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Óriási fejlődött, eddig pályafutása messze legjobb naptári évét produkálta, nyilván ezt a nagy ugrást díjazhatta Bíró Attila (mi igen) a szintén kiválóan teljesítő Keszthelyi Rita és Parkes Rebecca "ellenében".
Ha már a magyar szövetségi kapitánynál tartunk. A díjazás bukéját az adja meg, hogy a szövkap a Total Waterpolo felkérésére is nevezett egy magyar játékost az ide legkiválóbbak ötösébe, de nem Magyari Aldát, hanem Parkes-t. Ezzel az indoklással: "Beválasztották az olimpia legjobb 7 játékosa közé, köztük a legjobb centernek."

Magyari Alda az USA ellen is remekelt Tokióban - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

E sorok írójánál a férfiaknál sem volt kecmec, egyértelműen Manhercz Krisztiánt láttuk a legjobbnak (Hárai Balázs és Jansik Szilárd volt még versenyben), ahogy Märcz Tamás is.
A Total Waterpolo voksolásán Märcz világszinten is az öt közé tette Manherczet, - Filip Filipović és Dušan Mandić mögött, Angelos Vlachopoulos és Nagy Viktor előtt -, az alábbi kommenttel:
"Manhercz a tokiói olimpián bronzérmet nyert a magyar válogatottal, az OSC-vel pedig ezüstérmet a magyar bajnokságban és az Eurokupában. Mindkét fronton nagyon jó lövőszázalékot produkált, de emellett csapata egyik legjobb labdaszerzője is volt."
Az OSC 3-asa lenyűgözően játszott idén. Egyértelműen szintet lépett, vezére és legeredményesebb pólósa volt klubjának. A támadójátéka még színesebb lett, látványosan sokat javult védekezésben, blokkolásban, labdaszerzésben, meccsről meccsre óriási mezőnymunkát végez.

Manhercz Krisztián volt idén az OSC legjobbja - Fotó: Madar Dávid/OSC

Fotó: facebook

A tudatosabb egyéni felkészülésének - na meg Varga Dániel elképesztő munkájának - is lehetett az eredménye, hogy Tokióban a csapat egyik legjobbja volt, a kulcsmérkőzésen, a horvátokkal vívott negyeddöntőn pedig zseniálisan játszott, nyolc lövésből szerzett hét gólt, megállíthatatlannak bizonyult.
A nyári BENU-kupán a horvátok elleni meccs után Szabó Zoltán így nyilatkozott róla honlapunkon: "Manhercz Krisztián mezőnymunkája Szivós Márton legszebb napjait kezdi idézni. Embertelen alázattal játszott, és a teljesítménye öt-hat kiállítás kiharcolásában csúcsosodott ki. Ez feltétlen említést érdemel."
Ezt hozta az olimpián és azóta is az OSC-ben a magyar bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is. 24 éves korára már világklasszisnak mondhatja magát.
Magyari Aldában és Manhercz Krisztiánban közös, hogy mindketten extra évet produkáltak úgy, hogy egyaránt ők a Tokióban bronzérmes magyar válogatottak második legfiatalabbjai.

2021 legjobb magyar pólósai - Fotók: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Az Eb-ezüstérmes pólócsapatnak van arculata, stílusa, identitása, ezzel a Juventust is felülmúlja
17/09/2022 - 19:06
Vízilabda
A briliáns Vogel Soma a csapategységet és az energiát jelölte meg a kitűnő Eb-szereplés kulcsaként
16/09/2022 - 16:23