Varga Dénes félpályás csavargólja tette fel a koronát az FTC győzelmére. Interjúnk a Ferencváros csapatkapitányával.
A Ferencváros úgy nyerte meg 8-6-ra a csoportelső Brescia elleni utolsó mérkőzését a Bajnokok Ligája alapszakaszában, hogy 3-4-ről kezdte az utolsó negyedet, és 13 másodperccel a meccs vége előtt vezetett először.
Nagy csapat az FTC, ezt az ilyen szenvedős meccsek mutatják meg a legjobban, persze azok után, hogy a Novi Beograd és az Olympiakosz otthonában is nyerni tudtak Vámos Mártonék. Szerdán szenvedve, nem jó játékkal is győztek, ez mutatja erejüket.
Vízilabda
Märcz Tamás helyében ezzel a csapattal vágnánk neki (v)érmes reményekkel a hazai vízilabda vb-nek
24/05/2022 17:19
Varga Dénes megint minden hangszeren játszott. Irányított, diktálta a ritmust, bekkelt, szerzett három gólt, amelyekből kettő szinte csak rá jellemző, volt egy labdaszerzése és egy blokkja is.
Ki más, mint a csapatkapitány zárta le a partit is, olyan dumisan. Az FTC 10-ese az utolsó másodpercben oda se nézve (!) csavarta (!) be a labdát az üres kapuba a félpályáról (!), talpra ugrasztva a lelátó népét.
A meccs után a Nemzeti Sport újságírójával, Lakner Gáborral őt kérdeztük erről a mérkőzésről, a csavargóljáról és a Bajnokok Ligája alapszakaszának értékeléséről.
Nagyot harcoltak a Fradi játékosai ezért a győzelemért. Vajon mit találtak meg a meccs utolsó negyedében, ami addig nem volt feltétlenül meg a csapatban? Varga Dénes megmondja.

Varga Dénes a védekezésben is jeleskedett - Fotó: Kovács Anikó

Fotó: MTI

"Lehetett érezni az elején, hogy nem egy nagyon nagy sebességű meccs, amikor kevés gól van, nincs holtidő, nehéz pihenni. Ebből következik, hogy a csapatok játékosai ilyenkor elfáradnak. Ez így volt kölcsönösen mind a két oldalon. Hiába vezettek ők majdnem végig, azt lehetett sejteni, hogy egy-két gól ezt a meccset meg tudja fordítani, és végül így is lett.
Ilyenkor a legfontosabb a türelem, amit egyébként a meccs során elég kevésszer tapasztaltam meg. A fórokat a legelején földobáltuk a fához fél helyzetekben, amely nem vezetett eredményre. Valószínűleg azért tudtuk belőni az utolsót, mert azt szépen végigjátszottuk. Nagyjából azt tudtuk megragadni, hogy egy picit fegyelmezettebbek lettünk a legfontosabb pillanatokra.”
Tompának tűntek a Ferencváros pólósai, néhányan fáradtan mozogtak, miközben mindennek ellentmond, hogy nagy hajrával, az utolsó negyedet 5-2-re megnyerve győzték le a Bresciát a zöld-fehérek.
"Kicsit felemás volt ennek a meccsnek a megítélése bennünk. Egy döntőből jöttünk, ami értelemszerűen élet-halál meccs. Ez meg… Tulajdonképpen a győzelmünk azt jelenti, hogy elkerüljük a Reccót az első meccsünkön a nyolcas döntőben. Kicsit kettős játszani ezért.
Ha mi BL-t akarunk nyerni, akkor ha szembejön, előbb-utóbb a Reccót is meg kell tudni verni. De ha tudunk tenni azért, hogy egy könnyebbnek vélt ellenféllel játsszunk először, akkor tegyünk. El is indult a meccs, de ahogy mondtam, ez a pörgés nem volt meg, küzdős mérkőzés lett belőle.”

Varga Dumi szerint a türelem volt a győzelmük kulcsa - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Muszáj volt beszélnünk Varga Dumival az utolsó másodperces, félpályás csavargóljáról, amelyet „no-look”-módra követett el az FTC zsenije. Az látható volt a lelátóról is, hogy az olaszok sérelmezték Dumi elkövetési módját.
"Csak azért csavartam el, mert kevés idő volt, arra vagyok beállítva, hogy ha kapott gólt nem veszélyeztet, akkor gólt szeretnék lőni. Nekik nem tetszett, azt mondták, hogy nem sportszerű, ami adott esetben lehet, hogy így is van. Én abszolút nem így álltam hozzá, ha ők csavarnak ilyen helyzetből egy gólt, egy szót nem szólok.”
Mindenesetre érdekes hallani a sokszor durva, színészkedő olaszoktól, hogy sportszerűtlenségre panaszkodnak…
A Ferencváros csoportbeli második helye túlteljesítésnek tűnik, pláne, hogy a Novi Beogradot, a Barcelonetát és az Olympiakoszt is maga mögé utasította Varga Zsolt - és Nyéki Balázs - csapata. Mit várhatott ettől a Fraditól a csapatkapitány a BL-ben az idény előtt?

Amikor Varga Dénesnél van a labda, az olyan, mintha egy svájci bankban lenne - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

"Tavaly nyáron átalakultunk, a szezont úgy kezdtük el, hogy annyira átalakultunk, hogy ez az erős csoport talán túl erős is nekünk. Úgyhogy koncentráljunk inkább a hazai bajnokságra, illetve a Magyar Kupára. De az őszünk nagyon jól sikerült. Úgy maradtunk veretlenek sokáig, hogy többször volt esélyünk győzni. Tulajdonképpen elvesztettünk győztes meccseket. Ez mindenképpen bizakodásra adott okot.
Becsúszott két betli, onnantól kellettek a bravúrok. Ahogy megvolt az első, onnantól kicsit célirányosabban mentünk neki a másodiknak, idegenben az Olympiakosznak. Az is sikerült. Már csak a kötelezőnek nevezhető Kragujevacot kellett behúzni ahhoz, hogy azt az erőn felüli, de minimumot teljesítsük, hogy bekerüljünk a Final Eigthbe. Ezen a meccsen pedig már csak az múlott, hogy elkerüljük-e a Reccót vagy nem.”
A Ferencváros a nyolcas döntőben a 2019-es győzelme során ugyanúgy a Jug Dubrovnikkal negyeddöntőzött, ahogy majd júniusban fog. De előbb még a magyar bajnoki döntő folytatása vár a zöld-fehérekre, jövő szerdán le is zárhatja a finálét az FTC.
"Látszott rajtunk és a Brescián is, hogy nem ez a BL-meccs volt fókuszban. Az olaszok kikaptak a bajnoki elődöntő első felvonásán, bizonyára arra a párharcra készülnek élesebben. Nekünk is súlyozottabb a bajnoki döntő második meccse.”

Varga Dénes megint minden hangszeren játszott - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Mint a Szaknévsorban, Märcz Tamás bő, 27 fős vb-keretében is: aki számít, benne van
20/05/2022 18:54
Vízilabda
Az FTC megint kiütötte az OSC-t, megvan a zöld-fehérek 24. bajnoki címe
19/05/2022 08:42