A Vasas új edzőjéről, Slobodan Nikićről Branislav Mitrović és Erdélyi Balázs mesélt.

A Vasas férfi vízilabdacsapatánál október 12-én, a korai Eurokupa-búcsú másnapján történt edzőváltás, az addigi trénert, a tavaly nyár óta az angyalföldeiknél dolgozó Vad Lajost menesztették posztjáról. Ideiglenes jelleggel Mátéfalvy Csaba kapusedző vette át a helyét, akivel veretlen maradt az együttes, a BVSC-t is vele a padon győzték le bajnoki rangadón.
A csapatkapitány, Bátori Bence akkor azt nyilatkozta honlapunknak, hogy nagyon mélyről jöttek vissza a BVSC felett aratott sikerhez, és hatalmas munkát raktak bele, hogy ez összejöjjön.
Vízilabda
Az FTC kiváló játékkal győzte le a szupersztárokból álló szerb BL-riválisát
21 ÓRÁJA
Október 29-én jelentették be, hogy a klub korábbi játékosa - innen vonult vissza a 2019/2020-as szezon végén -, az olimpiai bajnok, vb- és Eb-aranyérmes, egykori világklasszis center, Slobodan Nikić személyében találták meg az új vezetőedzőt. Ez az első felnőtt csapat, amelyet irányíthat, 38 évesen. Trénerként eddig az FTC utánpótlásában és a szerb U16-os válogatott mellett dolgozott.
Az első hetében két bajnokit játszott a Vasas, és a papírforma szerint meg is nyerte azokat a Miskolc és az UVSE ellen, bár nyilván fontosabb a folyamat, amit elkezdett vele a gárda. Erről érdeklődtünk a csapat két válogatott játékosánál, Erdélyi Balázsnál és Branislav Mitrovićnál.

Slobodan Nikić munkára jelentkezett - Fotó: Vasas Attila/Vasas Vízilabda

Fotó: facebook

Az Eb-győztes átlövő idén nyáron szerződött az OSC-ből a Vasasba, a hat új szerzemény egyikeként.
"Összességben azt mondom, hogy jól érzem magam a Vasasban, még ha néha a játékbeli teljesítmény nem is ezt tükrözi, szokom még. Jó irányban haladunk, és ezért komfortosabban érzem magam én is."
Úgy tűnik kívülről, hogy egyre inkább kezdenek összeállni csapatként. Az edzőváltás után rangadót nyertek a BVSC ellen, de nyilván idő kell ahhoz, hogy ennyi új pólóst összehangoljanak a régiekkel, pláne egy új edzővel.
"A BVSC elleni meccs rettenetesen fontos volt, és az adott egy kis lökést is a csapatnak. Nem teljesen úgy kezdtük ezt a szezont, ahogy elterveztük, és a BVSC felett aratott siker azért is volt különösen fontos, mert az év végén sokat számíthat, egy hatpontos meccset nyertünk meg. És ha azóta még nem is állt össze a dolog, az UVSE ellen már egy fokkal jobbak voltunk. A játékunkban még benne van a hullámzás, és a helyzetkihasználásunkon is javítanunk kell. Rengeteget dolgozunk a hétköznapokban, új dolgokat is tanulunk és gyakorlunk, ehhez pedig szükséges még átfutási idő."

Erdélyi Balázs (9) jól érzi magát a Vasasnál - Fotó: Vasas Attila/Vasas Vízilabda

Fotó: facebook

Arról is érdeklődtünk nála, hogy milyen volt Slobodan Nikićcsel dolgozni az első héten, milyen változásokat hozott a szerb szakember?
"Nagyon jó a légkör, remek hangulatot teremt a csapat körül. Hangsúlyozta, hogy ez nagyon fontos számára, mert a jó kapcsolatokra még nagyobb szükség van a nehezebb pillanatokban. Hozta magával a szerb iskolát, lábtempó-centrikus edzéseket tart, és a taktika is fontos szerepet játszik nála. A szerb pólósokra, edzőkre egyébként is jellemző, hogy rendszerben szeretnek játszani, ahol mindenki tudja a helyét, és hogy mi a dolga. Ezt próbálja nekünk átadni, mi pedig igyekszünk felvenni a fonalat az ő kérései alapján."
Erdélyi Balázs Amerikában járt egyetemre, csak ott dolgozott külföldi edzővel, profi pályafutása során kizárólag magyar trénerekkel dolgozott együtt. Kíváncsiak voltunk, ebből a szempontból milyenek a kezdeti tapasztalatai.
"Nyilván azt ő is tudja - el is mondta -, hogy azért nem lehet ész nélkül átvinni rajtunk a saját terveit, hanem adoptálnia kell azokat a csapatra, és egyénekre szabni a mozgásokat és a feladatokat is. Hibrid módszerrel dolgozik, van egyrészről a szerb iskola, de közben meghagyja nekünk azokat a dolgokat, amiket mi hozunk magunkkal a magyar iskolából."

Erdélyi Balázs büntet épp - Fotó: Vasas Attila/Vasas Vízilabda

Fotó: facebook

A világklasszis kapus, Branislav Mitrović többek között olimpiát is nyert együtt a szerb válogatottban új edzőjével. Mint az Eurosportnak elmondta, a kapcsolatuk különlegessége nem befolyásolja a közös munkájukat, mivel mindketten profik.
"Barátok voltunk a válogatottban, ő kicsit idősebb, mint én, így előbb került be a csapatba, de elég jó kapcsolatot alakítottunk ki. Edzőként most más, az edzői oldalával most ismerkedünk, azzal, hogyan látja a játékot, hogyan beszél a játékosokkal. Ez mindannyiunknak új dolog, nekem is, neki is. És bár barátok vagyunk, az edzőm még nem volt, én pedig elég szigorú vagyok ebben, ő a főnök, én csak az egyik játékosa, azt csinálom, amit ő mond."
Bár még nem telt el sok idő, sőt, inkább kevés, de azért így is tudott arról mesélni Báne, hogy milyenek a kezdeti benyomásai honfitársa edzői felfogásáról.
"Azt mondhatom, hogy eddig elégedett vagyok, teljesen normális a kapcsolat, pozitív minden. Boban állandóan arról beszél, hogy a csapat legyen együtt, és kommunikáljunk sokat. Még kevés időt töltöttünk együtt vele, ez volt az első hetünk az irányításával, de szépen lassan látni fogjuk a munkája eredményét. Tiszta erőből csinálunk mindent edzésen, próbálunk minél jobban koncentrálni, ez talán már látszik a meccseken is. Ahogy telik az idő, ez a csapat csak jobban és jobban fog játszani."

Branislav Mitrović munka közben - Fotó: Vasas Attila/Vasas Vízilabda

Fotó: facebook


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Az FTC maradt veretlen a másik BL-csapattal, az OSC-vel vívott bajnoki rangadó után
28/11/2021 12:15
Vízilabda
A szezon eddigi legjobb meccsét hozta az OSC-Vasas rangadó, több hullámvasutazással is
25/11/2021 09:49