Bő két hétig tartott a Vasasnak a nemzetközi kupaszereplés.

"De most megint új csapat épül, és nyilván ennek is kell egy idő, hogy játsszon és összeérjen. A nevek szerint jól igazoltunk, jó csapat vagyunk, sok jó játékossal. Boldog vagyok, hogy ilyen most a Vasas, és sokat várok el magunktól." – úgy három hete készítettünk interjút Branislav Mitrovićcsal, a Vasas kétszeres olimpiai bajnok, világbajnok, négyszeres Eb-győztes kapusával. Nyilván az angyalföldiek világklasszis hálóőre is úgy számolt, hogy csapatával versenyben lesz a bajnoki dobogóért és az Eurokupa-győzelemért, ez lehet a sok mögött, amit mondott.
Nagy játékosmozgás volt a Vasasnál, eddigi keretéből heten távoztak: Takács Bálint visszavonult, elszerződött Bóbis Botond, Csoma Kristóf, Korbács Gábor, Pardi Bende, Sélley-Rauscher Domonkos és Simon Henrik. Jött hat új pólós: Erdélyi Balázs, Mezei Tamás, Sedlmayer Tamás, Zerinváry Lóránd, Simon Roland és Mizsei Márton igazolt az angyalföldiekhez. Ez pedig nem ígért gyors csapatépítést, erre célzott Mitrović is a már idézett interjúban:
Tokyo 2020
Olimpiai bronzérem All Star-tagsággal Új-Zélandról indulva vízilabdában? Sikerülhet!
14/10/2021 17:07
"Nehéz jósolni ebben a szituációban. Nem is nagyon voltam még ilyen helyzetben. Nem is az a baj, hogy sok játékos jött, hanem olyan különböző ütemben jöttek az érkezők, hogy nagyon kevés felkészülési időnk volt együtt. Többen is szerepeltünk az olimpián a Vasasból, később kapcsolódtunk be a közös munkába. Így szezon közben kell építeni a csapatot, megtalálni az egyes játékosok helyét, nehezebb lesz a dolgunk. De mindannyian nagyfiúk vagyunk, megoldjuk."
Az Eurokupa hétvégi, hazai körülmények között, a Komjádi uszodában megrendezett selejtezőtornáját is arra gondolhatta felhasználni a gárda a papírforma-továbbjutás elérése mellett, hogy érjen a gárda, szokják egymást a három mérkőzésen a lehető legerősebb összeállításában vízbe ugró piros-kékek.

Branislav Mitrović - Fotó: Vasas Attila/vasassc.hu

Fotó: From Official Website

"Biztos, hogy így lesz. Mindig jó egy csapatnak, ha ilyen szintű mérkőzéseket játszhat. A versenynaptár most még nem is olyan sűrű, lesz idő mindenre, jól jön nekünk az Eurokupa-szereplés és az azzal járó utazások is, hogy csapattá formálódjunk."
Ilyen előzmények után a sorozat egyik esélyese, a Vasas nem jutott be az EK legjobb nyolc csapata közé sem. Bár pénteken a horvát Sibeniket dadogó első félidő (6-5) után 6-0-s második félidővel 12-5-re legyőzte, majd vasárnap az olasz Ortigiát – az egykori klasszis kapussal, Stefano Tempestivel és a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi fiával, a két gólt is szerző Simone Rossival a fedélzeten – is felülmúlta 8-7-re, a kettő között, szombaton pocsék támadójátékkal 6-4-re kikapott a fiatal csapattal érkező Sabadelltől.
A körbeverések nem kedveztek a Vasasnak, így négyese harmadik helyén végzett, és mivel csak az első kettő lépett tovább, bent ragadt, nem lesz ott a folytatásban. A Sabadell elleni partin alig tudott gólt lőni a gárda, négyig jutott összesen. Volt, hogy egyszerre bent volt a vízben mindhárom kapásoldali lövő (Bátori Bence, Erdélyi Balázs, Szatmári Kristóf), plusz rosszkézen Vadovics Viktor, mégsem ment.

Erdélyi Balázs - Fotó: Vasas Attila/vasassc.hu

Fotó: From Official Website

Borzasztó döntéseket hoztak válogatott, sokat megélt játékosok a rivális kapuja előtt. Az Ortigiával szemben 7-2-re is mentek a hazaiak, kettővel kellett volna nyerni a továbbjutásért, 8-7 lett a vége. Az olaszok mentek tovább, a Vasas meg a levesbe.
Pedig játékoskerete erőssége alapján ez a csapat a végső győzelemre is esélyes volt, olyan menetelés volt várható tőle előzetesen, mint amit tavaly a címvédő Szolnok és a döntős OSC produkált. Semmi nem lett belőle.
Az Eurokupa első selejtezőkörében mind a négy mérkőzését megnyerte Vad Lajos együttese, mondjuk egyik ellenfele sem volt valami acélos (Utrecht, Duisburg, Sabac, Tourcoing). Még előtte, a Honvéd elleni bajnokin látható volt, hogy könnyedén zavarba hozható a Vasas, amely 5-2-es előnyről sem tudta lezárni bajnokiját, sőt, még örülhetett is a 9-9-es döntetlennek a remekül játszó Szivós-csapattal szemben.
Aztán jött az elmúlt hétvége, ahol ugyanezt kétszer is eljátszották Drasko Brguljanék, de ennek már súlyosabb ára volt, a nemzetközi porondtól való búcsú. Ahová kilenc év (!) elteltével jutott vissza a Vasas, 2012 májusában Nagyváradon még a Bajnokok Ligája négyes döntőjében voltak érdekeltek a piros-kékek, azóta csak az OB I-ben és a Magyar Kupában.

Az hagyján, hogy a beugráskor nem voltak szinkronban a játékosok, a játékban sem voltak mindig - Fotó: Vasas Attila/vasassc.hu

Fotó: From Official Website

Tavaly nyáron kezdték el újra felpumpálni a csapatot, két szerb olimpiai bajnok, többek között Mitrović, Sava Ranđelović, a világbajnok Bátori Bence, a Vasas-nevelés, a Szolnokkal BL-nyerő Szatmári Kristóf leigazolásával és Brguljan visszaszerzésével. Idén megint nagybevásárlást tartott a szakosztály, nagy névként jött két Európa-bajnok, Erdélyi Balázs és Mezei Tamás, a Fradival mindent megnyerő Sedlmayer Tamás, összesen hat új játékos.
Mitrović fentebb idézett nyilatkozata szerint viszont menet közben, élesben épít csapatot a Vasas, és a hétvégén látott gárda még nem az. Legalábbis nem jó csapat. Több remek játékos gyülekezete, amely azon van, hogy azzá váljon. Identitása sincs még, azt ugyanis nem lehet sok pénzzel venni. Tavaszra minden bizonnyal már egy jól működő gépezet lehet ez a garnitúra, és ahogy a VLV is írta remek posztjában, a nemzetközi kupabúcsúval a hazai riválisok is rosszul jártak, mert így már csak az itthoni szereplésre koncentrálhat a Vasas.
Amelyik csapat rövid időn belül háromszor is leolvad (Honvéd, Sabadell, Ortigia), annak még rengeteget kell együtt dolgoznia, hogy ilyen ne fordulhasson elő. Pláne olyan rutinos játékosokkal, mint amilyenekkel ez a csapat rendelkezik.
"Piszkáld ki, piszkáld ki, piszkáld ki belőle!" – hallhatjuk régóta a Vasas-tábor rigmusának elejét. A Vasas váratlanul korán kipiszkálta, kigolyózta magát az Eurokupából, ez a helyzet viszont úgy felpiszkálhatja Erdélyiéket, hogy az a Magyar Kupa és a magyar bajnokság dobogójáig is repítheti őket. Már ha nem adják le ismételten nagyobb előnyüket közben. Ehhez szintet kell lépniük, mert jelenleg egy páternoszter utasaiként lifteznek.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Tokyo 2020
Az UVSE csapatkapitánya szerint pluszt ad nekik, hogy évek óta mindenki az ő skalpjukra vadászik
14/10/2021 11:42
Vízilabda
A két jelenlegi pólós szövetségi kapitány vetheti vigyázó szemét a párizsi olimpiára is
08/10/2021 12:47