Interjú az egyik legprofibb, legszimpatikusabb vízilabdázóval.

Pompásan buszozunk! címmel van egy Garaczi László-regény, ennek mintájára kiadhatnánk egy novellát Pompásan villamosozunk! címmel, Branislav Mitrovićcsal ugyanis a múlt pénteki Vasas-Honvéd bajnoki mérkőzés után összefutottunk a Komjádi uszoda mögötti villamosmegállóban, majd együtt utaztunk hazafelé.
Közben beszélgettünk egy jót, és ha már így alakult, interjút is kértünk tőle kissé szokatlan körülmények között. Ő pedig elsőre belement és készségesen válaszolt kérdéseinkre. A 36 éves Mitrović Tokióban zsinórban másodszor lett olimpiai bajnok a szerb férfi vízilabda-válogatott első számú kapusaként. Világbajnok, négyszeres Eb-győztes, hatszoros Világliga-aranyérmes.
Tokyo 2020
Märcz Tamás nem húzott 19-re lapot az olimpiai bő kerettel
23/06/2021 08:57
A 2010/2011-es szezon óta, tehát több mint egy évtizede véd Magyarországon. Volt a Ferencváros, a Debrecen, az Eger és az OSC hálóőre, tavaly nyáron szerződött a Vasasba. A 2010-es években ő és Nagy Viktor volt talán a világ két legjobb kapusa.
Interjúnkban a Vasas építkezéséről, topcsapattá válásának folyamatáról, a szerb és a magyar válogatottról, valamint a visszavonuló Nagy Viktorról is beszélgettünk.

Csukott szemmel is megy - Fotó: Vasas Attila/Vasas

Fotó: From Official Website

A Vasas tavaly nyáron kezdett topcsapat építésébe, amelyre idén még egy lapáttal rátett és magyar válogatott játékosokat is igazolt Erdélyi Balázs, Mezei Tamás és Sedlmayer Tamás személyében. Tavaly ötödik lett Vad Lajos csapata a magyar bajnokságban, idén nyilván már a dobogót, sőt a bajnoki döntőt célozzák meg Drasko Brguljanék. Bár még nagyon a szezon elején járunk, mire lehet képes ez a gárda?
"Igen, szerintem amikor elkezdődött a klub együttműködése az új szponzorral, az A-Híddal, az lett a cél, hogy a Vasas visszatérjen olyan magasságokba, ahol régen volt, és ahol a helye van egy nagy sportklubnak. Ezt nyilván nem lehetett egyből, egy éjszaka és a rákövetkező nappal megcsinálni. Azóta eltelt már egy év, egy elég komoly csapatot csináltunk. De most megint új csapat épül, és nyilván ennek is kell egy idő, hogy játsszon és összeérjen. A nevek szerint jól igazoltunk, jó csapat vagyunk, sok jó játékossal. Boldog vagyok, hogy ilyen most a Vasas, és sokat várok el magunktól."

Mitrovic a Vasas kapujában - Fotó: Vasas Attila/Vasas

Fotó: From Official Website

Nagy játékosmozgás volt a Vasasnál, eddigi keretéből Takács Bálint visszavonult, távozott Bóbis Botond, Csoma Kristóf, Korbács Gábor, Pardi Bende, Sélley-Rauscher Domonkos és Simon Henrik is. A már említett Erdélyi, Mezei és Sedlmayer mellett Zerinváry Lóránd, Simon Roland és Mizsei Márton igazolt az angyalföldiekhez.
Sok idő kellhet tehát ahhoz, hogy egybegyúrják a gárdát. Ennek azért voltak jelei a Vasas-Honvéd bajnokin, ahol a hazaiak 6-2-ről sem tudták lezárni a partit, és még örülniük kellett a remekül játszó riválissal szemben a 9-9-es döntetlennek.
"Igen, nehéz jósolni ebben a szituációban. Nem is nagyon voltam még ilyen helyzetben. Nem is az a baj, hogy sok játékos jött, hanem olyan különböző ütemben jöttek az érkezők, hogy nagyon kevés felkészülési időnk volt együtt. Többen is szerepeltünk az olimpián a Vasasból, később kapcsolódtunk be a közös munkába. Így szezon közben kell építeni a csapatot, megtalálni az egyes játékosok helyét, nehezebb lesz a dolgunk. De mindannyian nagyfiúk vagyunk, megoldjuk."

Mitrovic a Vasas-Honvédon - Fotó: Vasas Attila/Vasas

Fotó: From Official Website

A Ferencváros és a Szolnok is átalakult a Vasas mellett, az élcsapatok közül az OSC maradt stabilabb. Vajon hová helyezi ezt a Vasast a magyar mezőnyben Branislav Mitrović?
"Hozzájuk csapnám a BVSC-t, amely a negyedik lett az előző szezonban. Úgy érzem, hogy ez az öt csapat bárkit bármikor megverhet. Nem tudnám kiemelni egyik klubot sem. Hosszú a szezon, sok dolgunk lesz, amelyik csapat tudja a legtöbb időn át tartani a jó formáját, attól várható a legjobb eredmény."
Idén már a nemzetközi mezőnyben, az Eurokupában is szerepel a Vasas. A világklasszis szerb kapus által elmondottak alapján ez még jól is jöhet nekik, mert a több komolyabb meccsel még hamarabb összerázódhatnak.
"Biztos, hogy így lesz. Mindig jó egy csapatnak, ha ilyen szintű mérkőzéseket játszhat. A versenynaptár most még nem is olyan sűrű, lesz idő mindenre, jól nekünk az Eurokupa-szereplés és az azzal járó utazások is, hogy csapattá formálódjunk."

Az utolsó negyedre elfogytak a görögök, Szerbia megvédte a címét

Egymás után a második olimpiát nyerték meg Mitrovićék Tokióban. Viszont náluk még nagyobb fluktuációra lehet számítani, mint a magyar válogatott esetében, mert a szerbeknél többen kiöregedtek. Viszont nagyobb a merítési lehetőség, ott több magasan képzett, érettebb fiatalt tudnak szinte azonnal bevetni a felnőttek között.
"A szerb rendszer úgy működik, hogy elő van készítve a generációváltás. Akik most be fognak kerülni a nagyválogatottba, ők nem teljesen új játékosokként csöppennek bele a dologba. Nem csak az olimpiai felkészülés alatt volt velünk több 18 év körüli pólós, hosszú ideje az a módszer, hogy együtt vagyunk és készülünk, mindenki ismer mindenkit. Ez egy folyamatos munka, nem félek attól, hogy nem jönnek majd az eredmények."
A magyar válogatottnál is átalakulás várható. Az egyik legnagyobb rivális kapujából hogyan látja ezt a szerbekkel már mindent megnyerő klasszis?
"Ha megnézzük azt, hogy Varga Dénes azt mondta, még szeretne játszani, nálatok nem lesz annyi csere, mint nálunk. Nálunk egyből hat játékos, akik mind főszereplők voltak, mondták le a válogatottságot az olimpia után: Andrija Prlainović, Filip Filipović, Milan Aleksić, Stefan Mitrović és mind a két Pijetlović, Duško és Gojko. Ti már egy ilyen cserét megcsináltatok a londoni olimpia után, a következő olimpiai ciklusnak jobb helyzetben vágtok neki, mint mi. De ez még semmit nem jelent, nagyon sok idő van hátra Párizsig."

Mitrovic Tokióban is alaposan megtámasztotta a szerb válogatottat

Fotó: AFP

És hogy áll a válogatottság kérdéséhez hősünk 36 esztendősen?
"Én azt mondtam Dejan Savićnak, hogy szeretnék még védeni, azt mondta, hogy valamennyire még ő is számítana rám, meglátjuk, hogy alakul."
Végül Nagy Viktorról is megkérdeztük Bánét, akivel az elmúlt 8-10 évben uralták a kapusposztot világviszonylatban. Hogyan értékeli egyik klasszis a másikat?
"A vízilabda szegényebb lett Viktor visszavonulásával. Előtte is nagyon jól védett, de 2013 óta, amikor a magyar válogatott megnyerte a világbajnokságot, a csúcsra jutott és ott is maradt, nem is jött le onnan nyolc éven át. Amit a Szolnok megcsinált, abban óriási szerepe volt, és a magyar válogatott eredményeihez is nagyon sokat tett hozzá."

Így örültek az olimpiai bronzéremnek férfi pólósaink és a búcsúzó Nagy Viktor


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
A Szolnok lehajrázta az OSC-t és egy győzelemre van a bajnoki címtől
20/05/2021 03:29
Tokyo 2020
Nagy Viktor olimpiai bronzéremig repítette a magyar pólócsapatot visszavonulása előtt
08/08/2021 09:00