A magyar vízilabda-válogatott csapatkapitánya szívesen játszana a párizsi olimpián is.
A FINA honlapja egy terjedelmes cikket szentelt a napokban Keszthelyi Ritának. Az UVSE LEN-kupa-győztes, Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes, világbajnoki harmadik pólósa mindig is termékeny góllövő volt, ebben a szezonban többször is megelégedett azzal, hogy szervezi a játékot, gólpasszokat oszt ki csapattársainak, de így is és mindig hatalmas veszélyt jelent a vízben.
A hazai rendezésű világbajnokság bő két hét múlva kezdődik, és Keszthelyi újabb aranyéremre készül, arra a medáliára, amely még hiányzik az éremkollekciójából. A válogatott 8-asa reméli, hogy a hazai szereplés jobb eredményt hoz majd a 2013-as barcelonai bronzéremnél, és a 2017-es budapesti vb-nél, amikor csalódást keltve az ötödik lett Bíró Attila csapata. 2019-ben a kvangdzsui negyedik hely után ismét a dobogó a cél, annak is a legfelső foka.
Világbajnokság
Mérleget vont a szövetségi kapitány, férfi pólósaink készen állnak a negyeddöntőre
21 ÓRÁJA
A válogatottal eddig egy aranyérme van, a 2016-os belgrádi Európa-bajnokság bravúros megnyerésével. Öt bronzérme is van, a legrangosabb a 2021-es tokiói olimpiáról – zsinórban két olimpiai negyedik pozíció után.
A 2012-es eindhoveni, a 2014-es budapesti és a szintén budapesti, 2020-as Európa-bajnoki bronz mellett a 2013-as vb-n is harmadik lett. Tavaly nyárról van egy Világliga-ezüstérme is az athéni szuperdöntőről.
A Budapesthez való kötődés mélyen gyökerezik, a sportággal már fiatal korában elkezdett foglalkozni.

Keszthelyi Rita bártkit képes faképnél hagyni a medencében - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

"Tízéves voltam, amikor az első vízilabdaedzésemre a Margitszigeten, az UTE-ban (amelynek szellemi örököse az UVSE) ellátogattam.
A korai éveimben sokszor váltottam klubot, mert a legjobb csapatokban és a legjobb játékosoktól akartam tanulni, és néha a klubok pénzügyi helyzete is meghatározta, hogy hova menjek.
Játszottam az UVSE-ben, a Dunaújvárosban, a Szentesben, az OSC-ban, a Honvédban és a Cataniában is. Az elmúlt nyolc évben az UVSE-ben pólóztam, amit az otthonomnak tartok. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, mert nagyon sok fiatal tehetséges játékosunk van, akik ebben a szezonban főszerepet vállaltak."
A FINA cikkében azt is megkérdezték tőle, hogy három olimpiai szerepléssel a háta mögött meddig tervez még vízilabdázni.
"Remélem, hogy a negyedik olimpiámon is játszani fogok! Az a célom, hogy még egyszer játszhassak egy ilyen tornán, és a lehető legtöbbet segítsem a csapatot. Utána mindenképpen befejezem a pályafutásomat."

Nagy csatában bronzérmes a női vízilabda-válogatott

És hogy mit szeret a legjobban a sportágában a vízilabda egyetemes történetének egyik legnagyobb zsenije?
"Szeretem megosztani az edzéseket a csapattársaimmal. Mindig jobb együtt szenvedni és segíteni egymást, mint egyedül. Szeretem, hogy a barátaim a vízilabdában vannak; ugyanaz a szenvedélyünk; sok-sok szép emlékünk van. A vízilabdázás annyi mindent megtanított nekem, amit nem lehet megtanulni az iskolában, vagy az életben."
Azt tudni lehet róla, hogy nem szokta számon tartani a saját rekordjait, újságírói nyomásra azért arról beszélt, hogy a válogatottban milyen mérföldköveknél tart.
"Soha nem számoltam ezeket a dolgokat, de sajnos abban a korban vagyok, hogy mostanában kíváncsi vagyok ezekre az információkra. Ez a 14. nyaram a válogatottban, és 301 meccsem van. Takács Orsolyának talán 318 van, és szeretném utolérni őt."

Keszthelyi védekezésben is extraklasszis - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Klubedzője, Benczur Márton szerint Keszthelyi Rita a világ jelenlegi legjobb női vízilabdázója - magunk is ezt az álláspontot képviseljük -, Keszi szerenysége persze tiltja, hogy ossza ezt a véleményünket.
"Erre a kérdésre soha nem tudtam választ adni. Mindig azt mondtam, hogy erre a kérdésre másoknak kell választ adniuk. Úgy gondolom, hogy jól olvasom a játékot, gyorsan reagálok a helyzetekre, és jó döntéseket hozok."
Azt is elárulta, hogy kit tart a legjobb barátainak a vízilabda mezőnyéből.
"Voltak mentoraim, amikor nagyon fiatal voltam, és az első két szezonomban az OSC-ben játszottam; ott tanultam a legtöbbet. Kedvenc játszótársaim: Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Csabai Dóra, Antal Dóra, Czigány Dóra, és jó volt együtt játszani az amerikai Maggie Steffensszel is. Szeretem, amikor a játékosok már egy pillantásból ismerik egymás gondolatait."

Keszthelyi a tokiói olimpián is vezére volt a válogatottnak - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Érdekes, ahogy Keszthelyi arról mesélt, hogyan reagált Magyarország a női válogatott a szakág történetének első olimpiai érmére, a tokiói bronzéremre.
"A vízilabdát szerető emberek örültek, de sajnos az olimpia nem olyan népszerű, mint a foci. Jó lett volna látni az embereket az utcán, amikor az olimpiai csapat hazaérkezett Tokióból, és együtt ünnepelni."
És hogyan fogadta vajon ő élete első olimpiai érmét?
"Hatalmas dolgot értünk el, de nem lennénk sportolók, ha ez nem motiválna minket arra, hogy legközelebb jobbak legyünk. Nagyon boldog voltam, hogy a kezemben volt a bronz a harmadik próbálkozásra, és egy kicsit szomorú is, amiért nem szereztem meg korábban - Rióban (2016) vagy Londonban (2012) - a bronzérmet."

Történelmi pillanat: első olimpiai érmüket veszik át a magyar női vízilabdázók

Arról is beszélt, hogyan érzi magát a magyar csapat a közelgő budapesti vb előtt.
"Az idő rövidnek tűnik a kezdésig. Mindenki koncentrál és a legjobbját nyújtja. A csoportkörre koncentrálunk, lépésről lépésre, meccsről meccsre haladunk."
Nagyon közel van a párizsi olimpia is, mindössze két év van már csak hátra addig. Keszthelyi Rita 30 éves, tehát bőven benne lehet még a pályafutásában a 2024-es olimpia.
"Nagyon rövid az idő Párizsig, már csak 1,5 évünk van az utolsó kvalifikációs lehetőségekig és két évünk az olimpiáig, ami jóval kevesebb, mint a korábbi ötéves időszak. Ez a nyár tele lesz versenyekkel, és szeretnénk az új játékosokat beépíteni a csapatba. Úgy gondolom, hogy nagyon sok mérkőzésünk lesz arra, hogy fejlesszük a csapatot, ami hasznos lesz számunkra."

Keszthelyi lövéseinek általában gól a vége - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Keszthelyi Rita tavaly szeptemberben azt nyilatkozta, szerinte elsősorban a következő világbajnokságon lesz esélye, hogy a vb-t megnyerje, hiszen kevés változás lesz a mieinknél, míg a minden fronton címvédő amerikaiak nem lesznek annyira motiváltak, mert az elmúlt két év kiszívta őket. Ez a vb lesz Budapesten idén nyáron.
Korábban kommentálta honlapunknak ezt a véleményt Leimeter Dóra és Vályi Vanda is, és az általuk elmondottak szerint ők is osztják kapitányuk optimista hozzáállását.
Bíró Attila szövetségi kapitány pedig így nyilatkozott az Eurosportnak:
"De nem tolnám el a felelősségünket sem, a másik célunk az éremszerzés. Bármi áron, de el kell ezt valahogy érni. Azt, hogy milyen színűt, fölösleges ragozni. Tudjuk, hogy nem mi vagyunk a legjobb csapat a világon. Az olimpia is bebizonyította, hogy vannak nálunk jobbak. Ugyanakkor lehetünk azok, ahogy azt az olimpián is láthattuk, egy-egy meccsen bárkit képesek vagyunk megverni, még a nálunk magasabban kvalifikált és jobb csapatokat is."

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Világbajnokság
Stieber Mercedes 25 év után tér haza Olaszországból edzősködni, és csak magának akar bizonyítani
EGY NAPJA
Világbajnokság
Kiütéssel hangolt az ausztrálok elleni vb-negyeddöntőre női vízilabda-válogatottunk
TEGNAP 04:15