Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Olimpiai ciki: bizonyítani akarta, hogy nem doppingolt, közben mégis

Nagy Benjámin

Publikálva 12/08/2021 - 21:02 GMT+2

Az ukrán triatlonos messze nem élete legszebb emlékei között fogja emlegetni a tokiói játékokat, ahol el sem indulhatott.

Yuliya Yelistratova

Fotó: AFP

A lövési kísérletéből öngól lett.

Még a doppingellenes szervezetek, így a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), valamint a Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) és a Nemzetközi Triatlon Szövetség (World Triathlon) sem tudta hova tenni pontosan Yuliya Yelistratova ügyét, de (a néhány sorral feljebb említett focis példánál maradva) egymásnak passzolgatták a labdát és gyors, hatékony közös munkájuk eredményes lett. Legalábbis egyelőre így tűnik.
A tokiói olimpia alatt ugyanis már beszámoltunk arról, hogy a 33 éves, a pekingi, a londoni és a riói olimpián is induló triatlonos a japán fővárosban tudta meg, hogy egy június 5-én levett doppingmintája pozitív eredményt mutatott – a szervezetében a főként az országúti kerékpárosoknál „közismert” rekombináns eritropoetin (EPO) nyomait találták. Yelistratova versenyengedélyét ideiglenesen felfüggesztették, így hiába volt már Tokióban, nem indulhatott.
Az ITA akkor egyértelművé tette: mint minden sportolónak, természetesen neki is joga van kérni a B-mintát. A B-mintáról tudni kell, hogy nagyrészt hasonló eredményt hoz, mint az első teszt (A-minta), ugyanakkor ellenkező esetben fel is mentheti az illetőt, így bizonyítékként is szolgálhat arra, hogy először valamiféle „hiba” csúszhatott a gépezetbe.
Yelistratova váltig állította, hogy utóbbi történt, ennek megfelelően kapásból kérte a B-mintás újravizsgálást, olyannyira, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) eljárására már aznap (július 23-án) tesztelték őt, amikor értesítették a pozitív esetről. Csakhogy az elemzés után, július 28-án a WADA tokiói laboratóriuma közölte a World Triathlonnal, hogy a B-mintában semmiféle változás nincs az A-mintához képest, tehát július 23-án ugyanúgy EPO volt Yelistratova szervezetében, mint június 5-én.
A versenytársak közül egyébként két spanyol, Miriam Casillas és Xisca Tous is reagált, mindketten teljesen elítélik az ukrán sportoló tettét, akire Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) előbb jó néhány kör és tárgyalás, majd hosszú eltiltás várhat, és minden bizonnyal a karrierjének is vége.
Forrás: részben ITA

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés