A lövési kísérletéből öngól lett.

Még a doppingellenes szervezetek, így a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), valamint a Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) és a Nemzetközi Triatlon Szövetség (World Triathlon) sem tudta hova tenni pontosan Yuliya Yelistratova ügyét, de (a néhány sorral feljebb említett focis példánál maradva) egymásnak passzolgatták a labdát és gyors, hatékony közös munkájuk eredményes lett. Legalábbis egyelőre így tűnik.
A tokiói olimpia alatt ugyanis már beszámoltunk arról, hogy a 33 éves, a pekingi, a londoni és a riói olimpián is induló triatlonos a japán fővárosban tudta meg, hogy egy június 5-én levett doppingmintája pozitív eredményt mutatott – a szervezetében a főként az országúti kerékpárosoknál „közismert” rekombináns eritropoetin (EPO) nyomait találták. Yelistratova versenyengedélyét ideiglenesen felfüggesztették, így hiába volt már Tokióban, nem indulhatott.
Tokyo 2020
Doppinggal indult a tokiói olimpián, sanszosan véget ért a karrierje
24/10/2021 17:05
Az ITA akkor egyértelművé tette: mint minden sportolónak, természetesen neki is joga van kérni a B-mintát. A B-mintáról tudni kell, hogy nagyrészt hasonló eredményt hoz, mint az első teszt (A-minta), ugyanakkor ellenkező esetben fel is mentheti az illetőt, így bizonyítékként is szolgálhat arra, hogy először valamiféle „hiba” csúszhatott a gépezetbe.
Yelistratova váltig állította, hogy utóbbi történt, ennek megfelelően kapásból kérte a B-mintás újravizsgálást, olyannyira, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) eljárására már aznap (július 23-án) tesztelték őt, amikor értesítették a pozitív esetről. Csakhogy az elemzés után, július 28-án a WADA tokiói laboratóriuma közölte a World Triathlonnal, hogy a B-mintában semmiféle változás nincs az A-mintához képest, tehát július 23-án ugyanúgy EPO volt Yelistratova szervezetében, mint június 5-én.
A versenytársak közül egyébként két spanyol, Miriam Casillas és Xisca Tous is reagált, mindketten teljesen elítélik az ukrán sportoló tettét, akire Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) előbb jó néhány kör és tárgyalás, majd hosszú eltiltás várhat, és minden bizonnyal a karrierjének is vége.
Forrás: részben ITA

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Tokyo 2020
Magyar rekord! Top 10! Pontszerzés: reméljük, Párizsban összejön - interjú triatlonistáinkkal
31/07/2021 05:46
Tokyo 2020
Tizenegyedik helyen értek be a magyarok a triatlon vegyesváltók versenyében
31/07/2021 00:40