Már az olimpián volt, amikor szóltak neki, hogy lebukott doppinggal

Nagy Benjámin

Frissítve 26/07/2021 - 23:10 GMT+2

Az ukrán triatlonos két nappal a verseny előtt, már Tokióban tudta meg, hogy élete egyik legnagyobb pillanata helyett hazaút és várhatóan hosszú eltiltás vár rá.

L'Ukrainienne Yuliya Yelistratova aux JO de Rio 2016

Fotó: Getty Images

Yuliya Yelistratováé az olimpia eddigi egyik legkínosabb pillanata.


A 33 éves, már a pekingi, a londoni és a riói olimpián is induló versenyző az edzőtábor után már Tokióban volt, amikor a női triatlon rajta előtt két nappal értesítették őt, hogy másfél hónapja, június elején pozitív doppingmintát produkált.
Íme a Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) közleménye:
„A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) nyilvánvaló doppingellenes szabálysértést állapított meg Yuliya Yelistratova ukrán triatlonossal szemben.
A sportolótól vett minta a rekombináns eritropoetin (EPO) nyomait mutatta ki. A World Triathlon 2021. június 5-én, a dniprói Európa-kupán végezte a doppingellenőrzést.
A World Triathlon az esetről WADA által akkreditált varsói laboratóriumtól, 2021. július 24-én értesült. A sportolót, aki 2021. július 27-én részt vett volna a 2020-as tokiói olimpia női egyéni versenyén, tájékoztatták az esetről, és az engedélyét a Nemzetközi Doppingellenes Kódex és a World Triathlon Doppingellenes Szabályzatának megfelelően az ügy rendezéséig ideiglenesen felfüggesztették.
A sportolónak joga van a B-minta elemzését kérni és az ideiglenes felfüggesztéssel kapcsolatos döntést a CAS doppingellenes osztályán megtámadni. Tekintettel arra, hogy az ITA vezeti a 2020-as tokiói olimpia doppingellenes programját a helyszínen, a World Triathlon az ITA-t bízta meg az ügy kezelésével. Tekintettel arra, hogy az eljárás folyamatban van, az esettel kapcsolatosan további közleményeket nem adunk ki.”
Yelistratova előzetesen szerepelt a rajtlistán, ám gyors döntés hiányában nem indulhat – cserébe könnyen lehet, hogy hosszú eltiltás vár majd rá, ami a karrierje végét is jelentheti.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés