Nem ő az első, aki hasonló tiltott szerrel bukott le a triatlonosok közül.

A Nemzetközi Triatlon Szövetség, azaz a World Triathlon a napokban hivatalosan is eltiltotta három évre Igor Polyanskiyt, miután a 31 éves orosznak közvetlenül a tokiói olimpia előtt pozitív lett a doppingtesztje.
A július 21-én, tehát versenyen kívül levett vér- és vizeletmintában az állóképességet javító EPO nyomaira bukkantak. Polyanskiy ott volt a tokiói olimpián (az egyéni versenyben 43., az orosz mixváltóval 14. lett), majd augusztus 5-én a WADA értesítette a World Triathlont, hogy valami nincs rendben az értékekkel.
Tokyo 2020
Olimpiai ciki: bizonyítani akarta, hogy nem doppingolt, közben mégis
12/08/2021 19:02
A versenyző kérhette volna a B-mintát, ám úgy döntött, nem él ezzel a lehetőséggel, így gyakorlatilag bevallotta, hogy valóban tiltott teljesítményfokozót használt. Augusztus 15-én aztán vállalta azt is, hogy elfogadja a következményeket, emiatt végül a szövetség most úgy döntött, amellett, hogy törlik a nyári eredményeit, az eredetileg kiszabható négyéves eltiltást három évre csökkentik. Más kérdés, hogy a büntetés augusztus 10-től érvényes, Polyanskiynak tehát ki kell hagynia a 2024-es párizsi olimpiát is, ami gyakorlatilag egyet jelenthet a karrierje végével.

Az amerikai Morgan Pearson és az orosz Igor Polyanskiy a tokiói olimpián

Fotó: AFP

Érdekes kérdés lehet, hogy a doppingügyek miatt amúgy is retorziókkal sújtott orosz sport, egyben az orosz triatlon számára mit jelenthet egy ilyen eset, ami ráadásul nem az első, hisz az utóbbi időben Vladimir Turbayevskiy és Alexander Bryukhankov is EPO-val bukott le.
Nem ez az első tokiói triatlonos, ráadásul EPO-s ügy: az ukrán Yuliya Yelistratova esetéről már írtunk , a szervezetében még egy június elején levett teszt mutatta ki a doppingot. Yelistratova elutazott Tokióba, de nem állhatott rajthoz, ráadásul a B-minta sem neki adott igazat. Versenytársai közül ketten is rendesen kiakadtak, a két spanyol, Miriam Casillas és Xisca Tous is csalónak nevezte őt a közösségi médiában.
Igor Polyanskiynak egyébként a testvére, Dmitriy is indult az olimpián, ő az egyéni versenyben öccse előtt végzett, a 32. helyen ért célba.
Forrás: World Triathlon
Tokyo 2020
Magyar rekord! Top 10! Pontszerzés: reméljük, Párizsban összejön - interjú triatlonistáinkkal
31/07/2021 05:46
Tokyo 2020
Tizenegyedik helyen értek be a magyarok a triatlon vegyesváltók versenyében
31/07/2021 00:40