Az olimpia előtti triatlonos beharangozónk címében bátortalanul feltett kérdéseinkre most megkaptuk a választ (a címben is látható módon): kiemelkedő teljesítményt nyújtottak triatlon versenyzőink egyéniben és mix váltóban egyaránt.

Nemhogy azt az eredményt hozták, amit reálisan elvártak maguktól, vagy éppen mások tőlük, de túl is teljesítették azt. Előzetesen a korábbi magyar rekord (19. hely) megdöntése tűnt optimista, de reális célnak, ezt azonban ketten is bőven túlszárnyalták. Először Bicsák Bence egy egészen kiváló 7. helyezéssel örvendeztette meg magát, és az egész országot, majd másnap Bragmayer Zsanett élete egyik legjobb versenyét lehozva a 12. helyen végzett. Slusszpoénként még a mix váltónk is 11. helyen ért célba, Kovács Zsófiával és Tóth Tamással kiegészülve. Ezen sikerek apropóján beszélgettünk velük.

Tokyo 2020
Doppinggal indult a tokiói olimpián, sanszosan véget ért a karrierje
24/10/2021 17:05
Először is gratulálunk az egész csapatnak, nagyot mentetek ma is. Hogyan értékelitek a váltó versenyt?
Bragmayer Zsanett: 11. helyen értünk célba. Mindenki erőn felül teljesített. Kicsit sajnálom, hogy az első kerékpározásnál nem volt olyan tempó, amivel sok mindenkit le lehetett volna szakítani. Így ők fel tudtak zárkózni és utána a csapatuk előrébb végzett.
Taktikailag elégedettek vagytok a mai versennyel, vagy utólag változtatnátok valamit? Esetleg a sorrenden?
Kovács Zsófia: Utólag az ember mindig okos, és tudna ezt-azt változtatni, de verseny előtt egyetértettünk a sorrendben, kár azon gondolkodni, mi lett volna, ha másképp döntünk. Az eredmény nagyon szép lett. Azt hiszem verseny előtt mi is, és a vezetésünk is aláírta volna ezt. Top 12-ben lenni egy olimpián, szép eredmény.

Tizenegyedik helyen értek be a magyarok a triatlon vegyesváltók versenyében

Mennyire lehetett kalkulálni a végeredménnyel?
Kovács Zsófia: Az 1-3 helyezett csapatot nagyjából lehetett borítékolni, maximum a sorrend más. A többi váltónál viszont megjósolhatatlan volt a verseny kimenetele. Bármelyik váltó odaérhetett az előkelő helyekre. Ezért is örülünk, hogy végül így alakult. Főleg nekem gyógyír, hogy a csalódást keltő egyéni verseny után be tudtam bizonyítani, hogy igenis jó formában érkeztem, és van helyem ebben a mezőnyben.
Az elmúlt napokban voltak sérüléseitek, egyéb egészségügyi problémáitok. Talán egyedül Tamás volt teljesen rendben. Mennyire befolyásolta ez a mai versenyt?
Kovács Zsófia: Elég régóta küzdök már hátfájdalmakkal, ami a felkészülésemet hátráltatta, de szerencsére az adrenalin eléggé elnyomta, így az úszás közepétől mérséklődött a fájdalom és nem okozott különösebb problémát. Az már annál inkább, hogy Zsanettel mindketten elkaptunk valami fertőzést a vízből, amit valószínűleg a vihar kevert bele, ezért az elmúlt napokban legyengültünk egy kicsit, de szerencsére a mai versenyig ez is sokat javult.
Bragmayer Zsanett: Talán ha ez nem lett volna, néhány hellyel előrébb tudtam volna váltani, de túl sokat nem buktam rajta.
Bicsák Bence: Nekem a térdem sérült meg Livignóban, az utolsó edzőtáborban (ahol néha csatlakozott Valter Attiláék edzéséhez – a szerk.). Ott elég hideg volt, ezért nem is tudott rendbe jönni. Amikor átmentünk Tochigibe, reméltem, hogy elmúlik a fájdalom, de csak erősödött. Teljesen kétségbe estem. Nemhogy keményen, de nagyjából sehogy nem tudtam edzeni. Benne volt a levegőben, hogy le kell mondanom az álmomról, és haza kell jönnöm. Szerencsére miután átmentünk Tokióba, az orvosok biztosítottak afelől, hogy rendbe tudják hozni, és mindent meg is tettek ennek érdekében, így tudtam vállalni a részvételt.
Tóth Tamás: Engem szerencsére elkerültek ezek a negatív dolgok. Ennek nagyon örülök. Teljesen egészségesen vágtam neki a versenynek.

Bicsák Bence

Fotó: AFP

A mix váltó kibeszélése után még egy kicsit visszatérnék az egyéni versenyre. Zsanettől és Bencétől kérdezném, hogy éltétek meg az egyéniben elért kimagasló sikert.
Bragmayer Zsanett: Abszolút pozitívan éltem meg az egészet. Kellett pár nap mire felfogtam, milyen jót is mentem. Jól éreztem magam a futás közepéig. Aztán 7 km-nél volt egy kis holtpontom, de láttam, hogy az amerikai lány (Summer Rappaport) megfogható. Végül az utolsó kilométeren eléggé elkészültem, mert nagyon megindultam, nehogy felérjenek hátulról. Az a rész szenvedős volt, leesett a vércukor-szintem is, de végül kihoztam a maximumot magamból.
A verseny közben folyamatosan latolgattuk az esélyeket. Mondtuk, hogy de jó lenne a top 20. Aztán top 15. Végül 12. lettél.
Bragmayer Zsanett: Engem is meglepett. 17. helyig voltunk a bolyban, és már azt nézegettem a kerékpározás végén, hogy ki az, aki ellen lehet esélyem futásban. Nem sok ilyen ellenfelet találtam. Szerencsémre az időjárás és a pálya is kedvezett nekem. Sok jó futónak vigyázzba álltak a lábai, nekem viszont jól ment. Tényleg napokkal később realizálódott milyen jó eredményt értem el. Rengetegen gratuláltak. És úgy érzem, hogy bőven tudok még fejlődni. Ha így haladok, Párizsban a top 8 sem elérhetetlen.
Bence, te és a 7. hely?
Bicsák Bence: Szerencsére a térdem nem okozott problémát, viszont amikor a kerékpárról leszálltam, olyan szinten görcsölt a lábam, hogy nem gondoltam volna, hogy 20-on belülre hozom magam. Aztán valahogy elkezdtem működni. Talán azért mert annyira akartam, hajtott a szívem előre és felszabadultan tudtam versenyezni.
Azt láttuk. 30:24-et repesztettél a futópályán…
Bicsák Bence: Igen, ráadásul ez volt szerintem életem legjobb futó ideje triatlon végén. Óriási pluszt adott az, ahogy utolértem és megelőztem egy ellenfelemet. Aztán még egyet, aztán még egyet…
Érzésed szerint benne volt a pakliban, hogy meglegyen a 4. hely? (4 másodpercen múlt)
Bicsák Bence: Igen, megfordult a fejemben, hogy ha kicsit előbb kezdem a hajrát, akkor akár meglehetett volna. Igaz 2 km-rel a vége előtt már gyakorlatilag hajráztam, szóval nem akarok ezen keseregni. Így is nagyon boldog vagyok ezzel az eredményemmel. Az elmúlt másfél év nagyon nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Nem éreztem erősnek magam. Rosszul mentek az edzések és versenyek is. Az általános hangulatom is nagyon rossz volt. Úgy éreztem néha, nem tartozom a versenyzők közé. Semmi önbizalmam nem maradt. Ez az eredmény visszahozta a motivációmat és az önbizalmamat. Bár álmodoztam éremről, így is nagyon boldog vagyok, hiszen újra azt érzem, hogy a világ elitjébe tartozom.

Hungary Bence Bicsak competes in the men's individual triathlon competition during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Odaiba Marine Park in Tokyo on July 26, 2021.

Fotó: AFP

Végül, de nem utolsó sorban. Hogyan tervezitek az év további részét? Hamarosan itt a Grand Final?
Tóth Tamás: Nagyon közel van az edmontoni Grand Final, ráadásul azt is buborékban kellene végignyomni. Úgy döntöttem, hogy inkább elengedem ezt, helyette edzőtáborozom otthon, és felkészülök a Hamburg, Abu Dhabi, Bermuda hármasra. Zsanett visszamegy magaslatra edzőtáborozni, Zsófi is az edzésre fog koncentrálni. Közülünk egyedül Bence vállalja a kanadai versenyt.
Tokyo 2020
Olimpiai ciki: bizonyítani akarta, hogy nem doppingolt, közben mégis
12/08/2021 19:02
Tokyo 2020
Tizenegyedik helyen értek be a magyarok a triatlon vegyesváltók versenyében
31/07/2021 00:40