Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Magyar rekord? Top 10? Pontszerzés? Rajtol a triatlon az olimpián!

Eurosport
Eurosport

Publikálva 25/07/2021 - 10:52 GMT+2

Három versenyszámban összesen négy magyar versenyző képviseli hazánkat a triatlonosok között. Az esélyekre, lehetőségekre, érdekességekre pillantunk rá.

Tyler Mislawchuck

Fotó: AFP

Sok szempontból izgalmasnak ígérkezik a triatlon az olimpián. Egyrészt egy fiatal, de annál dinamikusabban fejlődő sportágról van szó (Sydneyben debütált az ötkarikás játékokon 2000-ben). Másrészt egy új, talán a leglátványosabb versenyszám, a mixváltó is bekerült a programba. Harmadrészt, a verseny pikantériáját tovább fokozza, hogy helyi idő szerint hajnali fél 7-kor kezdődnek az egyéni versenyek, hogy lehetőleg elkerüljék a legnagyobb hőséget és az abból fakadó problémákat.

Nagy kérdés, kinek sikerül legjobban átállítania a szervezetét erre a szokatlan időpontra. A szervezők is alaposan kitettek magukért, amikor kijelölték a pályát. Finoman szólva is inkább közönség-, mint versenyzőszórakoztató.
Az öböl, amiben úsznak a versenyzők, közel termál hőmérsékletű (30 fok körüli). Ez az ottani időjárási viszonyokat tekintve nem meglepő, de nem ez az egyetlen oka. Mivel kompforgalom is működik a közelben, ami ugye elég szennyező, így a víz tisztaságát igyekeztek javítani, mégpedig azzal, hogy egy dupla rétegű hálóval elkerítették az úszópályát. Bár folyamatosan forgatják benne a vizet, mégiscsak gyorsabban melegszik, mint anélkül. Nem csoda, hogy Rasovszky Kristóf (nyílt vízi úszó) a Hévízi-tóban készült az olimpia előtt, hiszen ott tudta leginkább modellezni, mire is számítson Tokióban.
A kerékpáros pálya kritériumversenyekhez hasonlóan van kijelölve, és a rengeteg fordító, fékezés, kigyorsítás miatt a versenyzők gyakorlatilag max pulzus alatt 10-zel kell, hogy végigdarálják a 8 kört. Ráadásul a mezőny elejének nem lesz érdeke, hogy a gyengébb úszók felérjenek rájuk, így különösképpen az első néhány körben várható gyilkos tempó.
A futás ezekhez képest gyerekjátéknak ígérkezik, azt az apróságot leszámítva, hogy nagy valószínűséggel ott dől el majd a verseny és a tűző nap/aszfalt/páratartalom összjátékából fakadó forróság könnyen nyakon tudja csapni az embert.

Ezeknek az előzetes ismereteknek a tudatában vizsgáljuk meg, mi is lehet a forgatókönyv:

A triatlon, természeténél fogva leginkább az országúti kerékpározáshoz hasonlít. Igaz itt „csak” 2 órás a verseny, de plusz-mínusz 10 másodperc a célban akár 10 hely különbséget is jelenthet. Ugyan itt is vannak nagy sztárok, esélyesek, világbajnokok, de tutira sosem mehet az ember, ha jósolni szeretne. Még akkor sem, ha 2019-ben már rendeztek egy tesztversenyt ugyanezen a pályán, amit a férfiaknál a kanadai Tyler Mislawchuk, a nőknél a bermudai Flora Duffy nyert meg. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a kvalifikációs rendszer miatt egy WTCS (World Triathlon Championship Series) versenyhez képest sokan nem lesznek ott a rajtnál, köztük többen olyanok is, akik akár dobogóért is harcolhattak volna. A szabályok szerint egy nemzetből maximum 3 versenyző kerülhet az olimpiai csapatba, de ez is csak akkor lehetséges, ha a 3. számú versenyző is a világkupa pontverseny top 30-ában végez a kvalifikációs időszak bezárultáig. Azért esélyesekből így sem lesz hiány.
A férfiaknál nagyjából 10 versenyzőnek van esélye a győzelemre és 20-nak a dobogóra, de olyan nüansznyi a különbség, hogy tényleg a formaidőzítés, és a pillanatnyi állapot dönthet arról, ki lesz az új bajnok. Márpedig az biztos, hogy új bajnokot avatnak, hiszen a kétszeres címvédő Alistair Brownlee nem lesz ott a mezőnyben. Az valószínűnek tűnik, hogy egy erős úszás után az élen állók megnyomják a kerékpározás elejét is, hogy kicsit megcincálják a mezőnyt, és ne vigyenek magukkal felesleges koloncként erős futókat a befejező számig. A franciák egyik esélyesének, Vincent Luisnak nem titkolt terve, hogy honfitársaival és Marten Van Riellel (BEL) összedolgozva így alakítsák a versenyt, ha lehetőség nyílik rá. Azért ehhez lesz egy-két szavuk a többieknek is.
picture

World Triathlon overall leader Vincent Luis of France is seen during the ITU World Triathlon Elite women sprint race on July 06, 2019 in Hamburg, Germany

Fotó: Getty Images

A nőknél az esélyesek száma talán alacsonyabb, mint a férfiaknál, de így sincs olyan versenyző, aki előzetesen verhetetlennek tűnik. A britek nagyon erősek, de az amerikaiak, hollandok és franciák is reménykedhetnek, hogy náluk landol az aranyérem. Ott lesz a rajtnál Nicola Spirig is, aki Londonban célfotóval győzte le Lisa Nordent és lett olimpiai bajnok, majd Rióban egy ezüstöt begyűjtött, igaz, ő már 39 éves.

Akik odaérhetnek a végén (a teljesség igénye nélkül):

Férfiak:
Vincent Luis (FRA), Alex Yee (GBR), Jonathan Brownlee (GBR) Tyler Mislawchuk (CAN), Kristian Blummenfelt (NOR), Gustav Iden (NOR), Morgan Pearson (USA), Hayden Wilde (NZL), Jacob Birtwhistle (AUS)
Nők:
Georgia Taylor-Brown (GBR), Jessica Learmonth (GBR), Summer Rappaport (USA), Taylor Knibb (USA), Maya Kingma (NED), Cassandra Beugrand (FRA), Flora Duffy (BER)

Hiányzók:

Férfiak:
Alistair Brownlee (GBR, nem kvalifikált), Richard Murray (RSA, szívműtét, de a mixváltóban ott lesz), Jelle Geens (BEL, Covid), Antonio Serrat (ESP, nem kvalifikált), Pierre Le Corre (FRA, kvalifikált, de nem került be a francia csapatba)
Nők:
Non Stanford (GBR), Sophie Coldwell (GBR) – nem kerültek be a 3 legjobb brit közé, Taylor Spivey (USA, nem került be az amerikai csapatba)

Magyar esélyek:

A legjobb magyar eredmény eddig Edöcsény Nóra nevéhez fűződik, aki Sydneyben 19. lett. A férfiak között Faldum Gábor riói 20. helyezése a rekord.
Ezek megdöntésére Bicsák Bencének, Tóth Tamásnak, Bragmayer Zsanettnek és Kovács Zsófiának nyílik esélye, akik egyéniben és a mixváltóban is rajthoz állnak.
Bence a tesztversenyen hetedikként ért célba két éve, ráadásul úgy, hogy kétszer is egyedül kellett zárkóznia kerékpározásnál. A Covid miatti kevés versenyzési lehetőség miatt kicsit visszaesett a formája az év elején, de az olimpia közeledtével egyre komfortosabban érzi magát, és az eredmények is jöttek neki az utóbbi időben. Korábban állt már világkupa-dobogón, és egy jól összerakott versenyzéssel a top 10 is összejöhet.
Tamás, aki egyébként a nemzetközi versenyzői bizottság elnöke 2017 óta, már Rióban is ott volt a mezőnyben, és a 33. helyen végzett. Ezen a helyezésen szeretne javítani, és ha jól érzi magát verseny közben, a top 20-at is megcélozná. Számára a jó csapatszereplés fontosabb az egyéninél, és a felkészülését is ehhez igazította.
Bragmayer Zsanett célja, hogy az eddigi legjobb magyar eredményt javítsa meg, azon belül minden helyezés ajándékkal érne fel. Top 5-ös úszónak számít a női mezőnyben, és a futása is rengeteget javult az elmúlt egy évben, így neki a kerékpáron kell észnél lennie, és jó helyre tenni a kereket. Saját elmondása szerint szinte csak felsőtestből úszik, így a depózás utáni kilométerek elég szenvedősek általában, amíg a lába be nem melegszik. Májusban egy arzachenai, sprinttávú 5. hellyel melegített az ötkarikás játékokra.
Kovács Zsófia, ha rajthoz áll kedden, már önmagában egy magyar rekordot megdönt, hiszen ez lesz sorozatban a harmadik olimpiája. Ezt eddig csak Kuttor Csaba (Bragmayer Zsanett edzője) mondhatja el magáról, hiszen ő Sydneyben, Athénban és Pekingben is ott volt, azonban betegség miatt végül nem tudott versenyezni a görög fővárosban. Zsófi Rióban az előkelő 24. helyet szerezte meg, és ha az úszás és kerékpározás jól sikerül, akár javíthat is egyéni rekordján.
picture

Bicsák Bence

Fotó: AFP

Pontszerzésre a legnagyobb esély a mixváltóban ígérkezik, amiben a magyaroknak korábbról már világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérme is van. Persze itt is sűrűsödött a mezőny az elmúlt években, de az egyszámjegyű eredmény reális.

Versenyek időpontjai:

A férfiak versenyével indul a program, ami magyar idő szerint ma, tehát vasárnap 23:30-kor kezdődik.
Hétfőn ugyanebben az időpontban következik a női verseny.
A mixváltót július 31-én, 0:30-kor rendezik.
A tervek szerint mindhárom verseny teljes egészében élőben lesz látható az Eurosport 1-en. Tartsatok velünk!
Szöveg: Fonyódi Tamás
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés