Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az ATP beintett Wimbledonnak - az idei Grand Slam-tornán nem osztanak világranglistás pontokat

Eurosport Magyarország

Frissítve 20/05/2022 - 20:51 GMT+2

A férfi tenisztornákat szervező ATP pénteken közölte, hogy az idei wimbledoni Grand Slam-viadalon nem osztanak pontokat. A szervezet azzal indokolta döntését, hogy a wimbledoni bajnokság szervezői Oroszország ukrajnai háborúja miatt nem engedik indulni az orosz és fehérorosz játékosokat.

Wimbledon

Fotó: SID

Mint arról korábban beszámoltunk, a február vége óta tartó orosz-ukrán háború miatt a wimbledoni Grand Slam-torna szervezői nem engedik indulni az orosz és fehérorosz teniszezőket. Az ATP lépéskényszerbe került, néhány nappal ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy beletörődnek Wimbledon döntésébe, péntek este azonban megjelent az ATP oldalán egy friss közlemény, ami alapjaiban változtatja meg a helyzetet.
A férfi tenisztornákat szervező ATP pénteken közölte, hogy az idei wimbledoni Grand Slam-tornán nem osztanak pontokat. Később a női versenyeket bonyolító WTA is csatlakozott ehhez.
Az alábbiakban az ATP közleményét közöljük.
"Az, hogy bármilyen nemzetiségű játékosok érdemeik alapján és megkülönböztetés nélkül vehessenek részt a versenyeken, alapvető fontosságú a Tour számára. Wimbledon döntése, miszerint ezen a nyáron az orosz és fehérorosz játékosokat kitiltották az Egyesült Királyságban való versenyzésből, aláássa ezt az elvet, és az ATP ranglistarendszerének integritását is. Ez a döntés nincs összhangban a rangsorolási megállapodásunkkal sem. A körülmények megváltozásának hiányában nagy sajnálattal be kellett látnunk, hogy
nincs más lehetőségünk, mint hogy 2022-re megvonjuk az ATP-ranglistapontokat Wimbledontól.
Szabályaink és megállapodásaink azért vannak, hogy a játékosok jogait összességében megvédjük. Az ilyen jellegű egyoldalú döntések, ha nem foglalkoznak velük, káros precedenst teremtenek a Tour többi része számára. Az egyes versenyek általi megkülönböztetés egyszerűen nem működőképes egy olyan versenysorozatban, amely több mint 30 országban működik.
Nagyra értékeljük a Wimbledonnal és az LTA-val régóta fennálló kapcsolatainkat, és nem becsüljük alá a nehéz döntéseket, amelyekkel a brit kormány legújabb iránymutatására való reagálás során szembesülnünk kellett. Megjegyezzük azonban, hogy ez nem hivatalos iránymutatás volt, alternatív lehetőséget is kínált, amely egy aláírt nyilatkozaton keresztül az egyes semleges sportolóként versenyző játékosok kezében hagyta volna a döntést. Az érintett játékosokkal folytatott megbeszéléseink alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy ez a Tour számára elfogadhatóbb megoldás lett volna. Továbbra is bízunk abban, hogy a Wimbledonnal folytatott további tárgyalások minden érintett számára elfogadható eredményre vezetnek. Általánosságban úgy gondoljuk, hogy ez az ügy ismét rávilágít arra, hogy a profi teniszben egységes irányítási struktúrára van szükség, hogy az ilyen jellegű döntéseket közösen lehessen meghozni.
A korábbi bejelentésnek megfelelően megerősítjük, hogy az ATP Tour-versenyeken, a Queen's-ben (ATP 500), Eastbourne-ben (ATP 250) és az Egyesült Királyságban megrendezésre kerülő ATP Challenger-versenyeken a ranglistapontok továbbra is megmaradnak. Ezt a döntést azon az alapon hoztuk meg, hogy az orosz és fehérorosz játékosok számára ezekben a hetekben - Wimbledontól eltérően - alternatív játéklehetőségek állnak rendelkezésre, ami minimálisra csökkenti a ranglistákra gyakorolt hatást.
Továbbra is egyértelműen elítéljük Oroszország ukrajnai invázióját. Azonnali intézkedéseket hoztunk a moszkvai ATP Tour-verseny felfüggesztésére, és arra, hogy az orosz és fehérorosz sportolók semleges zászlók alatt versenyezzenek a Touron. Ezzel párhuzamosan a tenisz többi irányító testületével együtt folytattuk az Ukrajnának nyújtott humanitárius támogatást, valamint közvetlen pénzügyi segítséget nyújtottunk számos érintett játékosnak."
Az All England Lawn Tennis Club (AELTC) korábban a második világháborút követően zárt ki játékosokat állampolgárságuk miatt, akkor a német és a japán játékosokat tiltották el.
A női tornákat szervező WTA - az ATP-hez hasonlóan - semleges színekben továbbra is engedi indulni az orosz és fehérorosz versenyzőket saját viadalain.
Az idei wimbledoni GS-torna június 27-én kezdődik.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés