Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Visszakozik az ATP, mégis kiosztja a ranglistapontokat az angol füvespályás tornákon

Nánási Antal

Publikálva 17/05/2022 - 16:32 GMT+2

Az angliai füvespályás versenyeken is ranglistapontokat gyűjthetnek az ATP Tour teniszezői, derült ki a szervezet hétfő esti közleményéből. A férfi teniszezők versenyeit lebonyolító szervezet a korábbiakban, mintegy válaszként az orosz és a fehérorosz játékosok kizárására, belengette, hogy amennyiben a tiltás helyben marad, a teniszezők teljesítményét nem jutalmazzák ranglistapontokkal.

Wimbledon

Fotó: Getty Images

A korábbi nagy szavakat most egy nem túl sokatmondó, beleegyezőnek tűnő közlemény követte.
A Grand Slam-tornák közül a wimbledoni volt az első, és mindezidáig egyetlen, amely Oroszország Fehéroroszország által támogatott ukrajnai háborúja miatt a két ország teniszezőit kitiltotta a füvespályás Grand Slam-torna idei küzdelmeiről. Az egyoldalú döntés az érintetteken kívül meglehetősen heves reakciókat váltott ki a sportágon belül, elégedetlenségének pedig a két nagy szervezet, a női versenyeket bonyolító WTA, valamint a férfiak versenyeztetéséért felelős ATP is hangot adott. Előbbi az elmúlt időszakban igen rutinossá vált a tiltakozásban, a továbbra is lezáratlan Peng Shuai-ügy miatt például arra is hajlandó volt, hogy az egyébként a női teniszben nagy befolyással bíró kínai tornákat 2022-ben sem rendezze meg. A Steve Simon vezette szervezet az All England Lawn Tennis Club (AELTC) döntésére adott első reakciójában csalódottságának adott hangot, miszerint országuk katonai és politikai cselekedetei miatt a szervezők egyéni sportolókat büntetnek.
Ennél valamivel hevesebben fejezte ki tiltakozását az ATP, az Andrea Gaudenzi által elnökölt szervezet ugyanis igazságtalannak tartotta a döntést, amely “veszélyes precedenst” teremthet a későbbiekben. A tiltakozásokat követően lehetséges ellenreakciók sora látott napvilágot, köztük a legerősebbel, amely a ranglistapontok visszatartásával tulajdonképpen egy bemutatótorna szintjére silányította volna Wimbledont. Mint az most kiderült, az ATP részéről mindenképpen elmarad a drasztikus retorzió, a szervezet ugyanis kiadta állásfoglalását.
Wimbledon
Eszerint az ugyancsak a tiltás alá eső ATP-tornákon a játékosok a szokásos megszerezhető pontmennyiséggel számolhatnak, így Eastbourne győztese 250, míg a Queen’s Club bajnoka 500 ponttal kalkulálhat. Amint az ATP írja, a brit szövetség és az All England Club döntését innentől kezdve az ATP szabályainak megszegéseként kezeli, és további vizsgálatoknak veti alá.
“A brit szövetség döntése ellentétes az ATP szabályaival, továbbá diszkriminatív, hiszen megakadályozza, hogy egy adott országot képviselő teniszező részt vegyen egy versenyen, miközben a ranglistán elfoglalt helyezése minderre feljogosítja. Az ATP szabályainak megsértésével kapcsolatban foganatosítandó szankciókat értékeljük, azok véglegessé válását követően tesszük közzé. Az ATP Wimbledonnal kapcsolatos intézkedéseiről szintén a későbbiekben adunk ki közleményt.”
A fentiek tükrében nyugodtan kijelenthetjük, hogy Wimbledont sem fogja az a veszély fenyegetni, hogy megszerezhető ranglistapontok hiányában esetleg távolmaradjanak a neves játékosok. Amennyiben az ATP nem demonstrált példát valamelyik kisebb felvezető tornájával, akkor nehezen elképzelhető, hogy mindezt épp az egyetlen füvespályás Grand Slammel tenné meg. Ha mégis megtenné, az a sportág, továbbá az esemény preszizsét figyelembe véve, az egyetemes sport számára is rosszul esne, hiszen ilyen formában valóban globálissá nőne a büntetés, hiszen végsősoron minden játékost távol tartana a The Championshiptől.
Novak Djokovic
A WTA végeleges válaszára még várni kell, nem lennénk azonban meglepve, ha onnan egy keményebb reakció érkezne. A Grand Slam-torna pontozása nem valószínű, hogy veszélybe kerülhet, egy kisebb brit füvespályás tornát azonban könnyűszerrrel beáldozhatnak. A versenynaptárban Eastbourne, Nottingham és Birmingham révén három helyi verseny is szerepel még Wimbledon előtt, ezek közül utóbbi kettő kerülhet esetleg veszélybe. De összességében a WTA esetében is arra lehet inkább számítani, hogy a tornák pontrendszerét változatlanul hagyva más területen próbálnak majd meg visszavágni a brit szövetségnek. Az persze már egy másik kérdés, hogy jelen helyzetben szükség van-e egyáltalán ellenreakcióra, s nem inkább az összezárás demonstrálna valós erőt és összetartást a sportág közösségének körében?
Forrás: tennis.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés