Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A mentális egészség védelme központi szerepet kap az idei US Openen

Kálmán Laci

Frissítve 27/08/2021 - 14:27 GMT+2

A szervezők több kezdeményezéssel is előálltak a játékosok mentális egészségének védelmében.

Naomi Osaka

Fotó: Imago

Naomi Osaka a Roland Garroson történt visszalépésével hívta fel a figyelmet az élsportolók mentális egészségének fontosságára. Változásokat kért, és úgy tűnik, a US Open szervezői nyitottak erre.

A címvédő elsősorban a mérkőzések utáni sajtótájékoztatókkal kapcsolatban fogalmazott meg kritikákat. A New York-i szervezők most több olyan ötlettel is előrukkoltak, melyek csökkenthetik a játékosokat érő stressz mennyiségét a torna során.
Stacey Allaster, a US Open versenyigazgatója elmondta, szeretnék megőrizni azt a hagyományt, hogy a játékosok sajtótájékoztatót tartanak a mérkőzések után. Amennyiben azonban egy teniszező szorongással, mentális problémákkal küzd, orvosok és mentális szakemberek döntenek majd arról, az illetőnek részt kell-e vennie az adott médiaeseményen.
„Úgy gondolom, miközben rálépünk arra az útra, mely a mentális egészséget igyekszik majd a helyén kezelni, nagyon fontos, hogy a játékosok a média rendelkezésére álljanak, már csak a rajongók miatt is” – fogalmazott Allaster.
„Alapvetően a szabályok ugyanazok maradnak, és mindenkire egyformán vonatkoznak. Lesz azonban benne egyfajta rugalmasság, a játékosok egészségét szem előtt tartva. Ezt korábban is alkalmaztuk már, amikor például egy játékos kificamította a bokáját, és így nem tudott megjelenni a sajtó képviselői előtt.”
picture

Naomi Osaka

Fotó: Getty Images

„Szükség esetén lesz majd egy orvosi értékelés, és a szakemberek hoznak egy döntést arról, hogy az adott játékosnak részt kell-e vennie a sajtótájékoztatón. Talán több időre van szükség. Talán lesz majd egy másik formátum, ami kevésbé formális, mint a jelenlegi. Az is lehet, hogy másnap kerül majd sor a sajtótájékoztatóra. De az is megoldás lehet, hogy eljuttatjuk a sportolókhoz a kérdéseket, a válaszokat pedig majd utólag kapják meg az újságírók.”
„Ilyen lehetőségeink vannak, amiket a jövőben meg fogunk vizsgálni. Évek óta igyekszünk párbeszédet folytatni az ATP-vel, a WTA-val azért, hogy ily módon is segítsük a játékosokat.”
A US Open szervezői egy közleményt is kiadtak, melyben leírták, hogy a sajtótájékoztatók moderátorai igyekeznek kellemes, stresszmentes környezetet teremteni, és segítik a sportolókat, amennyiben ők azt kérik.
picture

Osaka

Fotó: Getty Images

Néhány héttel ezelőtt a Time magazin közölt egy írást Naomi Osaka tollából. Ebben a négyszeres Grand Slam-bajnok kitért a Roland Garrostól való visszalépésére, valamint arra, hogy igenis szükség van a hagyományos sajtótájékoztatók megreformálására.
„Véleményem szerint, és szeretném hangsúlyozni, hogy ez csupán az én véleményem, nem az összes játékosé, szóval szerintem a sajtótájékoztatók jelenlegi formátuma idejétmúlt, és szükség volna megújulásra” – írta Osaka. „Csinálhatnánk ezeket jobban, lehetnének érdekesebbek és élvezetesebbek valamennyi fél számára. Lehetnének sokkal inkább partneriek, kevésbé alá-fölérendeltek.”
Hangsúlyozta, nem az a célja, hogy megszűnjenek a sajtótájékoztatók, hanem, hogy megújuljon a formátum.
„Sosem akartam lázadást szítani, vagy ilyesmi, egyszerűen azt akartam, hogy tekintsünk kritikával a munkahelyünkre, és tegyük fel a kérdést, hogy tudnánk-e jobban csinálni.”
A US Open szervezői által létrehozott mentális egészségért felelős csapat tagjai között ott van számos orvos és mentálhigiénés szakember mellett az a Mardy Fish is. A korábbi top 10-es, olimpiai ezüstérmes Fish egyrészt jelenleg az amerikai Davis-kupa válogatott kapitánya, de ami ennél sokkal fontosabb, annak idején, játékosként ő maga is komoly szorongásokkal küzdött.
Herzprobleme: Mardy Fish sagt für US-Open ab
A szervezők biztosítják, hogy a játékosok konzultálhassanak ezekkel a szakemberekkel, ezen kívül lesznek ún. csendes szobák, mind a torna helyszínén, mind a szállodákban.
Allaster arról is beszélt, hogy a mentális egészség fontosságának szem előtt tartása az egyik oka, hogy az idén a buborék lesz olyan szigorú a játékosok számára, mint tavaly. Ezúttal nem kötelező a szálloda, magánházakat is bérelhetnek a teniszezők, valamint lehetőség van New Yorki- városnézésre és éttermekben való étkezésre is.
„Hallva az elmúlt 12 hónap megszólalásait a mentális egészséggel kapcsolatos problémákról, éreztük, hogy nagyobb rugalmasságra van szükség a buborékokban. Mindannyian kénytelenek vagyunk együtt élni a vírussal, ezért a kollektív felelősségünk, hogy hogyan kezeljük ezt a helyzetet és milyen intézkedéseket vezetünk be.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés