US Open Tennis

Fotó: Eurosport

Odaát New Yorkban megszületett a sorsolás az év utolsó Grand Slam tornájára. Mielőtt bárki késsel esne neki a másik torkának, leszögezzük: igen, most tényleg Nadal ága tűnik nehezebbnek.
Az első kiemelt és világelső spanyol elsőként Gabashvilivel játszik, az első kiemelt ellenfele pedig Kohlschreiber lehet. Az ő negyedében van, azaz potenciális negyeddöntős ellenfél Nalbandian, Ferrer, Gulbis és Verdasco. Az ő ágára sorsolták Murrayt, aki jelenleg jóval veszélyesebbnek tűnik, mint Djokovic. A skót Lackóval játszik az első körben, de rá is leselkedik valaki a 8 között, méghozzá a wimbledoni döntős Berdych.  (Aki exkluzíve videóblogol nekünk az Eurosporton a US Open alatt, ez itt az önreklám helye.)
*US Open
Rafáról
14/09/2010 09:01
Aki a Nadal-Murray féle felső ágról elverekedi magát az elődöntőig, netán a döntőig, az megérdemelné a trófeát is. Persze ki nem?
Az alsó ágon Federer sorsolása jóval könnyebbnek tűnik, bár neki is szembejöhet egy sor olyan játékos, aki nemrégiben megverte őt. Federer Dabullal kezd, az első kiemelt ellenfele Hewitt lehet (Halle!), és itt tanyázik Söderling (Garros!), Gonzalez és Cilic is, bár közülük talán csak a svéd tűnik mostanában harapósnak. Az elődöntőben a Djokovic-féle negyedből jöhet majd valaki, itt számtalan olyan játékos van, akire figyelni kell. Davydenko és Roddick már a 16 között összefuthatnak, de itt lapul Baghdatis és Fish is. Djokovic honfitárssal kezd, Troicki-jal.
A US Open nagy kérdése, hogy ki lesz az idei Juan Martin del Potro? A megtisztelő címre többen is beadták pályázatukat a nyáron, a zsűri a következő két hétben vizsgáztat. Jó kis verseny lesz ez!
A lányoknál Serena hiányában Wozniacki az első kiemelt, neki a negyedik fordulóban jöhet az első komolyabb ellenfél, ő viszont korábbi világelső és US Open bajnok. Van egy tuti tippünk arra, hogy esti meccset kap a Wozniacki-Sharapova összecsapás. Aki ebből a párharcból továbbmegy, a negyeddöntőben Kuznetsovával vagy Li-vel találkozhat. A felső ágra sorsolták Jankovicsot is, akinek nem lesz egyszerű dolga a Radwanskával és Zvonarevával tarkított negyedben.
Az alsó ágon a címvédő Clijsters nem került könnyű negyedbe: csupa épp gödörben vagyok, de miért ne pont a US Openen villanjak egyet? típusú játékossal hozta össze a sors. Itt van Dementieva, Ivanovic, Safina, Hantuchova, Bartoli, plusz a hab a tortán a Garros-döntős Stosur, és még csak a negyeddöntőnél járunk. Clijsters ráadásul a magyar Arn Grétával kezd. Az elődöntőben papírforma szerint Venus kellene, hogy jöjjön, akinek esetleg Pennetta nehezítheti meg a dolgát. Venus negyedében kapott helyet Szávay Ági is, aki Zahlavovával kezd, második fordulóban pedig Pennettával mérkőzhet. Itt van még a Roland Garros bajnok Schiavone, aki tipkusan azt a teniszezőt testesíti meg, aki nagyon magas kiemelési számmal indul, de a világon senki nem fél tőle (nem alaptalanul). Ide csúszott be Azarenka, aki most örülhet kicsit.
A címvédéshez vezető út tehát nem egyszerű, de Clijsters oldott meg már ennél nehezebb feladatokat is. Például tavaly, pont a US Openen.
És végül még egy újabb önreklám: Game, Set and Mats cymű műsorunkban idén Amélie Mauresmo lesz állandó szakértőnk Mats mellett.
Eurosport és Eurosport 2 két héten át, délután öttől, amíg van játék. Let's go!
*US Open
Döntő elé
12/09/2010 17:22
*US Open
Kim
12/09/2010 14:18