A 23-szoros Grand Slam-bajnok őrületes meccsen kapott ki Alja Tomljanovictól, de így is hosszasan ünnepelte a centerpálya közönsége a búcsúzó sportikont.
Mivel a korábbi világelső az elmúlt bő egy évben mindössze néhány tétmérkőzést játszott, így nem csoda, ha a teniszvilág felkészült arra, hogy elbúcsúztassa Serena Williamst. A szeptember 26-án 41. születésnapját ünneplő amerikai teniszezőnő az első fordulóban ugyan még legyőzte Danka Kovinicet 6/3 6/3-ra, majd a második kiemelt Anett Kontaveit ellen bravúros háromszettes győzelem következett biztató játékkal, ám az ausztrál Alja Tomljanovic már túl nagy falatnak bizonyult. Hiába szurkolt neki tombolva több mint 23 ezer néző az Arthur Ashe Stadionban, a világ legnagyobb tenisz centerpályáján, az amerikai legenda végül vereséget szenvedett.
Pedig hosszú idő után először láthattunk igazán jó teniszt Williamstől, szenzációs tenisszel került 5/3-as előnybe az első szettben, adogatóként és fogadóként is volt két labdára a játszmától. A kétszeres wimbledoni negyeddöntős Tomljanovic azonban sorozatban négy játékot nyerve, 7/5-el szettelőnybe került.
Laver Cup
Federer barátai és családja körében vonulhatott vissza, talán még jobb is, hogy így alakult
26/09/2022 - 05:36
A második játszmában ismét varázslatosan kezdett Serena Williams, még feljebb emelte a játéka színvonalát, és villámgyorsan elhúzott duplabrékelőnnyel, 5-2-nél pedig négy szettlabdát szalasztott el. Ám Alja Tomljanovicot az sem zavarta meg, amikor kettőshibájánál tombolt a közönség, szépen, módszeresen visszazárkózott a szettbe, és végül kiharcolta a rövidítést. Ott viszont emelt a tempón az amerikai, és végül parádés játékkal harcolta ki a döntő szettet 2 óra 13 perc után.

Serena Williams

Fotó: Getty Images

A döntő szett elején két labdája is volt Williamsnek a 2-0-hoz, ám ekkor kezdett el látványosan fáradni. Az amerikai kőkeményen harcolt, de a fontos pontokat és játékokat már nem tudta elhozni, így végül Tomljanovic viszonylag simán jutott el a győzelem kapujába. Ott viszont még egyszer utoljára megmutatta Serena, hogy miért Serena: egy negyedórás utolsó játékban öt mérkőzéslabdát hárított és kiharcolt két bréklabdát. Végül azonban Tomljanovic befejezte, egy méltóan magas színvonalú, élvezetes és szórakoztató. több mint 3 órás meccsen elbúcsúztatva a legendát.
Az Arthur Ashe Stadion közönsége ezután hosszasan ünnepelte a búcsúzó teniszezőt, aki sírva mondott köszönetet mindenkinek, de főleg családjának.
Köszönöm Apa, tudom, hogy néztél, köszönöm Anya. Nagyon sok mindenki elkísért az úton, de minden a szüleimmel kezdődött, nagyon hálás vagyok értük. És persze Venusnak, aki nélkül nincs Serena. Ha nincs Venus, nem létezett volna Serena Williams. Szóval, köszönöm Venus. - mondta az amerikai a mérkőzés után, könnyeivel küszködve.
A 23-szoros GS-bajnok néhány héttel ezelőtti, a Vogue magazinban megjelenő publicisztikájában elismerte, hogy eljött a búcsú és a továbblépés ideje, és bár fájdalmas döntést kellett meghoznia, de szeretné bővíteni a családját. Így a harmadik körös vereség azt jelenti, hogy vélhetően utolsó egyéni mérkőzését játszotta a legenda.
Serena Williams pályafutása 23 egyéni Grand Slam-bajnoki címéből hetet Wimbledonban, hetet az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságon szerzett meg, hatszor győzött hazai GS-én, a US Openen, és háromszor emelte magasba a trófeát a Roland Garroson. Azon kevés teniszező közé tartozik, aki képes volt elérni az úgynevezett "nem naptári Grand Slamet", vagy saját megfogalmazásában a Serena Slamet, azaz egyszerre mind a négy major tornán címvédő volt. Ugyanezt elérte női párosban is nővére, Venus oldalán, akivel 14 Grand Slamet nyertek együtt. Serena Williams emellett négyszeres olimpiai bajnok, három győzelmét Venusszal szerezte párosban, és megnyerte a 2012-es londoni olimpia női egyéni versenyét is.

Serena Williams - US Open 2022

Fotó: Getty Images

Az amerikai teniszező 319 héten át vezette a világranglistát, ebből 186 héten át egyhuzamban állt az élen. 73 egyéni és 23 páros WTA tornagyőzelmet számol illusztris pályafutása.
Férje, Alexis Ohanian, a Reddit alapítója, kislányuk, Alexis Olympia Ohanian Jr. 2017 szeptemberében született.
Utolsó Grand Slam-bajnoki címét abban az évben, januárban, 7 hetes várandósan nyerte az Australian Openen, testvérét, Venust legyőzve. Utána több Grand Slam-döntőben is szerepelt, de ezeket már nem tudta megnyerni, így nem ért el az örökranglistán élen álló Margaret Court 24 címéig.
Tenisz
Roger Federer legelképesztőbb rekordjai, melyeket talán sosem fognak megdönteni
24/09/2022 - 07:38
Tenisz
"Ez a Federer jobb, mint a Händel?" Búcsúzik a zseni, akinek a tenisze maga volt a mennyei harmónia
16/09/2022 - 08:58