Serena és Venus Williams nélkül valószínűleg felismerhetetlenül más volna a női tenisz.
Serena kedden, a Vogue-ban megjelent saját írásában tudatta a világgal, hogy a tenisztől az élet egyéb kihívásai felé fordul. Bennünk pedig megerősödött az érzés, hogy a nagyoktól szép sorjában el kell majd búcsúznunk.
A későbbi 23-szoros GS-bajnok 1995. októberében mutatkozott be a WTA-touron. Az akkor 14 éves lány 6:1, 6:1 arányban elvesztette az első meccsét a Quebec Open selejtezőjének első fordulójában. Néhány év leforgása alatt azonban egy ismeretlen játékosból a tenisz és az egyetemes sport egyik legmeghatározóbb alakja lett.
Laver Cup
Federer barátai és családja körében vonulhatott vissza, talán még jobb is, hogy így alakult
26/09/2022 - 05:36
Kevés sportolóból lesz valódi brand, neki azonban sikerült ezt megvalósítania.
1999-ben, a US Openen szerezte első Grand Slam-címét, amivel ő lett az első fekete nő az open érában, aki major-tornát tudott nyerni. Előtte legutóbb 49 évvel korábban Athea Gibson tudta ezt megtenni. Serena ekkoriban nemigen sejtette, hogy azok, akik akkor a játékát figyelték, később a riválisai lesznek.
„Az ő öröksége sokkal több annál, hogy ő Serena” – mondta Naomi Osaka az HBO-nak 2021-ben. „Én miatta kezdtem el játszani, és biztos vagyok benne, hogy sok más lány is ugyanígy volt ezzel. Serena tehát szó szerint bajnokokat teremtett.”
Osaka azok közé tartozik, akik felnőttként megmérkőzhettek Serenával, sőt, ő ugye le is tudta győzni őt. Összesen öt alkalommal játszottak egymással, melyek közül a legemlékezetesebb kétségkívül a 2018-as US Open-döntő. Serena kifakadása nehezen felejthető, ahogy a szabályokat talán túlságosan is szigorúan értelmező mérkőzésvezető, Carlos Ramos is.

Naomi Osaka és Serena Williams

Fotó: Getty Images

„Amikor breaklabdákat kellett hárítanom, az járt a fejemben, vajon mit csinálna Serena. Aztán bevillant, hogy de hisz ott áll velem szemben. Várjunk, mit is csinálok én itt?!” – mesélte Osaka.
Serena jó néhány éven keresztül szinte verhetetlen volt. A leghosszabb győzelmi sorozata 34 meccsen át tartott 2013-ban. Összesen 319 héten át volt világelső, és 73 tornát nyert.
„Rengeteget tanultam tőlük, Serenától és Venustól” – mesélte Coco Gauff. „Az emberek folyton azt mondják nekem, hogy én leszek a következő mittudomén mi. És közben ott van Serena, akit a legnagyobbnak tartanak, és aki szinte soha nem roppant össze a nyomás alatt.”
„Valahogy leküzdötte, túljutott rajta, és ez az, amit nekem is meg kell tanulnom tőle. Persze nem vagyok az ő szintjén, de amikor hasonló nyomást élek meg, azt próbálom megvalósítani, amit ő.”
„Úgy nőttem fel, hogy őt figyeltem, miatta kezdtem el teniszezni. És mivel ez egy dominánsan fehér sport, sokat segített, hogy volt valaki, aki úgy nézett ki, mint én, és uralni tudta a játékot. Így el tudtam hinni, hogy majd én is dominálhatok.”
Serena rengeteg afroamerikai játékost inspirált. Ott volt például a 2017-es US Open, ahol Sloane Stephens és Madison Keys játszották a döntőt. De a pályán kívül is komoly hatása volt a fiatalokra, hisz voltak, akik az üzleti életben tekintették őt példának, voltak, akik amiatt, hogy édesanyaként is visszatért, és közben küzdött a nők jogaiért.

Serena Williams

Fotó: SID

„Amit Serena és Venus a pályán csinálnak, az elképesztő” – fogalmazott Madison Keys. „De, amit az üzleti életben csinálnak, ahogy segítenek másoknak, ahogy harcolnak az egyenlő jogokért, az is nagyon sok erőt tud adni. Motiválnak, hogy a legjobbat hozzam ki magamból.”
Emma Raducanu Serena karrierjének hosszát méltatta. Hogy mást ne mondjunk, majdnem 21 év telt el az első WTA-címe és az utolsó között.
„Hihetetlen, amit művel. Még mindig itt van a pályán, nyilvánvalóan azért, mert szereti csinálni” – mondta Raducanu. „Leginkább az a lenyűgöző, amilyen hosszú és eredményes pályafutás az övé.”
Bianca Andreescu Serena önazonosságát emelte ki, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ilyen magasságokba jusson.
„Nem fél önmaga lenni, és nem fél kimutatni az érzelmeit a pályán, és a pályán kívül sem” – fogalmazott Andreescu. „Remélem, legalább a felét el tudom érni, annak, amit neki sikerült. Szeretném valamilyen módon továbbvinni az örökségét.”

Venus és Serena Williams a 2017-es Ausztrál Open döntője után

Fotó: AFP

Serena egyszer azt mondta, hogy ő nem a valaha volt egyik legnagyobb női teniszező akar lenni, hanem minden idők egyik legnagyobb sportolója. Ezt nyilvánvalóan elérte azzal, hogy az öröksége nem áll meg a trófeáknál. Az csak egy kis szelet a tortából.
Az örökség javát sokkal inkább azok jelentik, akik miatta kezdtek el teniszezni. Akik miatta hitték el magukról, hogy nőként, fekete nőként is sikeresek lehetnek.
És nemcsak a pályán, hanem úgy általában az életben.
via részben ubitennis
Tenisz
Roger Federer legelképesztőbb rekordjai, melyeket talán sosem fognak megdönteni
24/09/2022 - 07:38
Tenisz
"Ez a Federer jobb, mint a Händel?" Búcsúzik a zseni, akinek a tenisze maga volt a mennyei harmónia
16/09/2022 - 08:58