Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

20 éves karriert zárt le szépen az ellenfelek őrületbe kergetéséből hasznot húzó francia teniszező

Takács Márton

Frissítve 07/11/2022 - 20:36 GMT+1

A 37 éves francia teniszező, Gilles Simon, aki a világranglista 6. helyéig is eljutott, 20 esztendőnyi karrier után hazai pályán, a Rolex Paris Mastersen a nyolcaddöntőben búcsúzva visszavonult az aktív játéktól.

Gilles Simon profi karrierje utolsó meccsének végén, a hálónál

Fotó: AFP

Gilles Simon hazai pályán köszönt el a profi teniszes pályafutásától.
"Nem tudom még, mi fog ezután történni. A visszavonulásban még nincs tapasztalatom, egy új helyzet lesz ez nekem. A tenisz az életem, mindig is teniszező voltam, erre tettem fel az életem, mindent beleadtam." – mesélte Gilles Simon a visszavonulása kapcsán.
Kemény év ez a 2022-es. Olyan nagy teniszezők, egyben egyéniségek vonultak vissza idén, mint a sportág történetének egyik legszimpatikusabb alakja, Juan Martín Del Potro, a mindig vidám Jo-Wilfried Tsonga, minden idők legnagyobb női sportolója, Serena Williams (vagy mégse?) és Roger Federer, a legkiválóbb férfi, aki valaha teniszütőt ragadott a kezébe. Péntektől Gilles Simont sem láthatjuk már profiként teniszezni.
Egy videóban elmondta, hogy Andy Murray ellen játszotta az első meccsét, összesen 19 alkalommal találkoztak. Nos, majdnem keretbe foglalta a pályáját Simon, mert a Paris Mastersen simán a brittel vívhatta volna az utolsó partiját. Emlékezetes búcsú lett az övé, hiszen még egyszer megmutatta a teniszt nézőknek, miért is volt generációja egyik legfurfangosabb alakja.
Milyen szép is volt, a 35 évesen csípőprotézissel teniszező Murray és a 37 esztendősen a visszavonulás előtt álló, a múlt héten erőn felül teljesítő, alaposan lelassuló és már nem olyan könnyen mozgó Simon csatájából a francia jött ki győztesen, hogy aztán szerdán a torna kilencedik kiemeltjét, Indian Wells idei bajnokát, Taylor Fritzet is búcsúztassa, majd végül csütörtökön az a Felix Auger-Aliassime vessen véget a karrierjének, akit több nyilatkozatában is az egekig magasztalt.
picture

Párizsi tenisztorna: Simon megint elnapolta a búcsúját, kiütötte a 9. kiemeltet is

A pályán elmondott beszédében Simon azt mondta, hogy ez volt a tökéletes módja a búcsúzásnak.
"Felix, te vagy a legjobb mind közül, egy nagyszerű ember, és remélem, hogy a közönség támogatni fog. Boldog vagyok, hogy ellened fejeztem be, és a legjobbakat kívánom neked a jövőre nézve!”
Mivel 188. helyezettként csak szabadkártyával tudott indulni a Paris Mastersen, megköszönte a lehetőséget hazája szövetségének is.
"Szeretnék köszönetet mondani a szövetségnek is, köszönöm, hogy lehetőséget adtak nekem, hogy még egyszer utoljára itt játszhassak, mert nem volt meg a ranglistán a helyezésem. Megadtátok nekem az esélyt, és sikerült élnem vele. Szívből köszönöm, ez tényleg nagyon fontos volt számomra!"
picture

A fonákja is hiányozni fog

Fotó: AFP

Mindhárom párizsi meccsén elképesztő támogatást kapott a lelátóról. Rengeteg energiát és szeretetet adott neki a közönség, ez és a szíve vihette két körön át. Nem is maradt adósa Simon a szurkolóknak sem a pályán, sem a beszédében.
"Köszönöm a közönségnek, hogy az egész meccs alatt, az elejétől kezdve támogatott! Az volt a célom, hogy játszhassak egy utolsó Roland Garrost, és egy utolsó tornát a Bercyben, hogy még egyszer nagyszerű meccseket játszhassak. Nagyszerű érzelmeket éltem át, és ez nektek köszönhető, egy hatalmas köszönet jár érte, ezért is teniszezem."
A nizzai születésű Simon húsz (20!) évet töltött a profik között, 14 tornát nyert, 2009 januárjában a hatodik helyig jutott az ATP-rangsorban. Abban az évben negyeddöntőt vívott az Australian Openen, 2015-ben Wimbledonban, 2017-ben pedig a francia válogatottal elhódította a Davis-kupát.
picture

Egy karrier vége: Auger-Aliassime búcsúztatta el a teljesen kimerült Simont

A pályafutása 20 éve alatt minden (!) esztendőben legyőzött egy top 10-es játékost, összesen 34 (!) alkalommal. Legalább egyszer felülmúlta Rafael Nadalt, Roger Federert és Novak Djokovicot is.
"Szerencsésnek érzem magam, hogy teniszező lehettem. Mindig is ez akartam lenni. Hosszú ideig voltam profi teniszező, ezért kétszer is szerencsésnek mondhattam magam, és akkor hagyhattam abba, amikor akartam, így háromszor is szerencsés voltam." nyilatkozta a búcsúja alkalmával.
A pályafutását 504/394-es győzelem/vereség mutatóval zárta a Touron. Nem ő volt A legjobb francia teniszező, viszont az egyik legszenvedélyesebb igen.
"Nagyon élvezem ezt a sportot, és azt hiszem, ezért vagyok ennyire szenvedélyes, ezért próbálom a lehető legjobban megismerni, és ezért is játszottam ilyen sokáig. Azt hiszem, minden játékos, aki 35, 36, 37 vagy 40 évesen is játszik, biztosan szereti a sportágát." – mondta erről.
picture

Tök jól állt neki a lila is

Fotó: AFP

Igazából nincs olyan eleme a játéknak, amelyben igazán kiemelkedő lett volna. De pont azért tudott kitűnni a kortársai közül, mert korlátozott képességeit remekül állította a tenisz szolgálatába, és mert az akaraterejével kimaxolta a pályafutását. Persze az alapvonalról és a hálónál is jól tudott játszani, a fonák nyesése elsőrangúnak bizonyult, az igazán nagy sikerekhez azért kevés volt a jó kéz.
Ahogy az ATP emlékeztet rá cikkében, Simon sosem félt egyedi taktikát alkalmazni, a 2016-os Ausztrál Openen például 100 ki nem kényszerített hibára késztette Novak Djokovicot egy mérkőzésen (a szerbnek 4 óra 32 percre volt szüksége a győzelemhez). Simon az ellenfelek őrületbe kergetéséből húzott hasznot. Ő mentálisan tudott kiemelkedőt nyújtani.
"Fizikailag nagyon jó sportolónak kell lenned, technikailag is kell rendelkezned a képességekkel, mentálisan erősnek kell lenned, és abban a pillanatban, amikor e három részből valamelyik hiányzik, kudarcot vallasz" – nyilatkozta Simon.
picture

A 37 évesen visszavonuló Simon még nem tudja, mi jön az életében a tenisz után

Nem ő volt a legerősebb vagy leggyorsabb játékos a pályán, de két évtizeden át arra törekedett, hogy túljárjon az ellenfelek eszén. Viszont piszkosul kellemetlen ellenfél volt. Ezt profi karrierje utolsó meccsének második szettjében is bizonyította. A megfelelő ütőereje rég nem volt már meg, a mozgása is rozsdásnak tűnt, sok labdához nem tudott odaérni a megfelelő időben és beleállni az ütésbe, de így is sokáig piócaként ragadt a nála 15 évvel fiatalabb kanadaira.
Mindent megtettem, amit tudtam
Ezt az ATP honlapjának nyilatkozta Simon az idei, számára utolsó Roland Garroson. Az akkori mondatainak legtöbbjét akár a múlt héten is elejthette volna, annyira igaz.
picture

A franciák imádják Simont

Fotó: AFP

"Tudtam volna jobban csinálni? Igen. Lehetett volna kevésbé jó? Természetesen szintén igen. Mindvégig igyekeztem a legjobbat kihozni magamból. Sikerült-e büszkének lennem? Igen, néha. Ez hozzátartozik egy teniszkarrierhez.
Évről évre persze valójában mindenféle érzést megél az ember. Néha előnyről kap ki. Néha le van maradva, és a végén nyer. Nem arról van szó, hogy a legnagyobb tornákat megnyertem volna vagy ilyesmi. Tizenhét év után megtettem a tőlem telhető legjobbat. Mindent beleadtam, ami bennem volt.”
Utolsó meccsét követően kapott egy bő félórás, impozáns ceremóniát a Bercyben. A Coldplay Viva La Vida c. dalára vonultak be játékosok, edzők a pályára, hogy aztán kedves videóüzenetben búcsúzzon el tőle többek között Jo-Wilfried Tsonga, Gaël Monfils, Novak Djokovic és Rafael Nadal.
Tsongától megtudhattuk, hogy CNN-nek is hívták Simont a társai, mert soha nem tudta abbahagyni a szövegelést. Monfils elmesélte, hogy a bátyjaként, egyben példaképeként tekintett rá, és hogy Gilles az egyik legcsodálatosabb ember, akivel valaha találkozott.
Djokovic örült, hogy régóta ismerik egymást, és hogy milyen jó meccseket játszhattak egymás ellen. Elejtette, hogy párhuzamosan haladt a pályafutásuk, mivel csak egy év van köztük (az az egy igazából három, Novak, de ki számolja). Nadal gratulált neki a csodálatos pályafutásához.
Gilles Simon a profi teniszezőként adott utolsó nyilatkozatának végét a párizsi torna lelátóján ülő feleségéhez intézte:
"A feleségem a lelátón bujkál. A pályán kellett volna lennie. Köszönök mindent! Tudom, milyen nehéz volt ez neked. Veled fejezem be ezt a beszédet, mert máskülönben túl nehéz lett volna. Mindazok a pillanatok, amikor büszke voltál rám, vagy amikor azt akartad, hogy abbahagyjam. A megérkezések a szállodába hajnali kettőkor.
Mindketten tudjuk, milyen nehéz lehet ez a háttérben betöltött szerep. Nagyon boldog vagyok, hogy elmondhatom, hogy ennek most már vége. Ott leszek. Köszönöm, hogy ilyen sokáig engedtétek, hogy megélhessem a szenvedélyemet! Annyira fontos volt tudni, hogy otthon mindent tökéletesen kezeltek. Teljes szívemből szeretlek és köszönöm neked mindezt!"
Egy hálóba tett fonák röptével zárult le nagyszerű karrierje. Igazi úriember volt a pályán és azon kívül is, ezt a napokban tett nyilatkozatai is bizonyították.
Adieu, Gillou!
picture

Vége

Fotó: AFP


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés