Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A tenisznél csak a salakot utálja jobban, összecsapna Federerrel, Kyrgiost pedig hasznosnak tartja

Németh Dániel

Publikálva 12/04/2022 - 14:41 GMT+2

Alexander Bublik egészen kiváló interjút adott a Tennis Channelnek, amelyben elmondta, mennyire utálja a salakot. Szerinte a Stan Wawrinka elleni győzelmét csak és kizárólag a svájci rossz erőnlétének köszönhette, és pár hónap múlva simán kikapna tőle ezen a borításon. Azt is elmondta: nem feltétlenül tartja jó iránynak, ha még szigorúbb keretek közé szorítják a játékosokat.

Alexander Bublik

Fotó: AFP

A pályán őrült dolgokat művel, és azon kívül sem hazudtolja meg önmagát. Alexander Bublik valahogy nem tud unalmas lenni.
Alexander Bublikra még csak azt sem mondhatjuk, hogy rosszfiú lenne: nagyon ritkán keveredik balhés szituációkba, nem töri szét az ütőit egy-egy rosszul sikerült pont után, és ha valakinek árt is a viselkedésével, csakis saját magának. Ő egyszerűen más. Kicsit fura, de alapvetően vicces és szórakoztató jelenség, aki jobb napjain egészen varázslatos dolgokra képes a pályán. És ahhoz, hogy lássuk, mennyire önazonos az, amit a pályán csinál, elég egy mikrofont dugni az orra alá.
Az orosz származású, de kazah színekben versenyző teniszező soha nem titkolta, hogy csak a pénz miatt teniszezik, egyébként nem szereti ezt a sportot. Talán ebből fakad, hogy a nagy kifakadások hiányoznak a repertoárból: ha kikap, hát kikap, az élet megy tovább, jön a következő verseny, ahol lehet javítani. Közben próbálja kihozni a maximumot a helyzetből, és unaloműzés gyanánt – kicsit önmagát is szórakoztatva – őrültebbnél őrültebb ütésekkel színezi a játékot.
„Őrülten tehetséges, már kicsi gyerekkorunkban is hihetetlen érzéke volt” mondta a New York TimesnakDaniil Medvedev. „Régóta ismerjük egymást. Mindig is így játszott. Manapság sok játékos – saját magamat is beleértve – arra gondol: ’ha ezt vagy azt csinálom, akkor a meccs után lesz majd 10 komment arról, hogy ezt nem kellett volna.’ Ez mindannyiunk fejében ott van, őt azonban nem foglalkoztatja.”

Wawrinka a jobb játékos!

Bublik a tenisznél egy dolgot utál jobban: ha salakon kell teniszezni. Az ő játéka kétségtelenül a gyors borításokra lett kitalálva, a legnagyobb fegyvere a szervája, hihetetlen sebességgel képes játszani, akár felszálló ágban is, és a hálónál is feltalálja magát. A következő hónapok tehát az ő számára leginkább a szenvedésről fognak szólni, de azért ott van a versenyeken, és amennyire ez az ő esetében értelmezhető, oda is teszi magát.
Hétfőn például szetthátrányból felállva győzte le a korábbi monte-carlói bajnok Stan Wawrinkát, amivel bejutott a torna második fordulójába. A meccs után a Tennis Channel készített interjút a kazah játékossal, aki nem fényezte túl a saját játékát. „Nem volt elég fitt” – felelte arra a kérdésre, hogyan tudta megnyerni a meccset. „Ennyi. Elmondtam már négyszer-ötször. Azt kívánom, hogy gyorsan épüljön fel, mert nem érdemeltem meg ezt a győzelmet.”
„A salakon úgy mozgok, akár egy elefánt, nem tudok megállni, nem tudok sprintelni. Legalább ezek a srácok élvezik, én pedig interjút adhatok nektek. De mindannyian reméljük, hogy nagyon hamar csúcsformába lendül. Ő a jobb játékos, ez ennyire egyszerű. Persze, mondhatnám azt, hogy én nyertem, és nagyszerűen küzdöttem. A legtöbben ezt is mondanák, de ez nem igaz. Ha mondjuk három hónappal később játszunk, akkor ez 6:3, 6:3, köszi szépen, nyugiban mehetnék a strandra.”
Idén már kétszer játszottam Andyvel, a mai napon Stannel. Már csak az hiányzik, hogy Carlos Moya visszatérjen, és akkor ellene is teniszezhetek. Vagy Rogerrel. Ez az az év, amikor ilyen játékosokkal játszhatok
- jegyezte meg.

Ketrecbe zárják a játékosokat

Az utóbbi hetek, hónapok botrányait követően egyre nagyobb a nyomás az ATP-n, hogy hatékonyabban szankcionálják a játékosok dühkitöréseit. Alexander Zverev viszonylag olcsón megúszta, hogy a mérkőzésvezetőt megfélemlítve, a bírói széken verte szét az ütőt, Nick Kyrgios az amerikai versenyeken rendszeresen szólalkozott össze a játékvezetőkkel, ráadásul egy ízben a labdaszedőt is eltalálta az ütőjével. Miamiban akár Jenson Brooksbyt is leléptethették volna.
Bublik szerint a veszélyes eseteket büntetni kell, ugyanakkor azt érzi, „ketrecbe zárják” a játékosokat a szabályok szigorításával. „Nick iszonyú sok nézőt vonz, ők miért vannak itt?” – mondta Kyrgiosról. "Ez egy sport, amihez kellenek az érzelmek, az ATP pedig egyfajta ketrecet akar létrehozni, amelyben meg sem szólalhatunk. 24 éves vagyok, és látom, kik hoznak nagy tömeget, sok szurkolót a játékba. Láttál korábban olyat, hogy a páros iránt rajongtak volna? Nem. Ő pedig a párosba is hoz szurkolókat.”
picture

Nick Kyrgios

Fotó: AFP

„Időnként előfordul, hogy olyat csinál, amit a teniszben nem nagyon illik, és ezért még szigorúbbá akarják tenni ezt a ketrecet. Nem hinném, hogy ez jót tesz a sportnak. Ha 65 éves vagy, és az unokáiddal érkezel, talán nem akarsz csúnya szavakat hallani, de a valóság az, hogy az Egyesült Államokban tele voltak a stadionok. Ausztráliában is. Szóval én ezt nem annyira támogatom, több szabadságra van szükség.”
Szükségünk van azokra az emberekre, akik behozzák a nézőket. Persze, vannak bizonyos dolgok, amiket nem tehetünk meg, és amiket büntetni kell, de hagyjanak minket beszélni, ne nézzenek ránk minden egyes percben, amikor megszólalunk.

Kizárnának, ha kamerák követnének

Az idei szezonban a Netflix stábja is ott van a tornák helyszínein, versenyről versenyre követik a játékosokat, és az a cél, hogy hasonló dokumentumfilmet készítesek, mint a Forma-1-ben nagy sikert arató Drive to Survive. Bublik szerint ő nem alkalmas arra, hogy részt vegyen a projektben. „Nem lehetnék önmagam, ha a kamerák követnének. Mert mindent ki kellene vágni, amit mondtam. Azt a sok baromságot, amit állandóan összehordunk az edzőmmel.”
Ha önmagam lennék, kizárnának. Az életem végéig kizárnának. Ha mindazt, amit az edzőmmel, a csapatommal beszélünk, a teljes párbeszédeket [felvennék], kizárnának vagy soha többet nem szólnának hozzám.
Bublik az interjúban azt is elismerte, hogy a salakpályás szezonban nem mindig veszi komolyan a teniszt, aminek az előző évben a mérlegen is érezhető hatása volt. „A tavalyi salakpályás szezont 80 kilóval kezdtem, a Roland Garroson már 86 voltam. Semmit sem csináltam, mintha nem lett volna edzés. Senki sem hajtott engem, mert nincs értelme” – jegyezte meg, hozzátéve: idén két hetet edzett salakon Monte-Carlo előtt, ám továbbra sem tud ezen a borításon mozogni.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés