Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nincs igazság, ha a bántalmazással vádolt Zverev ellen ér véget Nadal Garros-pályafutása

Kálmán Laci

Frissítve 25/05/2024 - 18:28 GMT+2

Alexander Zverev ott lesz a Roland Garroson, sőt, figyelembe véve az elmúlt hetekben mutatott formát, a salakhoz való viszonyt, és a riválisok kisebb-nagyobb sérüléseit, ő a verseny egyik legnagyobb esélyese. De mit keres ő most egyáltalán Párizsban? Hisz a bíróság egy héten belül elkezdi tárgyalni az ügyet, amelyben kapcsolaton belüli erőszakkal vádolják.

Zverev hazai pályán szerezte meg első trófeáját a horrorsérülése óta

Az ügyet, amelyben elsőfokon bűnösnek találták, és most következik a nyilvános tárgyalás.
Az elmúlt évtizedek egyik, ha nem a legnyitottabb Grand Slam-tornája kezdődik vasárnap Párizsban, amelynek Alexander Zverev az egyik legnagyobb favoritja.
A német háromszoros elődöntős a Roland Garroson. 2022-ben a döntőbe jutásra is jó esélye volt, azonban a Rafael Nadal elleni mérkőzésen csúnyán aláfordult a bokája, több szalagja elszakadt, meg kellett műteni, és hosszú rehabilitációs folyamat várt rá.
Ez egy olyan sérülés volt, amire akár az egész karrierje rámehetett volna, ő azonban visszatalált a legjobbja közelébe, és tavaly már újra ott volt a négy között Párizsban. Jól mozog salakon, megvannak az ütései, ráadásul a játékstílusa is passzol ehhez a borításhoz, amin tulajdonképpen felnőtt.
Igen ám, csakhogy Zverev egy másik ügyben is érintett. Mit érintett? Vádlott! Egy ügyben, amely sokkal fontosabb, mint a Roland Garros. Mert persze az élsport is fontos, de az élet azért sokkal inkább az. Az ember pályán kívüli viselt dolgai jóval komolyabb jelentőséggel bírnak, mint az, hogy hogyan üti a tenyereset, vagy hogy épp milyen trófeát emelhet a magasba.
Ebben az ominózus ügyben Zverevet kapcsolaton belüli erőszakkal vádolják, pontosabban a berlini bíróság elsőfokon bűnösnek is találta őt, és 450 000 euró megfizetésére kötelezte. A vád szerint a német teniszező 2020-ban több alkalommal is fizikálisan bántalmazta, fojtogatta, a falhoz szorította akkori barátnőjét, gyermeke édesanyját, Brenda Pateát.
picture

Alexander Zverev

Fotó: Getty Images

A lányt pszichológusok is meghallgatták, és az általa elmondottakat megalapozottnak találták. A bíróság a benyújtott bizonyítékok alapján bűnösnek mondta ki Zverevet, és kiszabta a fent említett pénzbüntetést. A német ügyvédei nem fogadták el az ítéletet, és fellebbeztek, ezért kerül most sor a másodfokú nyilvános tárgyalásra, amely május 31-én, tehát a Garros idején kezdődik.
A tárgyalás jó eséllyel elhúzódik majd, érintheti Wimbledont, sőt, akár a párizsi olimpiát is, ahol a német címvédőként állhat rajthoz.
Zverevet egyébként nem kötelezte a bíróság, hogy vegyen részt a meghallgatáson, ő pedig jelezte, hogy nem is fog. Akit csak az ügy száraz, jogi vonatkozása érdekel, annak nem is kell tovább olvasnia, hisz tiszta sor, zajlik a tárgyalás az ügyben, amelyben a németet elsőfokon már bűnösnek találták, ő pedig közben vígan teniszezget a világ egyik legfontosabb tornáján.
Jogilag a dolog rendben, mehetünk is tovább, nincs itt semmi látnivaló.
Persze talán annak azért kellene számítania, hogy itt nem légből kapott vádakról van szó, hanem olyanokról, amelyeket elsőfokon megalapozottnak találtak. Arról nem beszélve, hogy Patea nem az első nő, akit Zverev a vádak szerint bántalmazott.
Korábban Olga Sharypova, volt orosz teniszező is azzal vádolta a németet, hogy rendszeresen bántalmazta, amíg együtt jártak. Ebben az ügyben Zverevet felmentették, igaz, nem azért, mert ártatlannak találták, hanem azért, mert a vizsgálódó szervezet a bizonyítékokat kevésnek és zavarosnak találta. Ráadásul itt nem büntetőperről volt szó, hanem az ATP által indított eljárásról.
Arra a kérdésre, hogy miért játszhat Zverev például a Garroson, az is válasz, hogy az ATP-nek nincs szabályzata a bántalmazási ügyekre vonatkozóan. Létezik a felfüggesztés intézménye az olyan esetekre, amikor a játékos olyat követ el, „ami ellenkezik a tenisz integritásával”. Az ATP szerint azonban itt erről nincs szó, és ők ezzel mosták is a kezeiket, csakúgy, ahogy az ún. vizsgálódásuk végén. Ugyanígy tett a nemzetközi szövetség, az ITF is.
Több, mint egy éve már annak is, hogy az ATP megbízta Andrew Azzopardit, hogy dolgozzon ki egy szabályzatot a bántalmazási ügyekre, főleg az olyanokra, ahol már van is egy előzetes bírósági ítélet. Erőlelépés azonban nem történt.
picture

Alexander Zverev

Fotó: Imago

És hogy mit gondol a többi játékos Zverev ügyeiről? A férfiak közül szokás szerint Andy Murray volt az, aki megszólalt, sajnos egyetlenként, még Sharypova vádjai kapcsán. Ő akkor egyértelmű irányelveket és alapos vizsgálatot követelt. Mint láthattuk, ezekből nem nagyon lett semmi.
A nők közül Sloane Stephens és Iga Świątek fogalmazott meg némi kritikát Zverevvel kapcsolatban.
„Az biztosan nem jó, ha egy játékost, aki ilyen vádakkal néz szembe, még elő is léptetnek” – mondta a világelső arra utalva, hogy Zverevet beválasztották az ATP játékostanácsába.
És ha ez még nem lett volna elég, Zverev szerepelt a Netflix „dokujának” egyik részében, amelyben a 2022-es sérüléséből való felépülését mutatták be. Miközben nyakig ültünk a német második bántalmazási ügyében, őt mégis ártatlan bárányként mutatta be a sorozat, hallgatva az ellene felhozott vádakról, míg riválisát, Daniil Medvedevet gonosz orosz farkasként ábrázolta, aki minden gaztettre képes. Az epizód valótlanságairól Németh Dániel írt remek véleménycikket, az ún. „dokuk” ellentmondásos mivoltáról pedig Szabó Gábor jegyzett egy kiváló írást.
Nem feltételezzük, hogy Zverev rendelte meg a Netflixtől ezt az erősen torzított forgatókönyvet. Viszont egy korrekt, a valóságra valamit is adó ember a helyében jelezte volna, hogy 'srácok, ez így nem oké, ez így nem mehet ki, mert ez nem így történt. Szorítkozzunk a felépülésem történetére.'
Ez az eset jól mutatja az ember viszonyát az igazsághoz.
Ha Zverevet bűnösnek találják Patea bántalmazásában, akár letöltendő börtönt is kaphat. A The New York Times újságírója szerint azonban eddig valószínűleg nem megy el a bíróság, tekintve, hogy ez lenne az első elmarasztaló ítélet vele szemben. Itt jöhet a képbe megint a jog. Mert jogilag tényleg ez lenne az első, amikor elmarasztalják… Nehéz azonban nem gondolni Sharypova vádjaira, és az általa átélt sorozatos bántalmazásokra.
Azt, hogy a teniszvilág mit csinálna vele, nehéz megmondani. Talán pénzbüntetéssel sújtaná, esetleg fel is függesztené, és lehet, hogy a szponzorok is elfordulnának tőle. Hogy erkölcsileg is kivetné-e magából a közeg, az komoly kérdés. Főleg annak fényében, hogy a felmerült vádak kapcsán alig-alig szólalt meg valaki.
picture

Rafael Nadal és Alexander Zverev

Fotó: Getty Images

Az pedig egy nagyon otromba csavar a sorstól, hogy ez a Zverev azt a Rafael Nadalt kapta ellenfelül a torna első fordulójában, aki valószínűleg az utolsó Roland Garrosára készül. Azt a Nadalt, aki jó eséllyel itt köszön el a salakos Grand Slamtől 14 trófea és megannyi csodálatos Párizsban töltött pillanat után.
Most Rafának tényleg egy olyan valaki ellen kell lejátszania vélhetően az utolsó Garros-meccsét, akinek sokkal inkább a bíróságon, a vádlottak padján lenne a helye?! Ugye nem?
Persze ha Nadal nyer, akkor van igazság, és akkor egycsapásra a Garros, Párizs és az egész világ is egy sokkal jobb hellyé válik.
Arra viszont, hogy Zverev az egész Garrost megnyeri, gondolni sem merünk. Kevés rosszabb dolog történhetne a tenisszel.
A Porsche Centrum Budapest jó szórakozást kíván a mérkőzésekhez!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés