Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Minden, amit a 2022-es Roland Garrosról tudni kell! Menetrend, sorsolás, nagy sztárok, közvetítések

Eurosport Magyarország

Publikálva 21/05/2022 - 17:48 GMT+2

Mikor lesz a 2022-es Roland Garros? Kik lesznek a legnagyobb sztárok a francia nyílt teniszbajnokságon? Lesz Novak Djokovic-Rafael Nadal csata? Megállíthatja valaki Iga Swiateket? Hány meccset közvetít az Eurosport? Mikor lesz a döntő? Hány magyar indul? Fucsovics Márton ott lesz? Rengeteg kérdés, de mi hozzuk a válaszokat. Friss teniszes tartalmakért keressétek az eurosport.hu/tenisz menüpontot!

Roland Garros 2022 - élőben az Eurosporton!

Fotó: Getty Images

A címvédő és világelső Novak Djokovic számít favoritnak a férfiaknál, míg a nőknél a világranglista-vezető Iga Swiatek a legesélyesebb a vasárnap kezdődő 126. francia nyílt teniszbajnokságon, melynek főtábláján hat magyar játékos lesz érdekelt. Az Eurosport tenisz kommentátorai még pénteken elemezték a RG férfi és női főtábláját, beszéltek az esélyesekről és a 6 magyar indulóról. Ami a videóból kimaradt, és amit még érdemes tudni a tornáról, azt ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

MIKOR KEZDŐDIK A TORNA, MI LESZ A MENETREND?

A selejtező május 16-tól május 20-ig tartott, a főtábla küzdelmei május 22-én kezdődnek. Tavaly bevezették az esti szakaszokat is, amelyekből május 23-tól június 3-ig minden nap jut egy-egy meccs.

Menetrend

  • Május 22, 23, 24 - férfi és női első forduló (a játéknap 11 órakor kezdődik, egy esti mérkőzés május 23-án és 24-én 21:00 órakor lesz)
  • Május 25., 26. - férfi és női második forduló (a játéknap 11 órakor kezdődik, egy esti mérkőzés 21:00 órakor).
  • Május 27., 28. - férfi és női harmadik forduló (a játéknap 11 órakor kezdődik, egy esti mérkőzés 21:00 órakor).
  • Május 29., 30. - férfi és női negyedik forduló (a játéknap 11 órakor kezdődik, egy esti mérkőzés 21:00 órakor).
  • Május 31., június 1. - férfi és női negyeddöntő (a játéknap 11 órakor kezdődik, egy esti mérkőzés 21:00 órakor)
  • Június 2., 3. - férfi és női elődöntő (a játéknap 11 órakor kezdődik, egy esti mérkőzés 21 órakor)
  • Június 4. - női döntő (15:00 óra)
  • Június 5. - férfi döntő (15:00 óra)

MILYEN LETT AZ IDEI SORSOLÁS? KINEK LEHET KÖNNYŰ DOLGA?

Csütörtök este a Roland Garros helyszínén kisorsolták a főtáblát a nőknél és a férfiaknál is. Az esélyesnek tartott salakos nagyágyúk mind egy ágra kerültek, egyedül Stefanos Tsitsipas lélegezhet fel egy kicsit. A sorsolás nagy kérdése az volt, hogy a férfi főtáblán mennyire tudja elkerülni egymást a címvédő Novak Djokovic, a rekordbajnok Rafael Nadal, a legnagyobb veszélynek kikiáltott Carlos Alcaraz, valamint a rengeteg salakos meccset játszó Alexander Zverev és Stefanos Tsitsipas. Erről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

KIK A LEGNAGYOBB ESÉLYESEK A FÉRFIAKNÁL?

Novak Djokovic hónapokat hagyott ki oltatlansága miatt a szezon elején, lassan lendült játékba, de legutóbb Rómában már ismét bombaformában teniszezett, és begyűjtötte hatodik címét a Foro Italicóban. A Párizsban 2016-ban is bajnok szerb klasszis tavaly a francia fővárosban szerezte meg 19. GS-trófeáját, majd nem sokkal később Wimbledonban a 20.-at is, szeptemberben viszont kikapott Daniil Medvedevtől a US Open döntőjében, a januári Australian Openről pedig hazaküldték, mert nem oltatta be magát koronavírus ellen.
A Melbourne-ben 21. Grand Slamét megnyerő Rafael Nadal - aki 13 párizsi győzelmével is rekorder - parádésan kezdte az évet, ám az áprilist kihagyta fáradásos bordatörés miatt, majd Rómában lábproblémái miatt csak a nyolcaddöntőig jutott. Így 18 év után először eshet meg vele az, hogy trófea nélkül zárja az idényt kedvenc borításán. A 35 éves klasszis elképesztő, 105-3-as győzelmi mérleggel büszkélkedhet a Roland Garroson.
Favoritnak számít a 19 éves Carlos Alcaraz is, aki idén négy tornát nyert meg, és Madridban megverte Nadalt, Djokovicot, valamint az olimpiai és világbajnoki címvédő Alexander Zverevet. A murciai tinédzsernek van a legtöbb (28) győztes meccse idén a mezőnyben, és úgy áll az ATP-rangsor 6. helyén, hogy egy éve még a 120. volt.
A 20-szoros GS-bajnok Roger Federer várhatóan csak a nyár második felében tér vissza, a Garroson 2015-ben győztes, szintén svájci Stan Wawrinka nincs formában, mint ahogy a szintén hosszú kihagyás után visszatért, Párizsban kétszeres döntős osztrák Dominic Thiem sem.
A 2019-ben ATP-világbajnok görög Stefanos Tsitsipas a tavalyi döntőben dupla szettelőnyről kapott ki Djokovictól, és idén az is mellette szólhat, hogy áprilisban megvédte címét a monte-carlói salakon. Zverev ugyancsak messzire juthat Párizsban, a világranglistán második Daniil Medvedev viszont gyengén teljesít ezen a borításon, ráadásul nemrég sérvműtéten esett át és egyetlen meccset vívott salakon idén.
picture

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

KIKRE KELL FIGYELNÜNK A NŐKNÉL? LEHET CÍMVÉDÉS IDÉN?

A nőknél nagy meglepetés lenne, ha a világelső Iga Swiatek nem ismételné meg 2020-as párizsi győzelmét. A 20 éves varsói játékos immár 28 találkozó óta veretlen, megvédte címét Rómában, és legutóbb február 16-án Dubajban kapott ki. Jó esélyekkel lép pályára a Stade de Roland Garrosban a címvédő cseh Barbora Krejcikova, valamint a Madridban győztes tunéziai Ons Jabeur is. A januárban Australian Open-bajnok és világelső Ashleigh Barty váratlanul visszavonult, a 2018-as győztes román Simona Halep sérülések miatt nincs nagy formában, a 23-szoros Grand Slam-bajnok Serena Williams - aki 2017 óta hajszolja a rekordbeállítást jelentő 24. GS-serlegét - pedig tavaly Wimbledon óta nem versenyez, és várhatóan a nyáron tér vissza.

KIKNEK SZURKOLHATUNK MÉG? HÁNY MAGYAR INDUL A ROLAND GARROSON?

Az idén főtáblás Fucsovics Márton, Balázs Attila, Bondár Anna, Udvardy Panna és Gálfi Dalma közül csak Fucsovics volt ott tavaly a rajtnál, és a második körben kiesett. A selejtezős ellenféllel, a francia Geoffrey Blancaneaux-val kezdő magyar férfi éljátékos mellett Balázs 14 hónap után tért vissza lábsérüléséből áprilisban, és védett rangsorának köszönhetően szerepelhet a Garroson, ahol a nyitókörben a korábbi US Open-győztes Marin Cilic vár rá. A nőknél alaposan átrendeződött a hazai élmezőny, mivel a párosban háromszoros világ- és négyszeres GS-bajnok Babos Tímea már a 250-ben sincs, ugyanakkor bő fél év alatt Bondár, Udvardy és Gálfi is felküzdötte magát a legjobb 100-ba. Közülük Bondár a kétszeres wimbledoni bajnok Petra Kvitovát kapta a sorsolásnál, míg Udvardy és Gálfi selejtezős ellenféllel - a mexikói Fernanda Contreras Gomezzel és a szerb Olga Daniloviccsal - csap össze.
Szerencsés vesztesként főtáblára került még Jani Réka is, a világranglista 128. helyezettjének a rangsorban 14., tokiói olimpiai bajnok svájci Belinda Bencic lesz az ellenfele az első fordulóban.
Legutóbb húsz éve, a 2002-es párizsi tornán fordult elő, hogy legalább öten képviselték a magyar színeket egy Grand Slamen, akkor Kapros Anikó, Kuti Kis Rita, Mandula Petra, Gubacsi Zsófia és Sávolt Attila lépett pályára. Közülük Kapros jutott a legmesszebbre, aki - a nyitókörben a későbbi világelső Justine Henint búcsúztatva - a harmadik fordulóig menetelt.
Az RG második hetében sorra kerülő junior tornán 2019 után ismét lesz magyar, a korosztályos világranglista 26. helyén álló Udvardy Luca - akinek a felkészülését nővéréhez hasonlóan Temesvári Andrea felügyeli - karrierje első Grand Slamére készül.
picture

Fucsovics Márton

Fotó: AFP

INDULHATNAK OROSZ ÉS FEHÉROROSZ TENISZEZŐK A TORNÁN?

Igen, de Oroszország és Fehéroroszország neve vagy zászlaja alatt nem versenyezhetnek.

HOGYAN NÉZHETEM A ROLAND GARROS?

A teljes tornát élőben lehet majd követni az Eurosporton, reklámmentesen és visszanézhetően pedig az összes mérkőzést az eurosport.hu oldalon, valamint az Eurosport a telefonokra és okos eszközökre letölthető alkalmazásában.
Minden eddiginél sokoldalúbb közvetítéssel készülünk: a három legfontosabb pálya mérkőzései végig magyar nyelven lesznek hallhatók, emellett a magyar játékosok mérkőzéseit is közvetítjük - függetlenül attól, hogy a televíziós adásainkban képernyőre kerülnek-e.

MILYEN PÉNZDÍJAKAT KAPNAK A TENISZEZŐK A ROLAND GARROSON?

A férfi és a női egyes győztese egyformán 2,2 millió euróval (körülbelül 827 millió forint) gazdagodik.
A szervezők azt közölték, hogy az összdíjazás közel hét százalékkal emelkedett a 2019-es torna óta, és idén 43,6 millió euró lesz. Legutóbb három éve tudták a megszokott körülmények között lebonyolítani a tornát, az utóbbi két kiírásra erősen rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány. Az egyes főtáblán 1,43 százalékkal, a páros elitmezőnyben pedig 6,1 százalékkal magasabb pénzdíjat osztanak ki, mint 2019-ben.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés