Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Rafael Nadal dominanciáját idéző Iga Świątek vajon megállítható a Garroson?

Kálmán Laci

Frissítve 21/05/2022 - 12:08 GMT+2

Iga Świątek megállíthatatlannak látszik a 2022-es Roland Garros előtt, olyannyira, hogy az éles meglátásairól ismert Andy Roddick egyenesen Rafael Nadalhoz hasonlította őt. De vajon megverheti valaki a lengyelt Párizsban? Nehéz a kérdés, hisz egy 28-as veretlenségi sorozattal kezdi meg a tornát, ráadásul nem érzi, hogy ez teherként nehezedne a vállára.

Iga Swiatek

Fotó: SID

Ki állíthatja meg Iga Świąteket? Ons Jabuer, Paula Badosa vagy Maria Sakkari? Esetleg valaki más?
A WTA mezőnye az elmúlt néhány hónapban sikertelenül próbált fogást találni a világelsőn. A lengyel 28 mérkőzés óta veretlen, ez idő alatt begyűjtött öt tornagyőzelmet is, így aztán nem kérdés, hogy ő a Roland Garros első számú favoritja. Egy videóban az Eurosport kommentátorai is kitárgyalták az esélyeit, de foglalkoztak a férfi táblával, valamint a magyarok sorsolásával is.
Świątek olyan szinten dominálta az elmúlt időszakot, hogy a korábbi világelső Andy Roddick egyenesen Rafael Nadalhoz hasonlította őt.
„Olyan érzésünk lehet vele kapcsolatban, mint Rafával kapcsolatban volt éveken keresztül a legnagyobb sikerei idején” – mondta Roddick.
Azzal, ahogy játszik az amúgy nagyszerű játékosokat középszerűvé teszi.
„Tele van önbizalommal. Olyan szinten fogad, hogy képes valamennyi első szervát visszatenni a pályára, stabilan végre tudja hajtani, amit eltervez. Csodálatosan meg tudja nyitni a pályát tenyeres oldalra, és ha azt akarja, képes odaszögezni az ellenfeleket a fonák sarokba.”
„Nem arról van szó, hogy vajon jól játszik-e majd. Tudja, hogy jól fog játszani, és tudja, hogy az ellenfelének extrát kell nyújtania, már ahhoz is, hogy egyáltalán esélye legyen ellene. Nekem is volt talán egy ilyen kéthónapos időszakom, és most ő is egyértelműen ebben van. Tökéletesen uralja a játéka minden elemét.”
Świątek a 2020-as Roland Garroson robbant be, amikor szettveszteség nélkül húzta be karrierje első Grand Slamét. Bár tavaly kikapott a negyeddöntőben Sakkaritól, és így nem védte meg a címét, Roddick szerint most minden esélye megvan, hogy másodszor is győzzön Párizsban.
picture

Iga Swiatek és Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

„Ő egy más játékos lett. Több variációs lehetősége lett, nem mindent erőből akar megoldani, mint tavaly. Akkor például nem színezte a játékát ejtésekkel. Egyértelműen jobb játékos lett azóta, nem hinném, hogy bárki is meg fogja tudni állítani.”
Legutóbb még februárban szenvedett vereséget Jelena Ostapenkótól Dubajban, azt megelőzően pedig Ash Barty verte Adelaide-ben, illetve Danielle Collins az Ausztrál Openen.
A 28-meccses győzelmi széria során tíz top 10-es győzelmet is gyűjtött, a ranglista-negyedik Sabalenkát például háromszor is verte két játszmában. Rengeteg tükörsima győzelmet is szerzett összesen 13-szor fordult elő, hogy az adott ellenfél még egy gémet sem tudott fogni ellene egy játszmában. Ráadásul a döntőit is elképesztő magabiztossággal húzza be.
Barty a visszavonulását követően azt mondta, hogy nincs méltóbb, aki átvehetné a helyét a világranglista élén. Azóta bebizonyosodott, hogy az ausztrálnak maximálisan igaza volt.
Nézzük, kik azok, akiknek mégis esélye lehet megverni őt. Hárman talán kiemelkednek a mezőnyből, akik közé nem vennénk oda a címvédő Barbora Krejcikovát, tekintve, hogy sérülés miatt nem játszott február óta.
picture

Iga Swiatek

Fotó: Getty Images

Legyen akkor az első Paula Badosa, akivel kétszer mérkőztek, és 1-1 a mérlegük. Többször edzettek együtt az idén, például Rómában, és a spanyol csak a legjobbakat mondta róla.
„Mentálisan ő teljesen más szinten van” – mondta Badosa. „Ezenkívül a keze is hihetetlenül jó, varázslatos, ahogy játszik. Középről nagyon jól nyitja meg a pályát, és borzasztóan jól mozog.”
Badosa is rendkívül jó és képzett játékos, különösen salakon. Két éve a negyedik körig, tavaly a negyeddöntőig jutott a Garroson. Ha elkapja a fonalat, akár fenyegetést is jelenthet Świąteknek Párizsban.
Ons Jabeur lehet, hogy a római döntőben simán kikapott tőle, de a salakszezonban összességében kifejezetten meggyőző volt. Győzött Madridban, döntős volt Charlestonban és Rómában, és több győzelme van ezen a borításon, mint bárki másnak a női mezőnyben. Benne van a pakliban, hogy tanult a lengyeltől elszenvedett római vereségből.
„Mentálisan hihetetlenül erős volt a döntőben” – mondta Jabeur. „Agresszív volt, mindenhol ott volt, ment előre és folyamatosan nyomás alatt tartott. Nem számított, mit mutatott az eredményjelző. Szerintem ez a legjobbak egyik legfontosabb ismérve.”
picture

Iga Swiatek

Fotó: Getty Images

Beszélni kell Maria Sakkariról is. Kifejezetten jól uralta a pillanatot Rómában, egészen addig, amíg 6:1, 5:2-je volt Jabeur ellen a negyedöntőben. Ezután összeomlott, hasonlóan ahogy a tavalyi Garros elődöntőjében Krejcikova ellen. Hogy ilyen vereségekkel a háta mögött lehet-e esélye Świątek ellen? Nehéz megmondani, mindenesetre 3-2 a mérleg az ő javára, és ne feledjük, tavaly ő verte a lengyelt Párizsban.
Bárki, aki le akarja győzni Świąteket, tökéletes meccset kell, hogy játsszon ellene. Egy Ostapenko például képes lehetne erre, neki ráadásul 3-0 a mérlege a lengyel ellen, de a lett eléggé formán kívül teniszezik mostanság.
Idén Ludmila Samsonova állt a legközelebb ahhoz, hogy legyőzze a világelsőt salakon. Több, mint háromórás csatára késztette őt a stuttgarti elődöntőben, és több gémet nyert ellene, mint bárki más a mezőnyben.
Akárhogy nézzük tehát, Świątek a Garros toronymagas favoritja. Van egy óriási győzelmi sorozat a háta mögött, először érkezik világelsőként egy GS-re, ő azonban ettől nem nagyon zavartatja magát.
„Tudom, hogy jól játszottam a szezonban” – mondta Świątek. „Ettől azonban csak szabadabban teniszezem, és nem érzem, hogy tornákat kell nyernem.”
picture

Iga Swiatek

Fotó: Getty Images

„Az idén kevesebb nyomást teszek saját magamra, persze az elvárások most nagyobbak, de én függetleníteni tudom magam ezektől, és nem foglalkozom velük.”
Ha győzne Párizsban, 35-re duzzadna a győzelmi sorozata, amivel beállítaná Venus Williams ebben az évezredben tartott rekordját.
via

Játssz Roland Garros tippjátékunkon, és nézd velünk Wimbledont az Eurosport budapesti szerkesztőségéből. Egyenes út a tippekhez itt!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés