Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Megtanítják, hogy vigyázzunk a testünkre, a mentális és érzelmi oldal is törődést érdemelne”

Wojciechowski Patricia

Frissítve 01/06/2021 - 14:43 GMT+2

Naomi Osaka visszalépett a Roland Garrostól, miután mentális problémákra hivatkozva, a kizárással való fenyegetés ellenére sem akart részt venni a kötelező sajtótájékoztatókon. A teniszvilágból többen is támogatásukról biztosítják a japán teniszezőt.

Naomi Osaka

Fotó: SID

Serena Williams megölelné, Billie Jean King és Martina Navratilova pedig büszkék a komoly döntést meghozó Osakára.

Naomi Osaka a torna előtt bejelentette, hogy mentális egészségének megőrzése miatt nem vesz részt a Roland Garros sajtótájékoztatóin, és miután megnyerte első fordulós mérkőzését, valóban ki is hagyta az eseményt. A négy Grand Slam-torna szervezői közös közleményben jelezték, hogy a pénzbüntetés után előbb a Roland Garrosról, majd a többi Grand Slamről történő kizárás lehet Osaka sorsa, ha folytatja a sajtótájékoztatók „bojkottálását”. Végül a négyszeres Grand Slam-bajnok a közösségi médiában megfogalmazott üzenetével visszalépett a Roland Garrostól, és részletesen kifejtette, miért hozta meg döntését.
Osaka elmondta, a 2018-as US Open óta depressziós rohamokkal küzd, és lelkileg nem érzi felkészültnek magát, hogy megjelenjen a sajtótájékoztatókon, melyek állandó szorongást és stresszt okoznak számára. A japán teniszező felajánlotta, hogy a későbbiekben egyeztetne az illetékesekkel a játékosok, a sajtó és a szurkolók kapcsolatáról, és arról, miként lehetne elkerülni, hogy a sportolók mentális egészsége károsuljon a folyamatban.
A 24 éves játékos döntése kapcsán több aktív és korábbi teniszező is kifejezte álláspontját, és reményét, hogy Osaka túljut nehézségein.
Serena Williams megérti, min megy keresztül a japán teniszező, akit egy öleléssel segítene.
Együttérzek Naomival, úgy érzem, legszívesebben megölelném, mert tudom, milyen érzés, én is voltam már az ő helyzetében. Különböző személyiségünk van, az emberek nem egyformák. Hagyni kell, hogy úgy rendezze a dolgait, ahogy ő akarja.
Martina Navratilova szerint a sportolók tudják jól, miként kell testüket a lehető legjobb állapotban tartani, a lelki szempontok azonban gyakran némileg eltörpülnek.
„Nagyon szomorú vagyok Naomi Osaka miatt. Őszintén remélem, hogy rendben lesz. Sportolóként megtanítják nekünk, hogy vigyázzunk a testünkre, talán a mentális és az érzelmi aspektusok nem kapnak ekkora hangsúlyt. Ez többről szól, mint hogy részt vesz, vagy nem vesz rész egy sajtótájékoztatón. Sok szerencsét Naomi- mindannyian drukkolunk neked!”
Billie Jean King úgy véli, Osaka nagyon bátor, hogy a nyilvánosság előtt beszél problémáiról, és felhívja a figyelmet egy fontos jelenségre.
„Hihetetlen bátor, hogy Osaka elmondta az igazságot a depresszióval való küzdelméről. Jelenleg az a legfontosabb, hogy annyi teret és időt adjunk neki, amennyire szüksége van.”
A korábbi top 10-es Mardy Fish, aki szorongással és pánikrohamokkal küzdött, és részben ezért fejezte be pályafutását, hangsúlyozta, nem lehet kritizálni, vagy viccre venni, ha valakinek problémái vannak mentális egészségével.
Boris Becker a német Eurosportnak arról beszélt, újdonság, hogy egy teniszező ennyire a nyilvánosság előtt beszéljen ilyen jellegű problémáiról, és aggódik Osaka pályafutása miatt.
Még sosem történt meg, hogy egy teniszező ennyire nyilvánosan kezeli a problémáit, hogy félelmet ébreszt benne, ha ki kell állnia a sajtó elé. De ez természetesen új kérdéseket vet fel. Képes lesz folytatni a munkáját, mint teniszező? Képes lesz pályára lépni Wimbledonban, a US Openen?
A párosban 22-szeres Grand Slam-győztes, jelenleg az ESPN szakkommentátoraként tevékenykedő Pam Shriver szerint a Grand Slam-tornák szervezőinek több megértést kellett volna tanúsítaniuk, és Osaka wimbledoni szereplése is veszélyben van.
Megértőbbnek és támogatóbbnak kellett volna lenniük ebben a helyzetben, és lerendezhették volna a színfalak mögött. Sosem fogják kimondani, de biztos vagyok benne, hogy már visszavonnák a közleményüket. Elveszítették a sportág egyik szupersztárját. A közlemény bizonyos részei rendben voltak, de szerintem nem volt helyes, hogy büntetéseket, a magatartási kódexet és a kizárás lehetőségét emlegették.
A Roland Garros szervezői közleményt adtak ki Osaka visszalépése kapcsán, melyben sajnálatukat fejezik ki, és jobbulást kívánnak neki.
picture

Az Eurosport szakértői elemzik a Naomi Osaka visszalépése körül kialakult helyzetet

Osaka állásfoglalása és visszalépése már csak azért is figyelemfelhívó, mert nem ő az egyetlen teniszező, aki mentális gondokkal küzd. Az utóbbi időszakban több teniszező beszélt depresszióról, szorongásról, motivációs problémákról, vagy egyéb lelki bajokról, illetve az Ausztrál Openen Serena Williams, Sofia Kenin és Gael Monfils is elsírták magukat a sajtótájékoztatón. A mentális egészség kérdése azonban ilyen szinten nem került középpontba a korábbiakban.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés