Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A világranglista-675. francia karrier-reneszánsza a Garros őt ünneplő 14-es pályájáról indulhat el

Takács Márton

Frissítve 30/05/2023 - 17:48 GMT+2

A francia Lucas Pouille játszott már negyeddöntőt és elődöntőket Grand Slam-tornákon, volt 10. a világranglistán, nyert Davis-kupát. Majd depressziós lett és az alkoholba menekült, ideiglenesen a teniszes karrierjét is szüneteltette. Jelenleg 675. az ATP rangsorában, selejtezősként jutott fel a Roland Garros főtáblájára, ahol egy csodálatos hangulatú mérkőzést megnyerve jutott be a második körbe.

Pouille spontán himnuszénekléssel ünnepelte első körös győzelmét a Garroson

Lucas Pouille-t úgy ünnepelték az első kanyarban a franciák, mintha megnyerte volna a Roland Garrost.
Őrület
Ezt posztolta Instagramon Lucas Pouille a vasárnapi első körös, győztes Roland Garros-meccse után. Abban még nem lenne semmi truváj, hogy egy selejtezőből a főtáblára került teniszező három szettben legyőzzön egy szerencsés vesztest a Garros első körében. Na, de az előzmények és a körülmények miatt Pouille szállítja a torna egyik legnagyobb sztoriját.
Ez a 29 éves francia srác 2016-ban még döntő szett tie-breakben ejtette ki Rafael Nadalt a US Open negyedik körében. Szabó Gábor még akkor írt egy cikket Pouille-ról, amelyben valahogy úgy fogalmazott, hogy olyan érzése volt a francia játékát látva, mint amikor Federert látta először teniszezni.
Egy következő világklasszist láttak benne sokan, azóta viszont kegyetlen hullámvölgyeken ment át. Csak megközelíteni tudta azt a 2017-os formáját (nem csak a US Openen, hanem előtte Wimbledonban is negyeddöntős volt), sokáig nem sikerült fenntartania a kiemelkedő játékát.
2017-ben tagja volt a Davis-kupa-győztes francia csapatnak, 2018-ban a 10. helyen is állt a világranglistán, 2019-ben pedig elődöntőt játszott az Ausztrál Openen. Utána jött a lejtmenet. A teljes 2020-as idényt kihagyta könyöksérülés miatt, 2021-ben a legjobb eredménye egy Challenger-döntő volt.
Depressziós lett, alkoholproblémákkal küszködött, a pályafutását is szüneteltette. Majd visszatért, és talán a hazai majorön élheti meg a saját reneszánszát.
Per pillanat a 675. helyen áll a világranglistán.
Ilyen előzmények után lépett pályára vasárnap az osztrák Jurij Rodionov ellen a Garros 14-es pályáján. Akit a selejtezőben egyszer már ugyanezen a pályán legyőzött, de Rodionov szerencsés vesztesként felkerült a főtáblára.
Pouille végül 6:2, 6:4, 6:3-ra nyert vele szemben a második alkalommal egy szédületes hangulatú partin, így 2019 óta először jutott be a második fordulóba a hazai major-tornáján. A durvább tény az, hogy a francia még a Covid előtti (!) időkben nyert legutóbb főtáblás GS-meccset. Még a 2019-es US Openen.
A full telt házas, a francia szurkolók által ellepett 14-es pályán (amely hivatalosan 2158 néző befogadására alkalmas) mutatta meg, hogy még mindig sok van benne. Ha már 14-es pálya.
picture

Lettünk volna légy azon a meccsen

Fotó: AFP

A legjobb francia női teniszező, a világranglista-5. Caroline Garcia is a közönség energiájából merített erőt, csak éppen ő a Philippe-Chatrier Stadionban. Majd így nyilatkozott a saját győztes meccse után:
"A torna elején, és ez minden Grand Slam-tornára igaz, néha a kisebb pályákon nagyobb a tömeg, másoknak pedig nincs jegyük máshová, és a 14-es pályára akarnak menni, hogy az összes franciának szurkoljanak."
Ezt enyhén szólva megtették Pouille honfitársai, akik a Carson Coma Feldobom a követ c. dalának szövegével szólva, "szívükre tűzték a trikolór zászlót".
A mérkőzés közben, labdamenetek között is kórusban dúdolták a White Stripes zseniális Seven Nation Army-jának dallamát. A meccs után pedig a Marseillaise-t énekelték el közösen, abba már Pouille is beszállt, kezét a szívére téve. Hidegrázós élmény volt ezt látni és hallani innen, Magyarországról is.
picture

Pouille spontán himnuszénekléssel ünnepelte első körös győzelmét a Garroson

A francia egyébként a legalacsonyabban rangsorolt játékos, aki 2013, a világranglista 762. helyén álló Pablo Cuevas óta óta megnyert egy első fordulós mérkőzést a Roland Garroson.
"Ez különleges volt. Ez volt az első alkalom, hogy ugyanazon a tornán három napon belül ugyanazzal az ellenféllel kétszer is játszottam" - mondta a sikeres rajtja után Pouille.
"Eléggé feszült voltam, amikor megláttam a sorsolást, de aztán rájöttem arra is, hogy ez egy jó sorsolás. Jó első forduló a Roland Garroson, amikor az ember azt látja, hogy például Alcaraz is egy selejtezős ellen játszik, vagy Medvedev vagy más játékos.
Azt mondtam magamban: 'oké, megverted őt a selejtezőben, tehát fél tőled, csak használd ki ezt az előnyt, és adj ki magadból száz százalékot, és majd meglátod’."
picture

Lucas Pouille-nak nagy önbizalmat adhat ez a Garros

Fotó: AFP

Elég jól alakult számára a folytatás, amiben kulcsszerepe volt a drukkereinek.
"Úgy érzem, hogy minden nap egyre őrültebb lesz itt számomra. Hihetetlen energia vesz körül, az első ponttól az utolsóig. Az első selejtezőkör óta az emberek úgy hajtanak, mint még soha a Roland Garroson. Ezen a pályán játszani, ahol az emberek közel vannak hozzánk, és jobban átélhetjük az érzelmeket, mint egy nagyon nagy pályán, valami hihetetlen dolgot eredményez." - tette hozzá Pouille.
Amikor 2017-ben többek között Jo-Wilfried Tsonga és Richard Gasquet csapattársaként megnyerte a Davis-kupát a belgák ellen, 27 ezren (!) szurkoltak a helyszínen. Tízszer annyian, mint neki vasárnap a Garros 14-es pályáján. De minden bizonnyal ez a győzelem is legalább annyit jelentett neki, mint az a nagy csapatsiker.
Szerdán a 14. kiemelt Cameron Norrie vár rá. Már a Suzanne-Lenglen pályán, a program utolsó, kiemelt idősávjában, várhatóan ismét erősen őt támogató környezetben.
Teljesen mindegy, hogyan alakul az a meccs, vagy innentől kezdve Pouille pályafutása. A saját démonait, önmagát már legyőzte, már ment egy kört a Garroson, ahol a mérkőzés utáni ünneplése a torna egyik legemlékezetesebb momentuma marad annak befejezéséig.
Volt nekünk a SportKlub TV-nél egy kollégánk, Szarka András, aki jelenleg az Arena4 kommentátora. Magát himnuszfetisisztának tartva őrült jókat lehetett vele beszélgetni különböző nemzetek himnuszairól.
picture

Pouille elszántsága győzelmet ért

Fotó: AFP

Őrzünk tőle egy e-mailt még 2014-ből, amelyben elküldte nekünk kedvenc, focimeccs előtt lejátszott himnuszait. Csak egy francia volt köztük, a 2006-os világbajnokság Franciaország-Togó meccse előtti.
"Na, jó, tényleg nem rossz" – írta a Marseillaise akkori előadására.
Attól, amit most Pouille kapott, talán még ő is (erősen) meghatódna.
picture

Lucas Pouille bravúrra készül Cameron Norrie ellen

Fotó: AFP


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés