Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic és Alcaraz is elégedett az első meccsével, Garcia a saját hozzáállását dicsérte

Takács Márton

Publikálva 30/05/2023 - 13:47 GMT+2

A Roland Garros második, hétfői játéknapján Novak Djokovic és Carlos Alcaraz is magabiztos teljesítménnyel jutott tovább. A nagyobb nevek közül kiesett viszont Dominic Thiem, Felix Auger-Aliassime, Petra Kvitova, Karolina Pliskova is. A főszereplők nyilatkozatai közül válogattunk.

Djokovic győzelemmel kezdte meg a 23. Grand Slam-trófea utáni hajszát

Novak Djokovic nagyon megdicsérte legyőzött ellenfelét a Roland Garros első fordulója után.
A kétszeres Roland Garros-bajnok Novak Djokovic három szettben, 6:3, 6:2, 7:6(1)-re győzte le az amerikai Aleksandar Kovacevicet. A 3. helyen kiemelt Djokovic ezzel 19-0-ra javította a Garroson az első fordulós mérkőzései mérlegét, legközelebb Fucsovics Mártonnal találkozik.
A szerb-amerikai duónak nem a hétfői volt az első találkozója.
Miután a 2005-ös US Open első fordulójában a 18 éves Djokovic legyőzte Gaël Monfilst, Kovacevic lefényképeztette magát példaképével. Majdnem 18 évvel később pedig már a Garroson futottak össze.
"Nagyon jól játszott, és mentálisan nagyon jól helytállt. Adogathattam a meccsért, amikor brékelt. Elismerésem neki a küzdőszelleméért." – dicsérte meg Kovacevicet Djokovic a meccs után.
Majd rátért a saját teljesítményére is.
"Azt hiszem, nagyon jól játszottam, és két és fél szettig kézben tartottam a meccset, aztán elvesztettem az adogatásomat, és a dolgok egy kicsit rossz irányba fordultak számomra. De sikerült nyugodtnak maradnom, és nagyjából tökéletes tie-breaket játszottam.
Mindig tudok jobban játszani, tudom, hogy képes vagyok rá, de a körülményeket trükkösek voltak ma a sok széllel. Jó meccs volt.”
picture

Djokovic győzelemmel kezdte meg a 23. Grand Slam-trófea utáni hajszát

Djokovicon kívül a legnagyobb figyelem Carlos Alcarazra hárul Párizsban. A világelső az olasz selejtezős Flavio Cobollit győzte le 6:0, 6:2, 7:5-re az első körben. A 20 éves spanyol először indul első kiemeltként Grand Slam-tornán, antré gyanánt domináns játékot mutatott be, és alig két óra alatt bejutott a második fordulóba.
"Nagyszerű itt játszani, először teniszeztem itt, a Suzanne-Lenglenen. Ez egy nagyszerű pálya, és nagyon élveztem, a közönség nagyszerű energiája mellett. Nagyon szerettem volna egy magas szintű teljesítménnyel előrukkolni.
Próbálom élvezni a pályán a teniszemet, és ez a legfontosabb. Stefanostól [Tsitsipas] hallottam, hogy nekem köszönhetően kezdte jobban élvezni a játékot. Jó volt ezt hallani más játékosoktól és sok más embertől is, akik miattam kezdtek el teniszezni. Ez az, amire minden meccsen törekszem, hogy élvezzem és mosolyogjak a pályán."
picture

Ötödik meccslabdáját már kihasználta a világelső, elkerülte a túlórát - Összefoglaló

A Garros 2015-ös bajnoka, Stan Wawrinka egy ötszettes, 4 óra 35 perces meccsen aratott sikerrel rajtolt. A 38 éves svájci 7:6(5), 6:4, 6:7(2), 1:6, 6:4 arányban győzte le a spanyol Albert Ramos-Vinolast. Így már 8-0-ra áll az egymás elleni mérlegüket tekintve.
"Ez volt a legnehezebb meccs, amit ellene játszottam, az biztos" - mondta Wawrinka a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón.
"Kemény csata volt és hosszú. Volt néhány lehetőségem a harmadik szettben, hogy talán megtaláljam a módját a befejezésnek. Nem sikerült. Azt hiszem, mindig is nehéz ellene játszani, különösen, amikor jó ritmusban van. Számomra fontos volt, hogy arra koncentráljak, amit tenni akartam."
A 38 éves játékosnak ez volt a 30. ötszettes győzelme. Az Infosys ATP Stats adatai szerint ennél több ötjátszmás győzelemmel csak Djokovic (37) és Marin Čilić (34) rendelkezik.
Wawrinka következő ellenfele az ausztrál Thanasi Kokkinakis lesz, aki vasárnap a 20. kiemelt Daniel Evanst győzte le.
"Érdekes meccs lesz, az biztos. Azt hiszem, ez lesz az első alkalom, hogy egymás ellen játszunk. Ismerem őt, sokszor láttam játszani. Amikor egészséges, mint ahogy idén is volt, mindig veszélyes játékos." - mondta Wawrinka a Kokkinakis elleni összecsapásról.
picture

Maratoni küzdelemben jutott tovább a háromszoros Grand Slam-bajnok - Összefoglaló

A legjobb francia női játékos, a világranglista-5. Caroline Garcia 7:6(4), 4:6, 6:4-re legyőzte a balkezes kínai Wang Xiyu-t. Garciának 2 óra 38 percre volt szüksége a továbbjutáshoz, a második kanyarban Anna Blinkova ellen játszik majd.
"Ez egy nagy első fordulós meccs volt. Csak néhány ponton múlott itt-ott. Sok mindent jól csinált az ellenfelem, nagyon jó és agresszív játéka van. Nyugodtnak kellett maradnom, és meg kellett ragadnom azt a nagyon kevés lehetőséget, ami adódott.
Nagyon boldog vagyok, nagyon örülök a hozzáállásomnak. Nyugodt voltam. Pozitív voltam. Ez olyasmi, amiben nem voltam igazán jó az utóbbi időben."
picture

Alcaraz, Fognini és Paire zsenije is megvillan a hétfői top 5-válogatásunkban

A tavaly év végi vb-t megnyerő Garcia a közönség energiájából táplálkozott a Philippe-Chatrier Stadionban, amikor a döntő szettben kordában tartotta az idegeit.
"Amióta megérkeztem ide, Párizsba, a Roland Garrosra, rengeteg pozitív energiát kaptam, rengeteg támogatást a közönségtől, ami rengeteg energiát jelent számomra. Megpróbálom ezt az energiát magamba szívni. Ez egy nagyszerű lehetőség. Ez egy esély, amit kaptam."
A nehéz helyzetek kezelése volt a kulcs, és azt mondta, hogy a legbüszkébb a hozzáállására.
"A gondolkodásmódom pozitív volt. Azt hiszem, nem adogattam igazán jól, nem sok jó első szervám volt. Mégis sikerült továbbjutnom. Néhány első szervát elhibáztam, de ez nem volt negatív hatással rám."
picture

Roland-Garros 2023: Garcia - Wang - A mérkőzés legjobb pillanatai

A 10. helyen kiemelt cseh Petra Kvitova a nyitókörben kiesett a világranglista 44. helyén álló olasz Elisabetta Cocciaretto ellenében. Cocciaretto kevesebb mint 90 perc alatt 6:3, 6:4-re nyert. A kétszeres párizsi elődöntős Kvitova 2010 óta nem kapott ki az első fordulóban.
A 22 éves Cocciarettónak viszont ez volt az első főtáblás győzelme a Garroson, és mindössze a második egy Grand Slamen.
"Most nagyon boldog vagyok. Azt hiszem, ez a legjobb meccs, amit a pályafutásom során, egyelőre a kis karrieremben nyertem. Egy ilyen bajnok ellen és egy ilyen jó pályán nyertem, szóval számomra ez egy hihetetlen nap." - mondta Cocciaretto.
A kanadai Felix Auger-Aliassime elárulta, hogy fizikailag óriási küzdelem volt számára a hétfői Fabio Fognini elleni meccs, ahol három sima szettben kapott ki, így búcsúzott rögtön. Elsőre meglepetésnek tűnhet a kiesése, pláne, hogy tavaly eléggé megszorongatta ugyanitt Rafael Nadalt, de a nyilatkozata alapján már az is csoda, hogy végig tudta játszani a partit.
picture

Meglepetés az első fordulóban: Fognini szerzett egy top 10-es skalpot

Gálfi Dalma 6:4, 2:6, 6:1-re kikapott Varvara Grachevától a Roland Garros első fordulójában. A találkozót követően Zoomon keresztül értük el a magyar teniszezőt, aki elmondta: volt a napokban egy kisebb sérülése, ami miatt a szokásosnál lassabban kezdett. A második játszmát követően viszont azt érezte, lehet esélye a győzelemre, és csalódott, hogy ennyire gyorsan elment a szett.
A 16. kiemelt Karolina Pliskova sima vereséget szenvedett Sloane Stephenstől, Elina Svitolina hasonlóan egyoldalú meccsen nyert a 26. helyen rangsorolt Martina Trevisan ellen.
Jannik Sinnerlesimázta a nyitómeccsét, Dominic Thiem ötszettes csatában kapott ki Pedro Cachintól.
picture

Roland-Garros: Sinner - Muller - a mérkőzés legjobb pillanatai


Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés