Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szuperhős köpeny nélkül - Monfils óriási meccsen mutatta meg, hogy a lehetetlen nem létezik

Takács Márton

Frissítve 31/05/2023 - 17:21 GMT+2

Gaël Monfils és Sebastian Baez olyan mérkőzést produkált kedden (már szerdába nyúlóan) a Roland Garros első fordulójában, amelyet a torna klasszikusai között fogunk emlegetni. 3 óra 47 percen át gyűrték egymást, míg végül a Philippe-Chatrier Stadion szurkolóinak elképesztő támogatását élvező Monfils a döntő szettet 0:4-ről megfordítva behúzta a partit. Brit tudósok még vizsgálják, hogyan.

Monfils élete mérkőzését játszotta a Roland Garroson

Németh Gábornak
Gaël Monfils 36 évesen a Roland Garroson játszotta élete talán legemlékezetesebb meccsét.
Gaël Monfils a másik, akinek sosem unom a mérkőzéseit
Ez a mondat az egyik kedvenc kortárs írónktól, a születésnapját éppen cikkünk megjelenésének napján ünneplő Maros Andrástól származik (lesz még több is). A többek között a Semmi negyven című pazar teniszmemoár, a Játszótéri pillanatok c. kötet, a Két-három dán és a Sorsolják a kaszinótojást c. regények szerzője is amolyan teniszromantikus, mint mi magunk, így persze ő is kedveli a francia játékát, karakterét.
Ezeknek az embereknek a száma igen nagy számban nőhetett meg attól, amit Gaël Monfils és Sebastian Baez művelt az éjjel negyed 1-ig tartó meccsükön a Roland Garros centerpályáján.
Monfils 3:6, 6:3, 7:5, 1:6, 7:5-re nyerte meg ezt az elképesztő csatát hozó partit úgy, hogy az ötödik szettben 0:4-ről, négy (4!) darab brékkel fordított. Addigra már rég elkészült az erejével, brit tudósok még vizsgálják, hogyan volt képes erre a teljesítményre úgy, hogy már mindkét lába görcsölt, vonszolta magát a pályán, lépni alig tudott.
picture

Egészen elképesztő labdameneteket hozott a Monfils-Baez mérkőzés

Lógó nyelvvel totyogott, aztán valahogy beleállt a labdamenetekbe, szenzációsan védekezett, és szórta a gyönyörű nyerőket, ejtéseket, fonákokat és félelmetes erejű tenyereseit is. Végtelenül szenvedett, de közben vigyorgott is ez a csávó, akit egyszerűen nem lehet nem szeretni. Lehetetlen küldetést hajtott végre, még a Mission: Impossible franchise-ban remeklő Tom Cruise is könyörögne a receptért.
"Úgy szórakoztatja a nézőket, hogy nem törekszik a szórakoztatásukra, pusztán önmaga akar gyönyörködni abban, amit csinál. Mert élvezi a játékot. Nem dolgozik, hanem játszik... Ha űzik, hajtják, örömmel rohangál, tudniillik amire rárajtol, azt el is éri." – írta Maros András hősünkről.
A döntő szett eklatáns példája volt András utolsó mondata igazságának. De Monfils most ráadásul még irtó sokat melózott is ezért a győzelemért. Mintha az élete múlna rajta.
Egy nappal előbb már hüledeztünk azon a hangulaton, amelyet a honfitársánál is mélyebbről visszajövő, a világranglista 675. helyén álló, selejtezőből felkerül Lucas Pouille kapott a 14-es pályán az első kanyarban. Pouille megkapta az arcába az őt ünneplő franciáktól a Marseillaise-t, amelyet együtt énekelt a néppel.
Nos, Monfils ezt a még zajló meccsen, döntő szett 4:5-nél megkapta. Tehát, hogy olyannyira tetőfokára hágott a hangulat a Philippe-Chatrier-n éjfélhez közeledve, hogy az őrület határán lévő hazai drukkerek kórusban elénekeltek a mérkőzés közben egyik legnagyobb kedvencüknek a francia himnuszt.
picture

Sebastian Baez a föld fölött lebeghetett két centivel, a leérkezés nem lehett kellemes élmény számára

Fotó: AFP

Az Ausztrál Openen Andy Murray előbb Matteo Berrettini, majd Thanasi Kokkinakis ellen is megmutatta, hogy teniszezzen az ember fémcsípővel is, nem lehet leírni senkit.
Monfils már 36 éves, pont annyi, mint Murray. Mit művelnek idén, Grand Slam-tornákon ezek a veterán, már kifelé menő teniszezők? Semmi különöset, csak megmutatják, miért a tenisz a legcsodálatosabb sport a világon.
Az ugyanitt 2008-ban, tehát 15 esztendeje elődöntős francia a világranglista 394. helyén állva múlta felül az ATP rangsorában 42. Baezt. Utóbbinak az ötödik játszmában labdája volt az 5:0-hoz, dupla brékelőnyben – innen kapott ki.
Gaël Monfils nem csak a Roland Garros, hanem a Grand Slam-tornák történetének egyik legvalószínűtlenebb fordítását mutatta be a fent említett körülmények között. Baez 5:4-nél sem tudta kiszerválni a meccset, ellenfele brékelt, hozta az adogatójátékát, majd ismét brékelt (ráadásul talán ezekben a gémekben játszott a legjobban – hihetetlen), és ezzel pályafutása 11. ötszettes győzelmét aratta a Garroson.
picture

A szenvedés egyik stációja

Fotó: AFP

A 2022-es Australian Open óta ez volt Monfils első győzelme major-tornán. Röpke másfél éves pauza után nyert GS-meccset. 38-15-re áll így az RG történetében. Azért is nagy szó a mostani sikere, mert mindössze harmadszor kerülte el az első fordulóban való kiesést, miután 2005-ben és 2020-ban is kikapott ebben a szakaszban.
Tovább is van, mondjuk még?
Ez volt Gaël Monfils első megnyert meccse 2023-ban ATP-tornán. Megadta a módját, köszi, Gaël!
"A győzelem a legállhatatosabbé lesz" – áll a Roland Garros-idézetet tartalmazó felirat a Philippe-Chatrier egyik oldalán. Meccs közben is elolvashatta párszor. Tényleg azé lett.
picture

Ezek voltak a Garros 3. napjának leglátványosabb ütései

2022 augusztusában, Montréalban saroksérülést szenvedett. Héthónapos szünet után Indian Wellsben tért vissza. Azóta ez a tegnapi mindössze a kilencedik meccse volt idén, egy Challenger-tornán, Ostravában tudott egy meccset nyerni úgy, hogy ellenfele a második szett elején visszalépett.
Simán lehet, hogy Monfils fejében is megfordult ez a gondolat, amikor a negyedik játszmát lesimázta Baez, és 4:0-ra vezetett az ötödikben. De jó, hogy nem tette meg ez a derék francia.
"Ez a pályafutásom két legjobb meccse közé tartozik. Görcsöltek a lábaim, de tele voltam adrenalinnal, holnap biztosan kemény regeneráció vár rám." – nyilatkozta utána Monfils.
Honfitársa, Wimbledon 2013-as bajnoka, Marion Bartoli elérzékenyülve készített vele mini interjút még a pályán. A francia játékos ebben megköszönte a nézőknek a hihetetlen hangulatot, amit teremtettek.
"Azt mondtam magamnak, nem nyertem még meccset, amióta apa lettem, a lányom pedig most Párizsban van, szóval ezt meg fogom nyerni. Hátrébb léptem egyet és elkezdtem hinni a tömeg erejében. Ezt a győzelmet együtt hoztuk össze."
picture

Monfils félelmetes tenisz mutatott be az ötödik játszmában 0:4 után

Fotó: AFP

20 (!) bréklabdával kellett szembenéznie ezen a meccsen, de megcsinálta. Önmagához hűen egyszerre játszott a szurkolóknak, aztán a feleségének, magának, de mindenekelőtt a kislányának.
A levegőért kapkodott, valahonnan mégis talált energiát, hogy fordítson. A teste már jelzett, hogy nagy a baj, de a szíve meg az akaratereje vitte tovább.
"Monfilsban megvan az esélye, hogy valami teljesen irracionálisat csinál, pusztán azért, mert az szép. Képes kockáztatni pár százezer dollárt egy olyan ütésért, amit utána hússzor visszajátszanak. És én ezt bírom. Azokat a figurákat szeretem, akikben megvan ez a mindenekfeletti öröme a játéknak." – ez pedig a kedvenc élő kortárs írónk, Németh Gábor szövege a vele készített Tesis a világ-interjúból.
A cikk szerzőjének sokan eszébe jutottak a Monfils-Baez meccset nézve. Apánk, akitől a tenisz iránti rajongásunkat örököltük, a kollégáink közül Kálmán Laci és Szántó Petra, hogy milyen jó lesz majd velük beszélgetni erről a partiról. De mindenekelőtt és a legtöbbször Németh Gábor, ez a csodálatos ember, író és tanár, akinek Monfils a kedvenc teniszezője, és akinek ezt a cikket ajánljuk.
Tőle való az alábbi idézet is, amelyet Roger Federer tavalyi visszavonulásakor írt a felkérésünkre:
"Nem tartozik szorosan ide, de azt feltételezem, hogy egy idő után egyszerűen nem lesz esélye a számomra rokonszenves, önsorsrontó irracionalitásnak, amit terjedelem hiányában itt és most csak két névvel jeleznék: Gaël Monfils és Nick Kyrgios."
picture

Példamutató akaraterővel fordította meg a partit Monfils

Fotó: AFP

Nem csak Monfils érdemelte meg ezt a meccset, és a végén a győzelmet, hanem Gábor is.
Gaël Monfils soha nem volt és nem lesz Grand Slam-győztes, nem húzott be nagyobb tornát, és már nem is fog. Nem számít. Cserébe egy rakás ember szívét, szimpátiáját és szeretetét nyerte el pályafutása során, mert a pályán mindig önmagát adta, és kiadta magából, ami benne volt. Kedd este (és szerda éjjel) ezeknek a személyeknek a száma tovább nőtt emberfeletti küzdését látva.
És most már apaként is nyert meccset. 36 évesen, franciaként, Párizsban, a Roland Garroson, annak centerpályáján, egy ötszettes thrillert. Olyat, amelyet nem felejt soha, aki látta. Azt sem, ahogy Monfils a győzelme után lefeküdt a salakra és zokogott. Mi meg kifeküdtünk tőle.
Másnap még Monfils felesége, az ukrán Elina Svitolina is győzött a Garroson, szetthátrányból fordítva Storm Hunter ellen. Miközben Svitolina hazájában szörnyűségek történnek éppen, a férje megmutatta, hogy milyen szépségeket tud produkálni az élet ilyenkor is.
picture

Roland-Garros: Hunter - Svitolina - a mérkőzés legjobb pillanatai

Monfils a pályáról lefelé menet egy egyszerű, közérthető üzenetet írt a kamerára: "Skaï" – mindössze ennyi volt a felirat.
Ez a meccs egy szabályos óda lett a tavaly októberben született kislányához.
A határ a csillagos ég. Gaël Monfils talán még azt is átlépte éjjel.
(A Maros Andrástól vett idézetek a vs.hu-n megjelentek korábban cikkben, de utóbbi az internetről eltűnt, a szerzőtől kaptuk meg, amit ezúton is köszönünk!)

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés