Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Berrettinit meglepte az utolsó pillanatos változtatás, Murray úgy érzi, végre kifizetődött a sok munka

Németh Dániel

Frissítve 17/01/2023 - 11:58 GMT+1

Noha még bőven vannak mérkőzések az Australian Open 2. játéknapján, a nap meccsét minden bizonnyal Andy Murray és Matteo Berrettini játszotta. A közel öt órán át tartó küzdelmet döntő szett tie-breakben hozta el a skót, aki ismételten emberfeletti teljesítményt nyújtott. Az olaszt egy kicsit meglepte, hogy fedett pályán játszották le a meccset, de elismerte, hogy Murray jobban alkalmazkodott.

Australian Open: Berrettini - Murray - a mérkőzés legjobb pillanatai

Nézzük, hogyan reagáltak az Australian Open keddi játéknapjának főszereplői.

Egy mérkőzés biztosan ott volt minden teniszszurkoló listáján, amikor nyilvánosságra hozták az első fordulós párosításokat: Andy Murray és Matteo Berrettini találkozója. A sorsolásnak – érthető módon – egyik teniszező sem örült igazán, hiszen mindkét játékos nagy célokkal érkezett erre a versenyre. Nos, ezúttal Berrettini húzta a rövidebbet.
„A végére nagyon jó lett ez a találkozóm kiváltképp az utolsó három szett. Nem különösebben vagyok elégedett azzal, ahogyan pályára léptem. Nyilván egy picit más várt, mint amire számítottam: hideg volt a meleg helyett. Én a melegre készültem, de két perccel a meccs előtt minden megváltozott. Andy jobban kezelte ezt a helyzetet” – nyilatkozta Berrettini.
A nagy melegre való tekintettel (a hőmérséklet elérte a 36 fokot) a szervezők felfüggesztették a játékot, hogy a nagyobb pályákon behúzhassák a tetőket. Ez az olasz és a skót meccsén taktikai szempontból is fontosnak bizonyult, mivel a fedett pályán párásabb volt a levegő, ami lelassította a labdákat.
picture

Australian Open: Berrettini - Murray - a mérkőzés legjobb pillanatai

Murray az első két szettet 6:3-ra megnyerte, Berrettini azonban a harmadik játszmától kezdve magasabb fokozatra kapcsolt, egy késői brékkel szépített, majd a negyedik szett tie-breakjét is elhozta. Az olasznak 5:4-nél meccslabdája volt, ám hálóba ütött egy könnyű fonákot, a 10 pontos tie-breaket pedig az ötszörös Australian Open-döntős nyerte meg – majdnem öt órányi küzdelem után.
„Azt hiszem, ezt érezni fogom az este során és majd holnap, most azonban hihetetlenül boldog és büszke vagyok. Rengeteget dolgoztam az előző hónapokban a stábommal, hogy ehhez hasonló stadionokban és meccseken teniszezhessek, olyan játékosokkal szemben, mint amilyen Matteo. És ez most kifizetődött” – mondta a pályán a skót.
„Ez volt a legelső alkalom, hogy 10 pontos tie-breaket játszottam. Egy kicsit más, mert még 6-1-nél vagy 7-1-nél is messzinek tűnik a vége. Úgy érzem, hogy a tenisz rendben volt. Legalábbis belülről így éltem meg, azt nem tudom, milyen volt kívülről. Hihetetlenül szervált és hatalmas küzdő, a tour egyik legjobbja. Mindig a legvégéig harcol, szóval örülök, hogy sikerült továbbjutnom.”
A férfiaknál továbbjutott Taylor Fritz is, aki egy viszonylag nehéz mérkőzésen, négy szettben győzte le Nikoloz Basilashvilit. Az amerikai teniszező rosszul kezdett, de az első négy játékot követően szüneteltették a meccset, hogy behúzzák a tetőt. Noha Fritz szívesebben játszott volna a melegben a gyorsabb körülmények miatt, elismerte, hogy a pár perces leállás jót tett neki.
picture

Australian Open: Fritz - Basilashvili - a mérkőzés legjobb pillanatai

„Ha a pályát nézzük, azt szerettem volna, hogy gyorsabb legyen, ebből a szempontból jó lett volna szabadtéren játszani. Viszont amíg behúzták a tetőt, egy kicsit rendezni tudtam a gondolataimat. Kicsikét ideges voltam az elején, ez az első Grand Slam, amin top 8-as kiemeléssel játszom. A szervánál viszont segített a zárt tető, mivel a nappal és a széllel sem kellett foglalkozni.”
Szintén érdekes párosításnak tűnt Andrey Rublev és Dominic Thiem mérkőzése, a várt dráma azonban elmaradt. Az orosz az elejétől fogva nagyon magas szinten teniszezett, amit Thiem csak az első félórában tudott tartani. A második játszmában ráadásul meg is sérült, ami miatt ápolni kellett és a szervája is lelassult az elejéhez képest.
„Az egyik adogatásnál történt. Az a helyzet, hogy a nap megnehezítette a szerválást, másképp kellett feldobnunk a labdát, és ekkor valami történt a hasfalammal vagy a bordámmal. Kint a fiziós azt mondta, hogy a bordáim rendben vannak, csak egy kis gyulladás vagy húzódás lehet. Ennyi történt, nyilvánvalóan nem a legjobb időzítés a második szett közepén, de ez van.”
picture

Australian Open: Rublev - Thiem - a mérkőzés legjobb pillanatai

„Az az érzésem, hogy a játékom és a koncentrációm terén megfelelő irányba tartok. De őszintén szólva most akkor sem lettem volna képes legyőzni Rublevet, ha 100%-os vagyok, elvégre ötödik kiemelt a tornán. Szóval alapból sem könnyű megverni, a hasfalproblémákkal pedig szinte lehetetlen. Az irányt azonban ez a vereség sem változtatja meg. Igyekszem javulni a következő versenyekre.”
A Rod Laver Aréna programját két női mérkőzés indította; elsőként az Adelaide-ben tornát nyerő Aryna Sabalenka lépett pályára, majd a tavalyi világbajnok, Caroline Garcia. Mindketten esélyesnek számítanak Melbourne-ben, emiatt talán egy picit idegesek voltak az elején, de összességében különösebb probléma nélkül jutottak a második fordulóba.
picture

Australian Open: Sabalenka - Martincova - a mérkőzés legjobb pillanatai

„Mindent megteszek annak érdekében, hogy a lehető legmesszebb jussak. Viszont nem lehet előre kijelenteni, hogy sikerülni is fog. Hogy ezúttal ott leszek a döntőben. Hogy én nyerek. Nem mondhatsz ilyet. Egy dolgot tehetek: nagyon keményen dolgozok. Mentálisan és fizikálisan készen állok a menetelésre. Remélhetőleg jól fogok játszani és sokáig jutok a versenyen” – mondta Sabalenka.
„Ideges voltam, de ez természetes” – nyilatkozta Garcia. „Ez mindig benne van. Azt jelzi, hogy törődöm azzal, amit csinálok. Váratlanul ért, hogy a Rod Laveren kaptam helyet, meglepett a beosztás. Ez volt az első meccsem ezen a pályán. Egy picit ráfeszültem, így eleinte lassabban játszottam, de aztán egyre csak jobb lett idővel.”
picture

Australian Open: Sebov - Garcia - a mérkőzés legjobb pillanatai

A selejtezős Katherine Sebov után egy újabb kanadai vár a torna negyedik kiemeltjére, aki már jóval nagyobb veszélyt jelenthet a franciára. Leylah Fernandez az első körben 7:5, 6:2-re nyert Alizé Cornet ellen, méghozzá kimondottan jó játékkal. Azt pedig tudjuk, hogy az ő játékstílusa borzasztó kellemetlen tud lenni, mivel kiválóan teniszezik második szándékból.
„Ez egy kiváló második fordulós meccs. Remekül teljesített a Grand Slameken, miközben nagyon fiatal játékos, egy rendkívül tehetséges, balkezes teniszező – ritkán játszunk balkezes ellenfelekkel. Nyilvánvalóan remek kihívás lesz, a legjobb teniszemet kell elővennem. Próbálom észben tartani a második szettet, edzeni egy jót holnap, és aztán agresszívebben teniszezni nála.”
picture

Australian Open: Fernandez - Cornet - a mérkőzés legjobb pillanatai

Ami a torna egyik esélyesének nagy kihívás, az a túloldalon álló teniszezőnek komoly lehetőség, hogy bizonyítsa, bárkivel képes felvenni a versenyt. „Szerintem ez egy kiváló alkalom, hogy felmérjük, hol tartok a tenisz tekintetében, milyen szinten vagyok mentálisan és fizikálisan. Nagyszerű játékos. Úgy érzem, megint megtalálta a ritmust, és szerintem ez egy érdekes párosítás, már alig várom” – mondta Fernandez.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása