Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic következő rekordja már kopogtat, de még van egy mákszemnyi Alcaraz-esély az előzésre

Gecsei Dina

Frissítve 11/11/2023 - 19:08 GMT+1

Nitto ATP Finals – Novak Djokovic az év végi ATP-világbajnokság első számú kiemeltje, a torinói viadalon pedig nem kisebb célt tűzött ki maga elé a szerb teniszező, mint hogy megszerezze a rekordot jelentő nyolcadik év végi világelsőségét.

Djokovic újabb földöntúli mérföldkőhöz érkezett Párizsban: megvan a 40. 1000-es trófea

„Számomra most az a legnagyobb cél, hogy világelsőként fejezzem be a szezont, és remélhetőleg sikerül is ezt elérnem” – mondta Novak Djokovic az ATP Media kérdésére válaszolva nem sokkal a november 12-én rajtoló világbajnokság előtt. „Aztán persze szeretném megnyerni a tornát is, de a cél a világelsőség, aztán majd meglátjuk, mi lesz utána” – tette hozzá.
A cél pedig cseppet sem tűnik elérhetetlennek, ha Djokovic egyetlen meccset megnyer, vagy Carlos Alcaraz egyetlen meccset elveszít, akkor a szerb nevével kezdődik majd az év végi világranglista, ami legutóbb 2021-ben jött össze neki.
Djokovic 9945 ponttal áll jelenleg a szezonban, 1490 ponttal vezet Alcaraz előtt. A vb-n 1500 pontot kap az, aki veretlenül lesz a torna bajnoka. Tehát ha Alcaraz mindhárom csoportmeccsét megnyerné, majd megszerezné a tornagyőzelmet is, 1500 pontot kapna, amivel 9955 pontja lenne - 10 ponttal több, mint amennyi Djokovicnak van jelenleg. Ha ez össze is jön, csak akkor tud előzni Alcaraz, ha Djokovic egyetlen meccsét sem tudja megnyerni a csoportkörben.
Djokovic már vasárnap este kézbe veheti a sorsát, hiszen 21:00 órai kezdettel a dán Holger Rune ellen kezdi meg a világbajnokságát. Nem lesz ismeretlen a szereposztás, ők ketten alig egy hete, Párizsban csaptak össze, egy közel háromórás, kiváló meccset játszottak az év utolsó 1000-es tornájának negyeddöntőjében. Akkor Rune maradt alul, Djokovic pedig megnyerte a tornát is, de az biztos, hogy mindketten éhesek a sikerre Torinóban is.
„Holger most debütál a világbajnokságon. Nyilvánvaló, hogy [Carlos] Alcarazzal együtt egy generációhoz tartoznak, a Next Gen egyik első számú képviselője, és valószínűleg ő az egyik olyan játékos, akiről a következő évtizedben a tenisz szólni fog” – mondta leendő ellenfeléről Djokovic.
„Biztos vagyok benne, hogy sokat fogunk látni még belőle a jövőben, arról nem is beszélve, hogy most Boris Becker, a tenisz egyik legendája áll mögötte, ráadásul folyamatosan fejlődik is. Minden alkalommal, amikor szemtől szemben állunk egymással, szinte biztos, hogy szoros meccs kerekedik belőle, úgyhogy valószínűleg most is erre kell számítanom” – tett hozzá.
Ennek ellenére a 36 éves játékos magabiztosan várhatja a vb-t, idén már harmadik alkalommal kerül megrendezésre ezen a helyszínen, a torinói Pala Alpitour arénában a rendezvény, ahol tavaly már kipróbálhatta Djokovic, milyen a magasba emelni a trófeát.
picture

Novak Djokovic a vb-trófeával

Fotó: Reuters

„Tökéletes volt. A meccseim nagy részét, ötből négyet sima szettben nyertem. Ez a harmadik alkalom, hogy itt vagyunk Torinóban, ahol van szerintem pár száz, majdnem háromszáz méter tengerszint feletti magasság, amit talán a szurkolók nem éreznek, de mi a pályán igen” – mondta Djokovic.
„A labda száll a levegőben, egész más körülmények között játszunk, szóval kell néhány nap, hogy úgy rendesen alkalmazkodjunk, de nagyon szép a helyszín és örülök, hogy itt lehetek” – folytatta.
„Az emberek nagyon szenvedélyesen szeretik a teniszt és általában a sportot Olaszországban, a római tornával ugyanez van, és most itt, Torinóban is ugyanezt tapasztalni, ahol most már hagyománya van a világbajnokságnak is. Ez nagyszerű. Nagyon várom már, és nagyon izgatott vagyok” – zárta a gondolatot.
Djokovicot viszont nem csak a kézzelfogható eredmények érdeklik, legalábbis elmondása szerint.
„Szeretek versenyezni, szeretem a sportot. Igazából ez a legnagyobb motivációm, rengeted rekordot állítottam fel, rengeteg rekordot döntöttem meg, és ez nagyszerű” – magyarázta.
„De, ha most felhagynék a profi tenisszel, és átgondolnám, mit értem el, akkor rendkívül elégedett lehetnék. Szóval nincs rajtam nyomás, hogy folytassam a versenyzést, de még mindig megvan bennem a vágy és még mindig tényező vagyok.
Nagyon magas szinten játszom, így a rekordok kétségtelenül hatalmas inspirációt jelentenek, meg persze az is, hogy a sportág történetének a része legyek."
picture

Novak Djokovic

Fotó: Eurosport

Továbbra is szeretném magam írni a saját történetemet, a tenisz történelmét, és megnézni, hogy még meddig juthatok el.
A világbajnokság tökéletes helyszíne a történelem írásának, Djokovic pedig igazán minőségi ellenfelekkel néz majd szembe ezen a héten: Jannik Sinner, Stefanos Tsitsipas és Rune társaságában vezeti a Zöld csoportot, és nagyra is értékeli, hogy a világ legjobbjai ellen versenyezhet.
„Ez nagyszerű. Mindig megtiszteltetés számomra, hogy részt vehetek ezen az eseményen. Ez az ATP Tour csúcspontja. A Grand Slameken kívül ez a legnagyobb torna a sportágunkban. A világ legjobb nyolc játékosa pedig egész évben nagyon keményen dolgozott, minden játékos, aki kvalifikálja magát erre az eseményre, kiváltságosnak érezheti magát” – mondta Djokovic.
„Ez az egyetlen olyan torna, ahol tényleg csoportos formátum van, tehát még ha el is veszítesz egy-két meccset, akkor is bejuthatsz az elődöntőbe. Szóval azt hiszem, ez egy kicsit leveszi rólunk az esetleges vereség okozta nyomást.”
De ettől függetlenül minden egyes meccsen a legjobb formádat kell nyújtanod, mert itt minden egyes meccset az 1000-es tornák döntőinek a színvonalán játszanak.

Elindult az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornája! Kövessetek minket a legfrissebb sporthírekért és a legmenőbb cikkekért, sőt, készülünk interaktív játékokkal, szavazásokkal is!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés