Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Federer minden várakozását felülmúlta a Laver-kupa, amelyen valamikor kapitányként vehet részt

Takács Márton

Frissítve 21/09/2023 - 19:29 GMT+2

A Laver-kupa ezen a héten a kanadai Vancouverben tér vissza, ahol a Team World zsinórban másodszor szeretné megnyerni a tornát. Roger Federer is jelen lesz, a tavaly ilyenkor visszavonuló zseni beszélt arról, hogy a jövőben esetleg kapitányként is részt vehet az eseményen. Federer, aki a csapatverseny társalapítója, azt is elmesélte, hogy milyen tapasztalatokat szerzett a korábbi kupákon.

Ilyet is csak egyszer látni az életben: Federer és Nadal egymás mellett zokog az utolsó meccsük után

Roger Federer társalapítóként lesz jelen az idei Laver-kupán, de később kapitányként vállalhat szerepet.
Szinte napra pontosan egy év telt el Roger Federer visszavonulása óta, aki tavaly a londoni Laver-kupán akasztotta szögre a teniszütőjét. Hatodik alkalommal, idén a kanadai Vancouverben rendezik a tornát, amelynek rajtja előtt Federer interjút adott a sorozat hivatalos honlapjának.
A 20-szoros Grand Slam-győztes, az esemény társalapítója utalt arra, hogy a jövőben ő lehet a Laver Cup egyik kapitánya. Eddig a régi nagy riválisok, Björn Borg és John McEnroe voltak az európai, illetve a Világcsapat kapitányai a torna 2017-es indulása óta.
Federer a 2023-as Laver-kupa mindhárom napját a helyszínen követi majd figyelemmel, és felvetette, hogy a jövőben akár kapitányként is átvehetné az irányítást az európai csapat felett.
"Szeretek a tenisz közegében lenni. Talán egy nap én leszek a kapitány a Laver-kupán. Egyelőre nincsenek tervek, de úgy gondolom, hogy ez nagyon szép lenne."
Mivel a nagy négyes tagjai: Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic és Andy Murray nem lesz ott az idei Laver-kupán, az európai csapat új felállásban játszik.
picture

Játszania most nem, nyilatkoznia viszont annál többet kell Federernek

Fotó: AFP

Stefanos Tsitsipas és Holger Rune sérülés miatt visszalépett, így tovább gyengült a kontinens felhozatala. A távollétükben a világranglista 6. helyén álló Andrey Rublev vezeti majd az európai csapatot. Tehát Carlos Alcaraz és Daniil Medvedev sem lép pályára Vancouverben. Rublev és Casper Ruud lesznek az együttes egyetlen olyan tagjai, akik korábban már játszottak a Laver-kupán.
Federer elmondta, izgatottan várja, hogy láthat néhány szuper páros kombinációt a szeptember 22-én kezdődő tornán.
"Nagyon izgatott vagyok a Laver-kupán látható párosok miatt, mert általában olyan csapatok vannak, akiket még nem láttunk a múltban, így például szeretném látni Hurkaczot és Rublevet együtt játszani" - mondta a 42 éves svájci.
"A világcsapatban több variáció is lehet Ben Sheltonnal, Frances Tiafoe-val és Taylor Fritz-cel... Egyszerűen csak szeretem a szupersztár-kombinációkat."
picture

A kép, ami örökre beég: Federer búcsúmeccsén még Nadal is elsírta magát

Federer, aki 2017-ben, 2018-ban, 2019-ben és 2022-ben is kék mezbe öltözött a Laver-kupán, elismeri, hogy nem éppen pártatlan.
"Van bennem valami, ami az európai csapat felé húz” - vigyorgott.
"Boldog vagyok, ha a Világcsapat nyer, ne értsenek félre - de valahogy mélyen legbelül érzem, hogy azt akarom, hogy Európa győzzön."
A Laver Cup koncepciója évekkel ezelőtt született meg Federer és ügynöke, Tony Godsick között a Rolex Shanghai Masters alatt.
"Elkezdtünk beszélgetni arról, hogy szerintem nagyszerű lenne, ha a legjobb játékosok kapnának egy-egy meccset, és lenne egy olyan hely is, ahol a korábbi nagyok újra összejöhetnének, és szerepet kaphatnának” – magyarázta Federer.
picture

Könnyeket talán nem, csak mosolyokat láthatunk tőle

Fotó: AFP

"A történtek teljesen felülmúlták a várakozásaimat. Soha nem gondoltam volna, hogy Genfben fogok játszani, és nyilván egy kicsit nosztalgikus is számomra, hogy az O2-ben vonulok vissza, ahol sok meccsemet vívtam.
Látni a bajtársiasságot, a különböző országokból érkező embereket, akik egy csapatba kerülnek, mint én és Rafa vagy én és Novak. Csodálatos volt látni az örömöt, amit Borg és McEnroe hozott a csapatokba, ahogy azt is, hogy mennyire élvezik a szerepüket.” – tette hozzá.
A Laver-kupát szeptember 22-én és 23-án 22 órától, szeptember 24-én pedig 21 órától élőben közvetítjük az Eurosport 1-en!
picture

Federer, mosoly, könnyek - ilyen volt egy hihetetlen és megismételhetetlen utazás utolsó állomása


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés