Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Fokozott ellenőrzés kíséri az ukrán-orosz páros menetelését a budapesti tenisztornán

Marosi László

Publikálva 20/07/2023 - 10:51 GMT+2

Miközben a világ- és a magyar sportsajtón végigsöpörtek Shuai Zhang és Tóth Amarissa mérkőzésének botrányos jelenetei, a Római-parton zajló budapesti WTA 250-es torna harmadik napján egyesben a tét már a legjobb nyolc közé jutás volt. A páros tornán pedig a szemfülesek egy igencsak párját ritkító duóra figyelhettek fel.

Valeriya Strakhova (Fotó: Tobias Froehlich)

Fotó: Other Agency

Döntő szett rövidítésben győzelmével Stollár Fanny negyeddöntős az év legrangosabb hazai nemzetközi versenyén, a Római Teniszakadémián. A 24 éves magyar teniszező a tavalyi wimbledoni elődöntős, Tatiana Mariát múlta felül, pedig a mérkőzés hajrájára az edző és férj, Charles Maria mellől még az 5. kiemelt kétéves kislánya is felébredt a babakocsiból, hogy édesanyját figyelhesse.
picture

Műkörömmel a negyeddöntőig (Fotó: Stollár Fanny)

Fotó: Other Agency

Stollár viszont a rövidítésben 6-4-es hátrányból, két meccslabdáról tudott fordítani, így jövőhéten újra a négyszázban jegyzik a világranglistán. Arról a nemzetközi szövetség nem vezet sajnos statisztikát, de gyaníthatóan elég kevés játékos mondhatja el magáról, hogy műkörömmel játszva negyeddöntős egy WTA-tornán. Az elmúlt évekből talán csak Serena Williamsnél vagy épp Caroline Wozniackinál láttunk ilyet.
Hogyan lehet kikapni 5-0 40:15-ről? A budapesti WTA-tornán ezt a két évvel ezelőtti bajnok, Yulia Putintseva mutatta be a korábbi wimbledoni junior bajnok, Claire Liu ellen. A 4. kiemelt kazah játékos a villanyfényben rendezett mérkőzésen a 6-3-ra elvesztett első szett után végül hét játszmalabdája ellenére bukta a másodikat tie-breakben és ezáltal a mérkőzést is. A meccs alatt azért egy kétes nyom láttán volt ideje visszautalni a keddi napon történtekre is, az élő sólyomszem bevezetését várva.
Győzött még a szlovén női tenisz legnagyobb ígérete, az ifjúsági olimpiai bajnok Kaja Juvan és az idei Roland Garroson a legjobb 16 közé jutó, Anna Karolina Schmiedlova. Azok azonban, akik ezen két meccs között az 1-es pályára látogattak volna, figyelemreméltó dolgoknak lehettek volna szemtanúi.
Az általában családias hangulatú tenisztornán ehhez a pályához csak szigorú biztonsági ellenőrzést követően lehetett bejutni, hogy aztán kerti székeken biztonsági őr jelenlétében lehessen követni a mérkőzést. A szigor talán nem véletlen, ha abból indulunk ki, hogy az ukrán Valeriya Strakhova a háború kitörése óta nem először orosz partnerrel állt össze párosozni, Alena Fomina személyében.
Még a háború kitörése előtt foglalkoztunk azzal a témával, hogy a média és szurkolók részéről milyen nyomás nehezedik azon ukrán sportolókra, akik, a politikától magukat távol tartva, orosz sporttársaikkal nem szakították meg a kapcsolatot. A háború kezdete óta a helyzet csak fokozódott, ráadásul Strakhova esetében mindenképp szembeötlő, hogy ezúttal WTA-szinten ment szembe országa és hazája szövetsége elvárásaival és szerepel egy, az országával háborúban álló ország játékosával.
picture

1-es pálya (A szerző saját felvétele)

Fotó: Other Agency

A kérdéskör természetesen az ukrán sportsajtót is foglalkoztatta, még májusban az Ukrán Teniszszövetség alelnöke, Evgeny Zhukin oroszbarátnak minősítette a teniszezőjüket.
"Soha életemben nem beszéltem vele. Talán kétszer láttam őt életemben, a pályán, néhány versenyen. Amennyire tudom, ő valóban abszolút oroszbarát ember. Mi, mint nem kormányzati szervezet, nem kérhetjük, hogy fosszák meg az állampolgárságától, vagy kényszerítsük arra, hogy ne játsszon ukrán zászló alatt. Tanulmányoztuk ezt a kérdést és nem találtunk semmilyen kiutat. Bár tisztában vagyunk vele, hogy ez egy probléma. A minisztérium foglalkozik ilyen kérdésekkel, de mi a helyzet a világ 300-400. számú teniszezőjével? Ki fog erre időt szánni?" - mondta Zhukin a Btu.org.ua portálnak adott interjújában.
A helyzet egyébként abból a szempontból is különösen pikáns, hogy Strakhova budapesti párospartnere, Fomina a Krímben született és annak orosz megszállásáig szintén ukrán színekben versenyzett, 2017 óta orosz állampolgár.
Mindenesetre oroszbarátság ide, oroszbarátság oda, a világranglistán százon kívül jegyzett, friss ukrán-orosz duó az első körben 10-5-ös match tie-breakben legyőzte az első kiemelt, Anna Danilina – Ulrikke Eikeri kettőst, így a mai napon már az elődöntőbe jutásért játszanak.
Eredmények:egyes, nyolcaddöntők:
  • Stollár Fanny (HUN) – Tatjana Maria (GER) 6-3 2-6 7-6 (6)
  • Claire Liu (USA) – Yulia Putintseva (KAZ) 6-3 7-6 (8)
  • Anna Karolina Schmiedlova (SVK) – Tamara Korpatsch (GER) 4-6 6-2 6-3
  • Kaja Juvan – Astra Sharma (AUS) 6-2 4-6 6-2
páros, első forduló:
  • Strakhova (UKR) / Fomina – Danilina (KAZ) / Eikeri (NOR) 6-3 3-6 10-5
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés