Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Botrány a budapesti WTA-tornán, Tomljanovic szerint undorítóan viselkedett a magyar teniszező

Marosi László

Frissítve 19/07/2023 - 11:59 GMT+2

Hungarian GP - Bondár Anna, Stollár Fanny és Tóth Amarissa révén három magyar is a legjobb tizenhat közé jutott a Római-parton zajló budapesti WTA 250-es tornán. A nemzetközi teniszélet számára azonban az idei Római Teniszakadémián zajló verseny a második kiemelt Shuai Zhang búcsúja miatt lesz emlékezetes…

Tóth Amarissa (Fotó: Hungarian Tennis/Facebook)

Fotó: facebook

Kiesett a budapesti WTA-torna egyik legnevesebb versenyzője, a párosban kétszeres Grand Slam-győztes Shuai Zhang. Az év elején a ranglista 22. helyén álló kínai játékos több mint öt hónapja nem nyert meccset egyesben, ezúttal a hazai versenyén szabadkártyásként induló Tóth Amarissa állta útját. A magyar játékos 6-5-ös vezetésénél Zhang feladta a mérkőzést.
Könnyek közt, sírva levonulva a pályáról…
Úgy látszik, vannak olyan székbírók, akikkel mindig történik valami. Morgane Lara haragját már Camila Giorgi édesapja is kivívta a két évvel ezelőtti római versenyen, olyannyira, hogy a játékvezetőnek a biztonsági őröket is hívnia kellett. A budapesti ténykedése idáig ezúttal nem fajult, bár Shuai Zhang edzője, Shuo Li reklamálását látva, talán ettől sem voltunk távol.
Történt ugyanis, hogy első szett 5-5-nél 15:15 állásnál Zhang T-vonal környékére érkező tenyeres keresztjét a vonalbíró kintnek látta, melyet a székéből megérkező Morgane Lara is megerősített. A televíziós lassítás alapján egyértelműen téves bírói ítélet született, a közvetítés során még a nyomra is ráközelített a kamera, érthető volt Zhang hosszas reklamálása. A második kiemelt olyannyira biztos volt az igazában, hogy a WTA Supervisort, Martina Lutkovát is behívatta, bár azzal tisztában lehetett volna, hogy a supervisor ilyen esetben nem fogja felülbírálni a székbírói döntést.
A nyom:
picture

A nyom, ami alapján a téves ítélet született

Fotó: Eurosport

Így is lett, viszont talán elcsendesedtek volna a kedélyek, ha a 19 éves magyar teniszező a rákövetkező labdamenet után, 30-30 állásnál nem söpri el a vitatott nyomot. Tóth Amarissa a verseny hivatalos Facebook-oldalán készített interjúban így fogalmazott:
„Odamentem eltörölni a nyomot. Egyrészt azért, ha szervál majd ide egyenlőnél, akkor ne lehessen újra ezt a nyomot megmutatni, ha lehívja a bírót. Másrészt, ezzel egy újabb vitát tudtam volna megelőzni térfélcsere után”.
Tekintve, hogy egy játékosnak nem tiszte maga kárára megadni egy pontot, így lépjünk túl azon a félmondaton, hogy ezzel Amarissa is elismerte, a nyom is azt mutatta, ellenfele labdája csípte a vonalat. Amellett azonban nem lehet elmenni, hogy egy kétszeres GS-győztes játékos, mikor a magyar lány elindult elsöpörni a nyomot, többször kérlelte őt, hogy várjon, hagyja meg azt.
„Wait, wait, wait, keep the mark” – hangzott el Zhang szájából.
Az élete első WTA-főtáblás meccsét játszó magyar játékost nem hatotta meg a nálánál 15 évvel idősebb, jelenleg is TOP50-es játékos kérlelése, eltörölte a nyomot.
Ezen mozdulat végül közvetve élete első WTA-főtáblás sikerét is jelentette. Zhang ugyanis olyannyira nem tudta megemészteni a történteket, hogy a bukott adogatása után, 6-5-nál sírva fakadt, majd pánikrohamra hivatkozva, könnyek közt kezet fogott a székbíróval és Amarissával, majd elhagyta az Asbóth Józsefről elnevezett centerpályát.
Tóth Amarissa a meccs után a közösségi médiában a szurkolóktól, de pályatársaitól is kapott hideget-meleget, különösen amiatt, hogy rögtön ellenfele kézfogása után felemelte karjait ünneplés gyanánt…
"Abszolút undorító viselkedés" - tweetelte Ajla Tomljanovic. "Shuai jobb ember, mint sokunk, amiért kezet rázott a bíróval és azzal a lánnyal".
A tornán ugyanaznap búcsúzó korábbi TOP20-as játékos, Daria Saville sem fogta vissza magát:
"Zéró tisztelet ettől a Toth lánytól. Annyira, de annyira, de annyira dühös vagyok. Annyira sajnálom Shuait."
A franciák rutinos játékosa, Alizé Cornet tweetje szerint Amarissa ünneplése volt tiszteletlen, míg a korábbi világranglista-2. Agnieszka Radwanska húga, Urszula egyenesen ezt írta ki:
"Az év sportszerűtlenségi díját Tóth Amarissa nyeri.”
Hazai reménységünk védelmében azért jegyezzük meg, a vitatható nyomeltörlés után Shuai lecsalózta őt a pályán és az edzője is verbálisan inzultálta őt, a tisztelet hiányát sérelmezte. Hogy jogosan-e, azt az olvasókra bízom, mindenesetre ilyet is ritkán látni, hogy egy edző kiabálni merészel az ellenfél játékosával.
Mindenesetre úgy látszik, a Római Teniszakadémián mindig történik valami. Több mint 10 éve történt már, hogy Anabel Media Garrigues pályahiba miatt órákra bezáratta a centerpályát, két éve pedig Danielle Collins hagyta ott feldúltan a centerpályát egy szintén erősen vitatható székbírói döntés és egy figyelmetlen labdaszedő miatt. Reméljük, idén hasonló eseményeknek nem lehetünk már szemtanúi, csak a jó tenisz van már csak hátra a tikkasztó hőségben, bár ki tudja, a mindig igen impulzív Yulia Putintseva még versenyben van.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés