Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Indul a harc a világelsőségért – Sabalenka pole-ban, de Świątek extra teljesítménnyel előzhet

Németh Dániel

Frissítve 28/10/2023 - 19:22 GMT+2

Aryna Sabalenkának a saját kezében van a sorsa, ha döntőbe jut a világbajnokságon, Iga Świątek teljesítményétől függetlenül világelső marad 2023-ban. A helyzet akkor válik érdekessé, ha a fehérorosz bukdácsolni kezd a csoportban, ám a négyszeres Grand Slam-bajnoktól még így is egy extra világbajnokságra lenne szükség, hogy visszaszerezze a vezető helyét.

Coco Gauff nyerte meg a 2023-as US Opent, az amerikai lány belépett a Grand Slam-bajnokok klubjába

Az év nagy részében Iga Świątek állt a ranglista élén, a US Openen azonban előzött Aryna Sabalenka.

Ha az egész éves teljesítményt nézzük, teljesen megérdemelten, elvégre a fehérorosz a legnagyobb versenyeken kiegyensúlyozottabb volt a lengyelnél. Bár mindketten egy-egy Grand Slamet nyertek, Sabalenka a US Openen döntőt, a Roland Garroson és Wimbledonban elődöntőt játszott, Madridban pedig egy 1000-es tornát is behúzott.
Świątek idénye valamivel csendesebb volt, mint a 2022-es, ám ettől még behúzta a Roland Garrost, Pekingben pedig a szezonbeli első 1000-es címét is megszerezte. Utóbbi a világelsőség szempontjából sokat jelenthet még, elvégre azzal 630 pontra csökkentette a hátrányát, vagyis a matematikainál valamivel nagyobb esélye van arra, hogy visszaszerezze az első helyet.
Azt persze érdemes leszögezni, hogy Sabalenkának a saját kezében van a sorsra, és ha jól szerepel a világbajnokságon, akkor Świątek eredményeitől függetlenül is világelső maradhat. Minden csoportmeccses győzelem 250 pontot ér, ezen felül az elődöntős sikerrel 330, a tornagyőzelemmel 750 pontot lehet gyűjteni.
  • Ha Świątek kikap egyszer a csoportban, Sabalenkának már a 3-0-s csoportkör elegendő, 2-1-es mérleggel pedig a döntőbe kell jutnia.
  • Ha Świątek két mérkőzést veszít a csoportban, akkor Sabalenkának már a 2-1-es csoportkör is elég az első helyhez.
Feltételezve, hogy Sabalenka mindhárom csoportmeccsén pályára lép (a vb-n a vereségért is jár 125 pont), Świąteknek legalább a döntőig el kell jutnia, hogy legyen esélye az előzésre.
  • Ha Sabalenka 0-3-mal zárja a csoportot, Świątek világelső lehet a tornagyőzelemmel, 3-0-s csoportkörrel pedig a döntő is elég.
  • Ha Sabalenka 1-2-vel végez a csoportban, Świąteknek meg kell nyernie a világbajnokságot.
  • Ha Sabalenka 2-1-es mérleggel áll, Świąteknek úgy kell megnyernie a világbajnokságot, hogy a csoportban is nyert legalább két meccset.
  • Ha Sabalenka 3-0-val zárja a csoportot, Świąteknek hibátlan mérleggel kell megnyernie a világbajnokságot.
picture

Aryna Sabalenka és Iga Swiatek

Fotó: Getty Images

Hogy néznek ki a csoportok?

Első ránézésre Sabalenka került nehezebb csoportban, mellette van Elena Rybakina (4-2), Jessica Pegula (4-1) és Maria Sakkari (6-3). Bár ez a fehérorosz szempontjából is nehéz négyesnek tűnik, talán az a legfontosabb, hogy Świąteknek rendszerint a nagy ütőerővel rendelkező játékosokkal szemben szokott bajba kerülni, ők pedig egytől egyig Sabalenka négyesébe kerültek.
Bacalar csoport
  • 1. Aryna Sabalenka
  • 4. Elena Rybakina
  • 5. Jessica Pegula
  • 8. Maria Sakkari
Chetumal csoport
  • 2. Iga Swiatek
  • 3. Coco Gauff
  • 6. Ons Jabeur
  • 7. Marketa Vondrousova
A lengyelre Coco Gauff (8-1), Ons Jabeur (4-2) és Markéta Vondroušová (2-0) vár, akikkel fölényben van a sebesség tekintetében, és a mérlege is pozitív. Az egymás elleni egyébként Sabalenkának sem rossz a csoporton belül, legfeljebb az okozhat nagyobb fejtörést, hogy idén Rybakina veretlen a világelsőkkel szemben (4-0).
Forrás: WTA

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása