Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Gauff megköszönte a gyűlölködőknek, Sabalenka magát hibáztatta

Minich Réka

Publikálva 10/09/2023 - 11:22 GMT+2

Coco Gauff élete első Grand Slam-tornáját nyerte, miután szetthátrányból fordítva legyőzte Aryna Sabalenkát a US Open döntőjében. Sabalenka szokásához híven nagy ütésekkel próbálta megtörni ellenfelét, de Gauff elképesztően harcolt, nem adott fel semmilyen labdát, ami végül nyerőnek bizonyult, hiszen a fehérorosz játékos rengeteg ki nem kényszerített hibát követett el.

Coco Gauff nyerte meg a 2023-as US Opent, az amerikai lány belépett a Grand Slam-bajnokok klubjába

Coco Gauff élete leső Grand Slam-tornáját nyerte hazai pályán, Aryna Sabalenka viszont jövő héttől világelsőséggel vigasztalódhat.
Coco Gauff 10. tinédzserként nyerte meg a US Opent, ráadásul Serena Williams óta elsőként az amerikaiak közül. Gauff tavaly játszotta első Grand Slam-döntőjét a Roland Garroson, ahol simán kikapott Iga Swiatek ellen.
Most Sabalenka ellen sem kezdte jól a meccset, az első szettben nem igazán tudott mit kezdeni ellenfele óriási ütéseivel, háromszor is elvesztette az adogatását. A második játszma eleje sem nézett ki másképp, de Gauff számára szerencsésen, már az első játék végén eljött a fordulópont. Bréklabdáról is sikerült megtartania az adogatását, ráadásul elképesztő védekezéseket mutatott be. Az utóbbi láthatóan frusztrálta Sabalenkát, aki egyre többet hibázott. A második játszmát szorosan nyerte Gauff, de a harmadikban már egyértelműen ellenfele fölé tudott nőni.
„Köszönöm mindenkinek, aki nem hitt bennem. Egy hónapja Washingtonban, amikor 500-as tornát nyertem, sokan azt mondták, hogy ennél sose jutok előrébb. Aztán, mikor két hete 1000-est nyertem, megint jöttek. Most pedig itt állok egy Grand Slam-trófeával a kezemben.
Sokan azt hiszik, hogy ezzel eloltják a bennem lobogó tüzet, miközben igazából csak olajat öntöttek rá, most pedig fényesebben ragyogok, mint valaha.
Sokan azt gondolják, hogy nem foglalkozunk a kritikával, de ez nem igaz. Folyamatosan olvasom a Twittert, még a trollok felhasználóneveit is ismerem.
picture

Coco Gauff nagy pillanata

Fotó: Getty Images

Próbálok minden pozitív és negatív kommentből építkezni. Tudom, hogy sokan inkább kerülik ezeket, de én szeretek vitatkozni, nagyon makacs vagyok, a szüleim tudják. Ha valamit mondanak nekem, akkor az ellenkezőjét fogom csinálni.
Szó szerint 10 perccel a meccs előtt még a kommenteket olvasgattam az öltözőben, nagyon feltüzelt, amikor azt írták, hogy tuti nem nyerek ma.”
Aryna Sabalenka végül a vereség ellenére pozitívan zárhatta a US Opent, hiszen jövő héttől már ő vezeti a világranglistát. A fehérorosz is igyekezett inkább erre koncentrálni a döntő után.
„Végül is jó hír, hogy megint saját magam voltam a legnagyobb ellenfelem. Az viszont rossz, hogy még mindig nem tudtam legyőzni. Coco remekül mozgott, elképesztően védekezett, mindig hosszabbak lettek a labdamenetek, mint amit szerettem volna.
Ennek ellenére azt mondanám, hogy rólam szólt ez a döntő, főleg a második szettben a kulcspillanatokban. Én vesztettem el ezt a meccset.
Ha ránézünk a statisztikákra, elég egyértelmű, hogy Sabalenkából nem a féltékenység beszélt, hanem az önkritika. 46 ki nem kényszerített hibát követett el, ráadásul a 6 kettős hibája mellett csak 52 százalékkal hozta az adogatásait. A döntő szettben a 16 hibájával szemben Gauff mindössze kettőt követett el.
„Néha túlzottan elvisznek az érzelmeim. Most a döntőben túlgondolkodtam a dolgokat és olyan labdákat rontottam el, amiket nem lett volna szabad. Sok nyerőt ütöttem, de sokat is hibáztam, főleg a második játszmában, ahol elhitettem Cocoval, hogy nyerhet. Végül túlzottan elvittek az érzelmeim a döntő szettben és ott már nem maradt esélyem.”
Gauff végül úgy nyerte meg a US Opent, hogy négy mérkőzésen is szetthátrányból kellett fordítania. Végül ez a győzelem számára is az eddigi legjobb világranglista helyezését eredményezte, hiszen hétfőtől ő lesz a 3.
Forrás: Tennis Majors
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés