Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Rafael Nadal: „Készen állok újra szembenézni a félelmekkel és a kétségekkel”

Kálmán Laci

Publikálva 05/12/2023 - 10:16 GMT+1

Rafael Nadal egyéves kihagyás után tér vissza a tourra, Brisbane lesz majd az első versenye, azt követően pedig, ha minden jól megy, jöhet az Ausztrál Open. És pont ez a legnagyobb kérdés, mármint, hogy minden jól megy-e majd. A 22-szeres Grand Slam-bajnok erről egy őszinte videóüzenetben beszélt, hangsúlyozva, hogy nincsenek elvárásai magával szemben.

Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

Rafael Nadal azt mondja, türelmesnek kell lennie, de tudja, ha minden jól alakul, újra erős lehet.
A félelem régóta, talán mindig is része volt a korábbi világelső fegyvertárának.
„Nem a vereség az ellenségem, hanem a vereségtől való félelem.” Nem véletlenül díszíti ez a sokat idézett mondata a Rafael Nadal Akadémia falát.
Talán nem túlzás azt mondani, hogy az egész pályafutása arról szólt, hogy a határig feszítette a húrt a siker érdekében. Illetve, ahogy ő fogalmazott azért, mert annyira nagyon nem akart veszíteni. Ez a mentalitás működött is, hisz eddig 22 Grand Slam-címet és összesen 92 tornagyőzelmet szerzett a pályafutása során.
Mindennek nyilván megvolt az ára is, amit ő vállalt, tudta, hogy a sérülések ugyanúgy részei a csomagnak, mint a győzelmek. De mindannyiszor talált megoldást, újra és újra visszatért, mert hajtotta őt a belső drive-ja. A tehetsége, a munkamorálja a mentális ereje pedig elvégezte azt a feladatot, ami ahhoz kellett, hogy ismét visszajusson a csúcsra.
A tavalyi Ausztrál Open után sejtettük, hogy az újabb visszatérés nem lesz könnyű. Nyár elején, a születésnapján írtunk arról, hogy Rafa csípőműtéten esett át, ekkor a remény volt a legfontosabb, hisz ekkor a visszatérésnek még a gondolatától is eléggé messze volt. Ezt követően jött a rehabilitáció, és szeptemberben már azt mondta, hogy szeretne újra versenyképes lenni, de messze van még attól, hogy Roland Garrost nyerhessen.
Aztán az ATP-döntő idején Novak Djokovic arról beszélt egy interjúban, hogy reméli, legalább egyszer még játszhat Nadal ellen, Tiger Woods pedig méltatta a spanyolt, és arra biztatott minket, hogy élvezzük a játékát, amíg még lehet.
picture

Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

December 1-én pedig szerencsére jött a nagy bejelentés is, miszerint Nadal visszatér Brisbane-ben. Az ellenfelek örömmel fogadták a hírt, hozzátéve persze, hogy Rafa, bár talán az elején egy kicsit rozsdás lesz, kemény ellenfélnek ígérkezik, különösen úgy, hogy bárki játszhat vele akár már az első körben.
A most visszatérő Nadal azonban egy kicsit másfajta mentalitással lép majd a pályára, mint eddig. Igyekszik türelmesnek lenni magával, elfogadni a várható hibákat és nehézségeket, és elengedni azt a maximalizmust, ami az egész pályafutása során jellemezte őt.
„Tartottam egy kicsit ettől a bejelentéstől, hisz mégiscsak eltelt egy év azóta, hogy legutóbb versenyeztem, és mégiscsak egy csípőműtét az, amin átestem” – mondta videóüzenetében Nadal a Twitteren.
„De nem a csípő az, ami a leginkább aggaszt, hanem minden más. Úgy gondolom, készen állok, bízom benne és remélem, hogy minden jól megy majd, és lehetőségem lesz élvezni a teniszt a pályán.”
„Hosszú idő telt el, úgyhogy mindenekelőtt azt remélem, hogy újra érezhetem azt a feszültséget, azokat az elvárásokat, azokat a félelmeket és kétségeket.”
Azt várom el magamtól, hogy ne akarjak elvárni magamtól semmit. Ez az igazság. Hogy ne követeljem magamtól azt, amit követeltem végig a karrierem során. Úgy gondolom, hogy ez most egy másfajta pillanat, egy másik helyzet, egy új, ismeretlen terület a számomra.
Rafa azt mondja, hogy ha minden jól megy, jönni fognak az eredmények is, de tudja, időbe telik majd, mire csúcsformába lendül.
„Belsővé tettem azt, ami jellemzett engem egész életemben, mármint, hogy a maximumot követeljem meg magamtól. Most azonban éppen abban bízom, hogy képes leszek nem ezt tenni, hogy képes leszek nem elvárni ennyire sokat magamtól.”
„Képesnek kell lennem elfogadni, hogy a dolgok nagyon nehezen mennek majd az elején. Időt kell adnom magamnak, és meg kell bocsátanom magamnak, ha a dolgok rosszul mennek az elején, amire elég nagy esély van.”
picture

Rafael Nadal - Australian Open 2023

Fotó: Getty Images

„Hinnem kell abban, hogy a nem túl távoli jövőben a dolgok megváltozhatnak. Ha életben tartom az álmom, és dolgozom tovább keményen, arra a testem is válaszol majd, efelől nincs kétségem.”
Rafa tehát visszatér a december 31-én kezdődő brisbane-i tornán, ahol mások mellett Holger Runét, Grigor Dimitrovot és Andy Murrayt is láthatjuk majd játszani.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés